slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ομιλία του Νίκου Μανιού στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2016


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Μανιός, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας που διεξήχθη στις 16 και 17 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ενότητα με θέμα «Ένας Ευρωπαϊκός Πυλώνας για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών καθορισμού μισθών».
Στην εισήγησή του σημείωσε ότι στο γενικότερο πλαίσιο της Οικονομικής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αποκρυσταλλώνονται οι πολιτικές λιτότητας και προωθείται σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετηθούν εργαλεία ανάπτυξης και αντιμετώπισης κρίσεων που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή και σταθερή απασχόληση και πολιτικές που θα εξισορροπούν την κοινωνική και οικονομική διάσταση. 
Έκανε επίσης ειδική μνεία στη σημασία της συλλογικής συνεννόησης των μισθών και ζήτησε να υπάρξει ένας συνολικός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων που να εφαρμόζεται και να αφορά όλους τους πολίτες της Ε.Ε.
Ο κ.  Μανιός, απαντώντας σε ερώτηση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Τ. Mann σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος σημείωσε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα υπήρξε ανορθόδοξο, αποτελούμενο από πολλούς φορείς που ανάλογα με την πολιτική τους επιρροή εξασφάλιζαν ευνοϊκές ρυθμίσεις προς όφελός τους. Επεσήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση προχωρά στον εξορθολογισμό του, λαμβάνοντας μέτρα με σημαντικό πολιτικό κόστος, όπως την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ωστόσο, τόνισε, ότι μία επιπρόσθετη μείωση των συντάξεων προς εξυπηρέτηση του χρέους θα αποδυνάμωνε την πραγματική οικονομία, τροφοδοτώντας περαιτέρω έναν φαύλο κύκλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: