slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κοινοτική στήριξη για να εξαλειφθεί το φαινόμενο εισαγωγής ζωονόσων από την Τουρκία και να για να μειωθεί η εξάπλωσή νοσημάτων στην Ευρωπαική Ένωση ζητά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά από προσωπική παρέμβαση του βουλευτή Έβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη ενημερώθηκε για το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την εισαγωγή νοσημάτων από τη γειτονική Τουρκία.

Με την ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη στήριξη από τα κοινοτικά ταμεία αφενός για την έναρξη της εύρυθμης  λειτουργίας του Διασυνοριακού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας και αφετέρου για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο.

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των ζωονόσων που εισάγονται από την Τουρκία επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους. Και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη μη περαιτέρω εξάπλωσή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η επανεμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία επαναφέρει στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται στο νομό Έβρου, ως πύλη εισόδου των ζωονόσων από τις οποίες πλήττονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νομός της χώρας μου εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες από τα νοσήματα που εισάγονται σε ποσοστό σχεδόν 90% από την Τουρκία με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ζώων που έχουν ξεπεράσει τις 120.000 να έχουν θανατωθεί λόγω της ευλογιάς, της ζωώδους δερματίτιδας καθώς και άλλων ζωονόσων.

Για τους λόγους αυτούς θεωρείται επιβεβλημένη η έναρξη επιτέλους της πλήρους λειτουργίας του Διασυνοριακού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας. Το συγκεκριμένο Κέντρο που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην εξάλειψη των φαινομένων εισαγωγής ζωονόσων αν και έχει ιδρυθεί «στα χαρτιά» εδώ και μία δεκαετία παραμένει μέχρι σήμερα μία υπηρεσία χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Όπως αναφέρουν και οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής η λειτουργία αυτού του Κέντρου θα βοηθήσει σημαντικά στην προληπτική καταστολή των ασθενειών και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μη περαιτέρω εξάπλωσή τους.

Παράλληλα, σημαντικό βήμα για τη λύση στο πρόβλημα μπορεί να γίνει με την ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την υποστήριξη ευρωπαϊκών πόρων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποιοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να ενισχύσουν την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο ώστε να απαλειφθεί η εξάπλωση στην ΕΕ ζωονόσων που επιβαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό;

-          Από ποια κοινοτικά Ταμεία μπορεί να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου που θα βοηθήσει στην εξάλειψη εξάπλωσης ζωονόσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: