slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες

 
  Του Γιώργου Βακόνδιου
Σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου ο πρωθυπουργός κος Τσίπρας έδωσε μια δίωρη συνέντευξη στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Μεταξύ άλλων απάντησε για τη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση του τελευταίου πενταμήνου και είπε επί λέξει: «Άξιζε τον κόπο. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο (η θυσία της οικονομίας) για να γίνει πρωτοσέλιδο η Ελλάδα».

Περίφημα, αλλά για να γίνουμε πρωτοσέλιδο πληρώσαμε με τα εξής:

*Η οικονομία επανήλθε σε βαθειά ύφεση.

*Το κράτος κήρυξε στάση πληρωμών.

*Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου έφθασαν σε ύψος ρεκόρ.

*Στέγνωσε η οικονομία από κάθε ίχνος ρευστότητας.

*Αυξήθηκε η ανεργία.

*Πάγωσαν οι εισαγωγές και εξαγωγές.

*Η παραγωγή και επενδύσεις έφθασαν σε ιστορικό χαμηλό.

*Τινάξαμε την τουριστική σαιζόν στον αέρα.

*Κλείσαμε τις τράπεζες.

Για να μην συνεχισθεί ο κατάλογος του κόστους του πρωτοσέλιδου που επιδίωξε η κυβέρνηση θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το πρωτοσέλιδο στον, φθίνοντα, έντυπο τύπο διαρκεί 24 ώρες και στον ηλεκτρονικό τύπο μόλις 2-4 ώρες.

Το κόστος όμως όλων των παραπάνω θα διαρκεί χρόνια για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Και αποτυπώνεται με συγκεκριμένους αριθμούς:

Νέος κρατικός δανεισμός ύψους 72-85 δισεκατομμυρίων ευρώ και υφεσιακά μέτρα ύψους 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εν ολίγοις:

*H κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ή η σταδιακή του μείωση κατά τον Σαμαρά, ακυρώνεται. Διότι ο ΕΝΦΙΑ θα μας συνοδεύει στο μέλλον.

*Ο ΦΠΑ αυξάνεται τόσο, όσο να προσφέρει στα δημόσια έσοδα ένα ποσό που θα είναι ισόποσο περίπου του ΕΝΦΙΑ (2 δις ευρώ ετησίως).

*Οι συντάξεις μειώνονται άμεσα και έμμεσα. Άμεσα διότι θα εφαρμοσθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και έμμεσα διότι θα αυξηθούν οι εισφορές για την περίθαλψη.

*Αυξάνεται η έκτακτη εισφορά κατά 30% διότι ο Έλληνας εργαζόμενος είναι πλούσιος.

*Αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο των αγροτών διότι οι Έλληνες αγρότες είναι υπερήφανοι.

*Αυξάνεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης διότι όποιος έχει μια βάρκα 5 μέτρων θεωρείται μεγιστάνας.

*Αυξάνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία διότι ο ελληνικός τουρισμός δεν φοβάται τον ανταγωνισμό.

Και ο κατάλογος θα συμπληρωθεί από τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, τον ΦΠΑ των νησιών, κλπ.

Όλα αυτά είναι σίγουρα. Τι δεν είναι σίγουρο;

Σίγουρο δεν είναι πότε θα λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες, πότε θα ξεφύγουμε από την ύφεση, αν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, αν ξεφύγουμε από τον κίνδυνο της άτακτης χρεωκοπίας και του GREXIT.

Σίγουρο είναι επίσης ότι η Τρόικα επανήλθε στην Ελλάδα, μπαίνει στα δημόσια κτίρια, συνομιλεί με τους υπουργούς αλλά ευτυχώς δεν αποκαλείται πλέον τρόικα διότι αποτελείται από τέσσερα μέλη.

Ευτυχώς όμως διατηρήσαμε την υπερηφάνεια της ελληνικής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που ορισμένα μέλη της ονειρευόντουσαν το πλιάτσικο των νομισματικών αποθεμάτων, ή τη δημιουργία ενός παρατραπεζικού συστήματος, ή ότι οι δανειστές μπροστά στη λεβεντιά των Ελλήνων υπουργών θα έπεφταν στα τέσσερα και βεβαίως το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών θα προσέτρεχε να ασπασθεί τις ριζοσπαστικές ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης και να καταργήσει κάθε κανόνα ύπαρξης της Ευρωζώνης.

Μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να περάσει με τη δική της πλειοψηφία στη Βουλή αυτά που συμφωνεί και εισηγείται γι’ αυτό και τα ψηφίζει με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι δεν πιστεύει τα νομοθετήματα που προκαλεί. Μιας κυβέρνησης που οι μισοί της υπουργοί έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και κάποιοι άλλοι στέλνουν τους συγγενείς τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες λίγο πριν το περήφανο δημοψήφισμα.

Μιας κυβέρνησης που νομοθετεί για την αποφυλάκιση τρομοκρατών και καταχραστών του δημοσίου.

Μιας κυβέρνησης που ανακηρύσσει σε είδωλα τις καθαρίστριες και μετά ξεπουλά τις μισές.

Μιας κυβέρνησης που έχει μετατρέψει σε εχθρούς ακόμη και τους πιο πιστούς φίλους της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα.

Είναι πολύ δύσκολο πλέον να προβλέψει κανείς το μέλλον.

Δυστυχώς είναι πιθανόν μετά το «Αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» να ακούσουμε και το «Αγάπη μου πτωχεύσαμε ατάκτως και επισήμως».



Γιώργος Βακόνδιος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βρε υπόδικοι δεν ντρέπεστε καθόλου; Μα καθόλου; Μιλάτε εσείς που δημιουργήσατε τα Βατοπέδια, τους Βουλγαράκηδες, τους Πελέκηδες με τα συμβόλαια, τον Γείτονα με το ρευστό που δεν μπήκε στα ταμεία, τον Τσουκάτο, τον Ζαχόπουλο, τον Κουκοδήμο, τον Παυλίδη με το διαμέρισμα της κόρης του, τον Μαγγίνα με το αναψυκτήριο και τους αλλοδαπούς, τον Ρουσόπουλο, που χάσατε την λίστα Λαγκάρντ,εσείς που βάλατε στη ζωή μας Παπαδήμο-Πικραμένο-Στουρνάρα-Χαρδούβελη-Θεοχάρη-Σαββαίδου για να κάνουν τη δύσκολη δουλειά, που ξεχάσατε το στικάκι στα συρτάρια σας, που βγάλατε λάδι τον Παπακωνσταντίνου για πράξεις που έκανε και κυνηγάτε τον Βαρουφάκη για πράξεις που ΘΑ έκανε, που βγάλατε έξω τον Παπαγεωργόπουλο που έκλεψε τα 18 εκ. και κρατάτε μέσα ληστές με ληστείς των 10000 ευρώ, εσείς που υπερασπίσατε τον Μηλιώνη της Energa, εσείς που φυγαδεύσατε τον Χριστοφοράκο, εσείς που κάνατε το PSI, εσείς που έχετε Σημίτη-ΓΑΠ-Καραμανλή-Σαμαρά-Βενιζέλο στις τάξεις σας, εσείς που έχετε τον Μητσοτάκη της SIEMENS, την Μπακογιάννη με το ξεχασμένο Μύριο, εσείς που έχετε τον αδιάβαστο Χρυσοχοίδη, εσείς που τα παίρνατε από τον εφοπλιστή Πάληο για να κάνετε επερωτήσεις, εσείς που χαρίζατε στο Ρέστη την περιουσία μου στην Αργολίδα με το αζημίωτο, εσείς που διαπραγματευτήκατε με τον Μελισσανίδη μέσω Φαήλου, εσείς που αφήσατε να παραγραφούν ότι είχε σχέση με οφειλές του "όχι" Προέδρου της ΑΕΚ, εσείς που αναθέσατε την καταπολέμηση του σκαθαριού των φοινίκων σε αδελφό πρώην πρωθυπουργού, εσείς που σας υπερασπίζονται οι Πρετεντέρης-Τρέμη-Μπάμπης-Μπογδάνος-Εισαγγελάτος-τα δίδυμα των πρωινών-Παπαδάκης-Σρόιτερ-ΑΛΦΑ-ΜΕΓΚΑ-ΑΝΤ1-ΣΤΑΡ-ΣΚΑΙ, εσείς που δώσατε τον ΟΠΑΠ για ένα πινάκιο φακής, εσείς που χαρίσατε στον Μπόμπολα τους αυτοκινητοδρόμους, εσείς που έχετε σε ρυθμίσεις τον Βοσκόπουλο και κυνηγάτε τη φτωχολογιά για τη δόση του ΕΝΦΙΑ που εσείς δημιουργήσατε σαν οφειλή, εσείς που αποκάλυψε ο δικός σας Μπαλτάκος το πως λειτουργείτε, εσείς...εσείς...εσείς. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι προκαλείτε και όταν έρθει η μεγάλη ώρα που η Κυβέρνηση αυτή θα συνέλθει από τις σφαλιάρες θα ψάχνεστε και θα σας ψάχνουν;