slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Κατεπείγουσα ερώτηση για την αμφισβήτηση των Ιμίων από την Τουρκία κατέθεσε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

«Κατεπείγουσα ερώτηση για την αμφισβήτηση των Ιμίων από την Τουρκία κατέθεσε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης  κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την άκρως προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ευθέως αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία άκρως προκλητική τοποθέτησή του αναφορικά με το σχέδιο της ετήσιας Έκθεσης Προόδου της ενταξιακής πορείας της χώρας προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα στη δήλωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.
Τα Ίμια αποτελούν μία συστάδα νησίδων της Δωδεκανήσου. Αυτά εκχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10-12-1947) όπου η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τις νήσους της Δωδεκανήσου απαριθμούμενες: Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο ως και τις παρακείμενες νησίδες. Σε προγενέστερη μάλιστα διμερή συνθήκη, του 1932, ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία τα Ίμια συμπεριλαμβάνονταν σε χάρτη με τα ιταλικά εδάφη. Αργότερα, καθώς όλες οι ιταλικές κτήσεις επί της Δωδεκανήσου πέρασαν στην ελληνική κυριότητα, ομοίως και τα Ίμια ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά.
Ερωτάται η Επιτροπή:
-Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω και ποια είναι η θέση σε αυτή την ευθεία αμφισβήτηση από μία υπό ένταξη χώρα των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους;


Δεν υπάρχουν σχόλια: