slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: Προτείνει ενοποίηση των περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και για τον ΦΠΑ στα νησιά απλός συνηγορεί

Την πρόταση για ενοποίηση των δύο Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε μια ενιαία Περιφέρεια, με αυξημένη ισχύ και διευρυμένες αρμοδιότητες, ένα είδος «επιτελικής κυβέρνησης» για όλο το Αρχιπέλαγος, που θα χαράσσει στις γενικές της γραμμές τους άξονες των πολιτικών στα θέματα ανάπτυξης, ακτοπλοΐας, υγείας, παιδείας κ.ά., κατέθεσε στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι νησιώτες του Αρχιπελάγους Αιγαίου και θεωρώ και το καταθέτω ως προβληματισμό και στην Επιτροπή, ότι το Αιγαίο έχει κοινά προβλήματα, είτε λέγεται Βόρειο, είτε Νότιο Αιγαίο. Βεβαίως, υπάρχουν αναπτυγμένα νησιά και λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Όπως έχουμε πει από χρόνια, είναι τριών ταχυτήτων τα νησιά μας, όμως τα προβλήματα είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό κοινά, ανεξάρτητα αν υπάρχουν και ιδιομορφίες σε κάθε χώρο. Γι’ αυτό η πρότασή μου, εν όψει συζήτησης στις αλλαγές του Καλλικράτη, είναι και το καταθέτω εδώ, οι δύο Περιφέρειες να ενοποιηθούν στην πορεία, να υπάρξει ενιαία Περιφέρεια. Αυτό το λέω και επίσημα για να ζυμώνεται και προς το Υπουργείο Εσωτερικών».
Ο Ν. Συρμαλένιος ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του αφορά μόνο τις δύο Περιφέρειες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και όχι την Περιφέρεια Κρήτης, διότι, όπως ανέφερε, η Κρήτη έχει άλλο βάρος. Αναφορικά με τη λειτουργία της ενιαίας Περιφέρειας τόνισε ότι «θα ισχυροποιηθούν τα πέντε νομαρχιακά διαμερίσματα. Δηλαδή, οι πέντε νομοί που έχουμε στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο θα λειτουργήσουν με ισχυρό βάρος και η νέα Περιφέρεια Αιγαίου θα έχει τη δυνατότητα να χαράσσει στις γενικές της γραμμές τους άξονες των πολιτικών στα θέματα ανάπτυξης, ακτοπλοΐας, υγείας, παιδείας κ.λπ.. Θα ένα είδος «επιτελικής κυβέρνησης» για όλο το Αρχιπέλαγος και τα νομαρχιακά διαμερίσματα στα πλαίσια αυτών των κατευθύνσεων, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδιαιτερότητες, θα εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Έτσι νομίζω ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε παθογένειες πάρα πολλών χρόνων».
Αναφερόμενος σε θέματα ανάπτυξης των νησιών, ο Ν. Συρμαλένιος είπε: «Δεν σηκώνουν τα νησιά μας «φαραωνικά» έργα. Τα νησιά μας χρειάζονται μικρά έργα, πολλά αποκεντρωμένα έργα, έτσι ώστε πραγματικά να δώσουν δυνατότητες ανάπτυξης σε κάθε τοπικό επίπεδο. Ένα ζήτημα που θέλω να βάλω, είναι το ζήτημα της διοίκησης και κυρίως όσον αφορά την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών, στα μικρά κυρίως νησιά, αλλά και στα μικρομεσαία νησιά. Εκεί κάνουμε μια προσπάθεια αυτές τις μέρες, με άλλους νησιώτες βουλευτές, να πείσουμε τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι πρέπει να γίνει μια διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν υπηρεσίες ή έχουν καταργηθεί υπηρεσίες, όπως Εφορίες, ΙΚΑ κ.λπ. κ.λπ. , έτσι ώστε πραγματικά, όλοι οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται  στον τόπο κατοικίας τους και όχι να πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κέντρα, είτε στην Αττική, είτε σε άλλα νησιά. Έτσι θα αποφύγουν περιττές δαπάνες και ταλαιπωρία.  Βεβαίως, οι υπάλληλοι  των  ΚΕΠ, μου έκαναν παρατήρηση επειδή είχα ξανακάνει  αυτήν την πρόταση, επισημαίνοντας ότι δεν  μπορούν να φορτωθούν με το υπάρχον  δυναμικό τη διεύρυνση  αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μιλάω για διεύρυνση με το υπάρχον προσωπικό, μιλάω για πολλαπλάσιο προσωπικό, που μπορεί να στελεχώσει τα ΚΕΠ, έτσι ώστε οι περισσότερες αρμοδιότητες να μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από ένα πολλαπλάσιο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν περιοχές, που πραγματικά δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δομές.
Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στον ΦΠΑ των νησιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να συνηγορήσω στον αγώνα που κάνουν όλοι οι νησιώτες, να μην επεκταθεί ο αυξημένος ΦΠΑ, στα υπόλοιπα νησιά. Το βόρειο Αιγαίο με τα νησιά του, έχει δυνατότητες και το έχει πει και ο αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Αλεξιάδης, σε μια επίκαιρη ερώτηση, ότι το υπουργείο θα εξετάσει και τις επιβαρύνσεις που έχουν τα νησιά λόγω προσφυγικού. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απέδειξε ότι ο αυξημένος ΦΠΑ δεν απέδωσε οικονομικά κανένα ουσιαστικό όφελος, και έτσι εμείς διεκδικούμε και πάλι να επανέλθει  η κατάσταση, όπως ήταν πριν σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: