slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

“Παρέμβαση του Προέδρου της Περιφερειακής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Ν. Αιγαίου , Τάκη Μιχαήλου , για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας”


Οι μάσκες έπεσαν. Το παραμύθι έλαβε τέλος. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής ,σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ των νησιών μας , αποστόμωσε και τον τελευταίο δύσπιστο πολίτη αυτού του τόπου.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, στη διαμονή, στην εστίαση και σε εμπορικά καταστήματα, αποτελούν μέτρα που θα βαλτώσουν την τοπική μας οικονομία.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν στα νησιά, δεν είναι προνόμιο.

Είναι ένα αντιστάθμισμα, ένα μέτρο εξισορρόπησης των ανισοτήτων αλλά και του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων, υπηρεσιών και προσώπων, από και προς τα νησιά.

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την επίκληση ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών. Στις Κανάριες Νήσους στην Ισπανία και στις περιοχές της λίμνης Λουγκάνο στην Ιταλία υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ, στην Κορσική στη Γαλλία υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές, όπως και σε περιοχές της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Η υπεράσπιση και διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι ζήτημα επιβίωσης για τα νησιά μας.

Δεν είναι αποσπασματικό μέτρο, όπως λένε κάποιοι, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, εδώ, από τη Ρόδο προεκλογικά, είχαν διάρκεια ζωής δύο μηνών.

Ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε μάλιστα ότι η δέσμευση του ίσχυε για 4 μήνες και όχι στο διηνεκές.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε κοροϊδέψει κανείς τους νησιώτες με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, στα όρια της προσβολής για όλους μας.

Και η Υπουργός Τουρισμού των ΑΝΕΛ θριαμβολογούσε γιατί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στην εστίαση δεν θα γίνει τώρα αλλά μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Απ’ότι φαίνεται ούτε αυτό ισχύει.

Ο κ. Τσίπρας και ο Σύριζα απομυθοποιήθηκαν.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, εμάς είναι τα νησιά μας και ο τουρισμός μας.

Στο θέμα της υπεράσπισης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στο ζήτημα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας, δεν υπάρχουν κομματικές και παραταξιακές λογικές.

Εδώ θα κριθούν όλοι.

Θα αποφασίσουν αν είναι πρώτα Βουλευτές Δωδεκανήσου και μετά Βουλευτές του οποιουδήποτε κόμματος.

Θα αποφασίσουν αν αξίζει να υπερασπιστούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή να ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία.

Να υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση δέχθηκε και αυτή πιέσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Αντιστάθηκε, όμως, και υπερασπίστηκε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Να υπενθυμίσω ότι οι Βουλευτής μας μέσα στη Βουλή, αν και κυβερνητικοί βουλευτές, δήλωσαν ξεκάθαρα από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα συμπράξουν και δεν θα ψηφίσουν ενδεχόμενη κατάργηση τους.

Και το εννοούσαν.

Ο κομματικός μηχανισμός της Νέας δημοκρατίας σε όλο το Αιγαίο διεμήνυσε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος από τη Νέα Δημοκρατία θα αποτελούσε casus belli που θα επέφερε ομαδικές παραιτήσεις.

Αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και παράλληλα υπάρξουν αυξήσεις του ΦΠΑ στη διαμονή, στην εστίαση και σε καταστήματα, θα υπάρξουν οι ακόλουθες συνέπειες για τη Δωδεκάνησο, την τοπική οικονομία και τους πολίτες :

-Θα αυξηθεί το κόστος ζωής κατά 20% σε πρώτη φάση, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε όλους.

-Θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, θα γίνει πιο ακριβό. Υπονομεύεται η προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας.

-Η ύφεση που θα επέλθει νομοτελειακά, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα κυρίως στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.

-Θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων.

Απέναντι σε αυτές τις ζοφερές προοπτικές οφείλουμε να αντισταθούμε.

Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να αποτελεί τιμωρία, να αλλοιώνεται ο ουσιαστικός χαρακτήρας και η έννοια της.

Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να υπερασπιστούμε το μέλλον και την προοπτική της τοπικής μας οικονομίας.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το μέλλον των παιδιών μας.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: