slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έρχονται πολύ «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας - Τι θα πληρώσουν οι οδηγοί (πίνακες)


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μέχρι το τέλοςτου έτους.

Η ανάρτηση στο taxisnet των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας είναι ζήτημα μερικών ημερών.
Στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποιούν τις τελευταίες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπολογισμού και ανάρτησης των τελών και οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται έως το τέλος του έτους να εξοφλήσουν τα τέλη που αναλογούν στο όχημά τους, αναφέρει το capital.gr.
https://www.lykavitos.gr/erxontai-poly-tsouxtera-teli-kyklo/
Σε σχέση με όσα πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, καθώς όλα τα σενάρια που εξέτασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου τα τέλη να γίνουν "πιο δίκαια και πιο αναλογικά" οδηγούσαν σε απώλεια φορολογικών εσόδων.

Με δεδομένο ότι από το υπερπλεόνασμα που υπάρχει δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ λόγω της διανομής τους σε ένστολους, ειδικά μισθολόγια και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ελήφθη η απόφαση να μην γίνει καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας ούτε φέτος.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει με τη χρήση των κωδικών τους στο taxisnet ή απλά με τη χρήση του αριθμού φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους να εισέλθουν στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και να πληροφορηθούν το ακριβές ποσό που αναλογεί στο όχημά τους.

Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο μέσω τραπεζικού συστήματος, είτε σε φυσικό κατάστημα (αλλά με προμήθεια υπέρ της τράπεζας) είτε στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, όπως είναι το web banking και τα ΑΤΜ.

Τα τέλη πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους και εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Αναλυτικά τα νέα τέλη κυκλοφορίας στους παρακάτω πίνακες:ΣΗΜ. Η πρώτη ταξινόμηση αφορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ

ΣΗΜ. Η πρώτη ταξινόμηση αφορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ

ΣΗΜ. Η πρώτη ταξινόμηση αφορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ

Στα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο).

Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:



Στα ανωτέρω αυτοκίνητα περιλαμβάνονται και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων των εγκατεστημένων στην Ελλάδα με βάση των α.ν. 89/1967 (Α’ 132).

Ακόμα, περιλαμβάνονται και τα τύπου τζιπ αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα, οχήματα και οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, έως 1549 κυβικών, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.

Για τα υβριδικά οχήματα από 1549 κυβικών και άνω, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών αυτοκινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: