slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τί προβλέπει το Μνημόνιο 3 για την Υγεία



Γράφει: Μαρίνα Σαουλίδου  

Σειρά μέτρων που φέρνουν σημαντικές αλλαγές στην υγεία φέρνει το Μνημόνιο 3. Μεταξύ των διατάξεων που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνεται η παράταση της καταβολής clawback έως το 2018, ενώ οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, μειώνονται στο 32,5% της τιμής των αντίστοιχων προϊόντων σε κατάσταση "εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων".

Από τη νέα δανειακή σύμβαση πάντως έχει
τελικά εξαιρεθεί η επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, το οποίο και αποτελούσε "κόκκινη γραμμή" για το ΥΥΚΑ. Παράλληλα, δε, προβλέπεται και αλλαγή στον τρόπο επιλογής στις Διοικήσεις των νοσοκομείων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου "οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και στον εξορθολογισμό των κανόνων τιμολόγησης φαρμάκων", ενώ ειδικότερα ως προς την παράταση του μέτρου του claw back υπογραμμίζεται ότι:"το παρόν μέτρο αφορά στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, στην αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσεως, στον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης που σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο βασικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας και των προϊόντων της Φαρμακοβιομηχανίας".

Αναλυτικότερα, στο Σχέδιο Νόμου για την "Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης" αναφέρεται:

Σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη

Η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο Κοινωνικό Προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στη φαρμακευτική περίθαλψη. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό αναζητείται εκ μέρους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων. Το ανωτέρω ποσό υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και καταβάλλεται από τους υπόχρεους Κ.Α.Κ. εντός μηνός από την πιστοποίησή του σε λογαριασμό τραπέζης που θα υποδείξει ο κάθε φορέας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού και ιδίως ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των ποσών που υποχρεούται να καταβάλει κάθε Κ.Α.Κ. με βάση:

Σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων

Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων "αναφοράς", μετά την λήξη της "περιόδου προστασίας των δεδομένων" (data protection period) σύμφωνα με τις διατάξεις φαρμακευτικής νομοθεσίας, μειώνεται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση "εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων".

Οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, μειώνονται στο 32,5% της τιμής των αντίστοιχων προϊόντων σε κατάσταση "εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων".

Σχετικά με το claw back

Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει ο κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων, που συμπεριλαμβάνονται στον θετικό κατάλογο, ορίζεται σε 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2011 και καταβάλλεται, σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.

Σε άλλο σημείο, δε, υπογραμμίζεται ότι "η οικονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλει την υπογραφή νέας συμφωνίας με τους δανειστές στα προαπαιτούμενα της οποίας περιλαμβάνονται η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) σε όλες τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς και στο φάρμακο όταν οι δαπάνες υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς για κάθε κατηγορία, κάθε έτος έως και το 2018".

Σχετικά με τις Διοικήσεις στα νοσοκομεία

Αναλύοντας τις επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές, κυρίως στα αντιπροσωπευτικά Δημόσια Συστήματα Υγείας της Ευρώπης και του Καναδά, καθίσταται πρόδηλο ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί η Διοίκηση των Δημοσίων Νοσοκομείων και ιδιαιτέρως να επαναπροσδιοριστεί η θέση του Διοικητή και των λοιπών αποφασιστικών οργάνων. Έως την θέσπιση του νέου συστήματος αξιολόγησης, ο Υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται να αναθέτει προσωρινά διοικητικά καθήκοντα σε Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές, για χρονικό διάστημα τριών μηνών, δυναμένου να παραταθεί άπαξ, και όχι πάντως πέραν της 31.12.2015.



Διαβάστε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση εδώ

Διαβάστε όλο το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΟΙΚ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: