slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τάζει προσλήψεις και «πάγωμα» ΦΠΑ στους νησιώτες για να βγάλουν το σκασμό


ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Προσλήψεις, χρήματα και διαβεβαιώσεις ζήτησαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες από το Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην τετράωρη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα στο Μαξίμου.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τους έδωσε τις διαβεβαιώσεις ότι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί να μην
αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά τους ή έστω να παραταθεί ο χρόνος για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Υποσχέθηκε ακόμη και προσλήψεις κατ' εξαίρεση από τις επιταγές του Μνημονίου.

Ειδικότερα, στην τετράωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δημάρχων και περιφερειρχών νησιών του Αιγαίου, όπως δήλωσαν οι τελευταίοι εξερχόμενοι, οι φορείς των νησιών έκαναν λόγο για ουσιαστική συνεργασία και τόνισαν ότι στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα ζητήματα.

Από την πλευρά τους δήμαρχοι και περιφερειάρχες ζήτησαν σχέδια στήριξης των κοινωνινών που δέχονται το μεγάλο προσφυγικό κύμα αλλά και προσλήψεις στα τμήματα του λιμενικού, της αστυνομίας και των τοπικών δημοτικών υπερησειών στα νησιά που απορροφούν το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα. Επίσης, έθεσαν το θέμα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά αυτά.

Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέφρασαν ακόμη την αγωνία τους για το πού θα οδηγηθεί η κατάσταση καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν κατά χιλιάδες. Παράλληλα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης έθεσε και το θέμα το πού θα ταφούν οι νεκροί.

O πρωθυπουργός, πάλι, δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει για το πάγωμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά, αλλά και για τις κατ' εξαίρεση προσλήψεις στους προαναφερθέντες τομείς.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του είχε επισημάνει την ανάγκη να είναι αποτελεσματική η κυβέρνηση στην ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη αναφορικά με το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί να απαλυνθεί η «πληγή» του μεγάλου βάρους που σηκώνουν οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά.«Σας κάλεσα για να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, για τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκο επίπεδο αλλά και για να ενημερωθώ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις τοπικές κοινωνίες, τα νησιά, για να δούμε πως θα μπορέσουμε ενώνοντας δυνάμεις να διευκολύνουμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες πολλές φορές που είναι εμπόδια στις προθέσεις μας και να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πατρίδας μας, του λαού μας, σε όλη την Ευρώπη.Αλλά και για να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε ώστε η πληγή αυτή να εξαλειφθεί είναι δύσκολο, αλλά να την απαλύνουμε γιατί τα νησιά σας, οι τοπικές κοινωνίες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ένα βάρος πολύ μεγάλο».

Καλογήρου: Η ένταση του προβλήματος μας έχει ξεπεράσει

«Στην τετράωρη συζήτηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε όλοι ήταν ότι η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει. Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις. Αυτές θα πρέπει να αποδειχθούν με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ουσιαστικές παρεμβάσεις και θεσμικές, όπου χρειάζεται», δήλωσε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μετά το πέρας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσφυγικό.«Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να συνδράμει ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά τα οποία επιβαρύνονται τόσο πολύ τους τελευταίους πέντε μήνες», πρόσθεσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι οκ. Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα «και θα εκπονηθεί για τις δύο Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη, ότι εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιβάρυνσης των νησιωτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, «επομένως προσδοκούμε πάρα πολλά από αυτό το ειδικό πρόγραμμα στήριξης».Ανέφερε ότι αυτές τις μέρες αναμένει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης ενόψει Χειμώνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο. Επισήμανε τέλος ότι μπροστά στο επείγον του ζητήματος, «η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν μπορεί να στέκεται άλλο εμπόδιο για να έχουμε έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Για το σοβαρό θέμα των προσφυγικών ροών συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες, το «παρών» θα δώσει ο κ. Μουζάλας. Ο αρμόδιος υπουργός θα ενημερώσει το κόμμα για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο ως προς τα «κύματα» προσφύγων που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, όσο και για τον κύκλο επαφών της κυβέρνησης με τον Μ. Σουλτς και με τους επικεφαλής των τοπικών κοινωνιών.

Πηγή: Προσλήψεις και «πάγωμα» ΦΠΑ σε νησιά -Οι υποσχέσεις Τσίπρα για το προσφυγικό | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/234556/proslipseis-kai-pagoma-fpa-se-nisia-oi-yposheseis-tsipra-gia-prosfygiko#ixzz3qjbdSU6Q

Δεν υπάρχουν σχόλια: