slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

-«Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ολομέλεια του ΕΚ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς»

«Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ολομέλεια του ΕΚ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς»
Το βίντεο της παρέμβασης:
 Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:



«48 ημέρες μετά, ένα συνηθισμένο συνοριακό επεισόδιο έχει εξελιχθεί σε μία ιδιότυπη κατάσταση πολιτικής ομηρείας.
Δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης ως πολιτικοί κρατούμενοι. Όπως δήλωσε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ.
Αυτή η πολιτική ομηρεία καταργεί κάθε έννοια Κράτους Δικαίου, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, σχέσεων καλής γειτονίας.
Και αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των διωχθέ  ντων ξένων και Τούρκων υπηκόων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.
Τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών ανεβάζουν τους συλληφθέντες μετά το πραξικόπημα στα 150.000 άτομα. Δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι.
Χωρίς αποδείξεις ενοχής. Χωρίς δίκη. Χωρίς απαγγελία κατηγοριών.
Στην ίδια κατάσταση ακριβώς και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.
Ζουν και αυτοί και οι οικογένειές τους με την αγωνία της επιβολής μίας εξοντωτικής ποινής.
Πριν 20 ημέρες ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας επισκέφθηκα την Άγκυρα. Κορυφαίο θέμα, σε όλες τις επίσημες συναντήσεις μου η άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.
Επέστρεψα απαισιόδοξος και βαθιά προβληματισμένος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Ψήφισμα που θα υιοθετήσουμε με ευρύτατη πλειοψηφία δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα.
Στέκεται, δίπλα στους δύο  Έλληνες στρατιωτικούς που δοκιμάζονται σκληρά.
48 ημέρες μετά.
Ο Τούρκος πρόεδρος αγνοεί συστηματικά την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα. Αλλά η Ευρώπη είναι εδώ και σήμερα από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά στην Τουρκία.
Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία α λα καρτ. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς Δημοκρατία. Χωρίς Κράτος Δικαίου.
Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία με καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Με συλλήψεις και διώξεις. Με προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Με παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων, ΑΟΖ γειτονικών χωρών.
Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας. Χωρίς σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων χωρών. Χωρίς απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Είναι η ώρα για τον Τούρκο πρόεδρο να μας εκπλήξει θετικά. Να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Δεν αισιοδοξούμε. Ελπίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: