slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Δεκάδες σχολεία των Κυκλάδων θα μείνουν κλειστά"


Τα μνημόνια και οι επιπτώσεις τους "βουλιάζουν" την εκπαίδευση των Κυκλάδων στον πάτο του Αιγαίου...

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την εκπαίδευση στις Κυκλάδες, τα οποία γνωστοποίησαν ο Σύλλογος Δασκάλων/Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου και η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
Δεκάδες σχολεία στα νησιά κλείνουν προτού καν ανοίξουν. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Καλημερίδης, 32 νηπιαγωγεία στις Κυκλάδες δεν θα ανοίξουν καν
αύριο καθώς δεν έχουν ούτε έναν νηπιαγωγό, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε 20 Δημοτικά τα οποία είτε έχουν διευθυντή και 1-2 δασκάλους, είτε καθόλου!

Παράλληλα και αρκετά ακόμη Δημοτικά θα ξεκινήσουν με ελλείψεις στην πρωινή ζώνη, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες τάξεις δεν θα έχουν δάσκαλο την Δευτέρα το πρωί, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και στην λειτουργία των ολοήμερων.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου τα κενά ανέρχονται σε 280 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων 131 οργανικές θέσεις (κάτι που συμβαίνει για πρώτη χρονιά), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως 52 κενά αφορούν βασικές ειδικότητες, δηλαδή φιλόλογους, μαθηματικούς και φυσικούς.

Αυτά τα κενά δεν αναμένεται να καλυφθούν νωρίτερα από τις 20 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται το πρώτο κύμα αναπληρωτών, το οποίο όμως και πάλι δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει όλα τα κενά.

Οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων τόνισαν πως είναι ξεκάθαρος πλέον ο στόχος της διάλυσης της Δημόσιας Παιδείας και ειδικά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές όπου το κλείσιμο σχολικών μοναδών και η συγχώνευση τμημάτων είναι θέμα χρόνου.

Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν πως αυτό είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας και κάλεσαν την κοινωνία σε κινητοποίηση.

"Έρχεται μορφωτικός... Αρμαγεδώνας! Αυτοί κλείνουν τα σχολεία και διαλύουν την δημόσια παιδεία, εμείς πρέπει να τα ανοίξουμε και να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους με τους αγώνες μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών μας να γίνει μια ανάμνηση του παρελθόντος" τονίστηκε χαρακτηριστικά.
http://www.cyclades24.gr/2014-01-15-09-42-24/2014-01-15-10-12-07/cyclades/item/23197-dekades-sxoleia-twn-cycladwn-tha-meinoun-kleista.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: