slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Απόφαση- κόλαφος για τον Σκουρλέτη από το ΣτΕ -Δεκτή η αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός»


Aκυρη και με τη βούλα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και με την οποία ουσιαστικά σταμάτησε μέρος των εργασιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από αλλεπάλληλες διασκέψεις, με την τελευταία να ολοκληρώνεται σήμερα, δημοσίευσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

Ωστόσο, οι ανώτατοι δικαστές επικαλούμενοι παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για το ίδιο θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παράγει δεδικασμένο που δεσμεύει το δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη απόφαση, που φέρει ημερομηνία έκδοσης τον Αύγουστο του 2015, οι σύμβουλοι επικρατείας ανέπεμπαν στη Διοίκηση τον καθορισμό εκ νέου των όρων λειτουργίας των Ορυχείων, προκειμένου να βρεθεί ενδεδειγμένη λύση για να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
Λίγη ώρα αργότερα το ΥΠΑΠΕΝ απάντησε στη απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας πως θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
H Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».
Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.
Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.


Πηγή: Απόφαση- κόλαφος για τον Σκουρλέτη από το ΣτΕ -Δεκτή η αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/246700/apofasi-kolafos-gia-ton-skoyrleti-apo-ste-dekti-i-aitisi-tis-ellinikos-hrysos#ixzz3xpfA4EkK

Δεν υπάρχουν σχόλια: