slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ποιος μπορεί να ενώσει τη ΝΔ και να κερδίσει τον Τσίπρα;

Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης όπως… Καραμανλής-Σουφλιάς το 1997

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ έβγαλαν πολλά συμπεράσματα τόσο για το μέλλον του κόμματος όσο και για τη δυνατότητα του να ξανακερδίσει την εξουσία.
Το δίδυμο Μειμαράκης- Μητσοτάκης που θα διεκδικήσουν την αρχηγία στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ του και σαφώς διαφορετικές ικανότητες για την επίτευξη των στόχων που, όπως αποδείχτηκε, είναι η απαίτηση της βάσης.
Το σύνολο των 450.000 ανθρώπων που προσήλθαν στις κάλπες έδειξαν ότι απαιτούν πλέον μία μεγάλη και έτοιμη να κυβερνήσει ΝΔ.
Επιπλέον, έδωσαν και το στίγμα ότι απαιτούν να αποκτήσει και πάλι η ΝΔ την χαμένη, από την εποχή Σαμαρά, πολιτική ταυτότητα η οποία δεν θα έχει ακραία πρόσημα. Ούτε προς τα Δεξιά όπως την έστριψε ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του, ούτε προς τον Νεοφιλελευθερισμό όπως υποστηρίζει με την πολιτική του περπατησιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΝΔ ηττήθηκε κατά κράτος και εν ολίγοις έδωσε την διακυβέρνηση στον Τσίπρα όχι τόσο από την πολιτική που εφήρμοσε τα κρίσιμα χρόνια που κυβέρνησε όσο από τις αστοχίες ή τις ακρότητες που έγιναν από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Δηλαδή, αξίζει να θυμηθούμε ότι στις Ευρωεκλογές του 2014 η ΝΔ ηττήθηκε κατά κράτος αφού συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες όπως ήταν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που παραδοσιακά ψήφιζαν ΝΔ στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και γιατί;;

Γιατί, ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης ακολουθώντας το γράμμα των προσταγών της Τρόικας είχε μετατραπεί με Τροικανότερο των Τροικανών κάνοντας καθημερινές συγκρούσεις με το ιατρικό προσωπικό μπροστά στις κάμερες.

Και αυτό δεν είχε να κάνει με την πολιτική που εφαρμόστηκε στο χώρο της Υγείας όσο με την απαξιωτική συμπεριφορά του Άδωνη Γεωργιάδη στο πρόσωπο τους.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η ιστορία με τις Καθαρίστριες η οποία έφτασε να γίνει πρώτο θέμα στο CNN, δεν είχε να κάνει με την πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά όσο με τις εμμονές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια κάστα η οποία από μόνη της προκαλούσε τη συμπάθεια.

Η ΝΔ στο Νομό Κοζάνης ηττήθηκε κατά κράτος στις πρόσφατες εθνικές εκλογές γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμονές των εκλογών έκανε τις περίφημες ακραίες δηλώσεις να παρθούν από το κράτος παρανόμως τα Αποθεματικά των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ακραίος υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει υπογράψει και την υποψηφιότητά του, ζητούσε και ζητάει με κάθε του δήλωση τη μείωση των κύριων συντάξεων.

Τουτέστιν, η ΝΔ με αυτούς τους εκφραστές είχε απολέσει την Κοινωνική της Ευαισθησία και το Κοινωνικό της Πρόσωπο κάτι που της στοίχισε και στην φυσιογνωμία της και στην εκλογική της βάση.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών αποτελούν, όμως, την πυξίδα για το τι επιθυμεί ο κόσμος της ΝΔ και ποιος μπορεί να οδηγήσει το κόμμα ενωμένο στη εξουσία επαναφέροντας το πολιτικό και ιδεολογικό της στίγμα.

Αυτός είναι ο Βαγγέλης Μειμαράκης ο οποίος καταρχήν έχει αποδείξει ότι διαθέτει την εμπειρία, τη σοβαρότητα αλλά και την κοινωνική ευαισθησία ώστε να οδηγήσει τη ΝΔ με ασφάλεια στην εξουσία και να απαλλάξει τη χώρα από την καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου ήταν αποκλειστικά και μόνο δική του επιτυχία. Πήρε ένα κόμμα διαλυμένο και απομακρυσμένο από τη εκλογική του βάση και μέσα σε δύο μήνες το οδήγησε στο 28%.

Η μεγάλη προίκα του Βαγγέλη Μειμαράκη, όπως προκύπτει από τα εσωκομματικά αποτελέσματα, είναι η διείσδυση που έχει στα μεσαία και λαικά στρώματα που αποτελούσαν πάντα τη μεγάλη βάση της ΝΔ αυτή η οποία της έδινε τα υψηλά ποσοστά και την οδηγούσε στην εξουσία.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης έχει ποσοστά άνω του 50% στον Πειραιά, στη Β Πειραιά, στα Δυτικά Προάστια καθώς και σε ολόκληρη σχεδόν την Επικράτεια καθώς και στις αγροτικές περιοχές.

Αντίθετα ο Κυριάκος υπερτερεί στα ευγενή προάστια του Λεκανοπεδίου, ήτοι Κηφισιά, Γλυφάδα, Ψυχικό, Παλαιό Φάληρο κλπ καθώς και σε μερικούς Νομούς της Κρήτης στους οποίους έχει μεγάλη διείσδυση η οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας, όμως, δεν κερδίζεται ούτε από την Εκάλη, ούτε από τη Βούλα ούτε από τη βουλιαγμένη.

Κερδίζεται από τις περιοχές που κατάφερε και άλωσε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Και επιπλέον, από την επαρχεία που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη δύναμη.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ θα δώσει ένα μεγάλο όπλο στον Τσίπρα και την κυβέρνηση του να προβάλει ως κοινωνικά ευαίσθητη απέναντι στην κοινωνική αναλγησία που πρεσβεύει το προφίλ του Μητσοτάκη.

Φαντάζεστε τι θα συμβαίνει στη Βουλή όταν ο Τσίπρας και οι υπουργοί του θα κατακεραυνώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις του απέναντι στο Δημόσιο Τομέα, τις Απολύσεις, τις Συντάξεις, τους Αγρότες κλπ

Εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας παρακαλάει ενδόμυχα να εκλεγεί ο Κυριάκος για να μπορέσει να περάσει επιτέλους το Ασφαλιστικό το οποίο δυσκολεύεται να περάσει με τους δικούς του βουλευτές...

Ινστρούκτορας
www.tokentro.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: