slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προσωρινή λύση για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Αιγαίο – Πού θα εναποθέτουν απορρίμματα τα νησιά


Η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ, σε αυτά όπου λειτουργούν τέτοιοι χώροι, επελέγη ως πρσωρινή λύση για την άρση του αδιεξόδου σε νησιά του Αιγαίου.
Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότηης, υπό τον υπουργό Νίκο Βούτση με τη συμμετοχή δημάρχων των νησιών που διοικητικά ανήκουν στις περιφέρειες Νότιου και Βόρειου Αιγαίου.
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε οι ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διαχειρίζονται ΧΥΤΑ και οι δήμαρχοι στους Δήμους των οποίων υπάρχουν ΧΥΤΑ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους εξυπηρετώντας, προσωρινά, δήμους που δεν διαθέτουν τέτοιους χώρους.
Aποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων και της περιφέρειας σχέδιο δράσης επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο νότιο Αιγαίο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε Ρόδο, Καστελόριζο, Τήλο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κάρπαθο, Κω, Αστυπάλαια, Φολέγανδρο, Πάρο, Μύκονο, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη, Κύθνο, Σέριφο, Ίο και Σύρο. Στο βόρειο Αιγαίο ΧΥΤΑ διαθέτουν η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, οι Φούρνοι και δύο η Σάμος.
Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας, και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νησιά, κυρίως του Νότιου Αιγαίου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η σύσκεψη δεν έγινε για να συζητηθούν μια ακόμα φορά τα προβλήματα, αλλά για να δρομολογηθούν και μάλιστα άμεσα λύσεις, που θα στοχεύουν στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, στην ανάκτηση υλικών στην πηγή παραγωγής τους και εν συνεχεία είτε στην επαναχρησιμοποίησή τους, είτε στην ανακύκλωσή τους και ειδικότερα για το οργανικό υλικό την κομποστοποίησή του.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.κ Κώστας Πουλάκης και Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας,Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιάννης Γιαννέλης, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Τ.Π.Α) και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Ευγενία Φωτονιάτα, ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο εκπρόσωπος του Αν. Υπουργού του Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος. Συμμετείχαν επίσης ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες  καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των συγκεκριμένων Υπουργείων.
Στη σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ευάγγελου Καπετάνιου, συμμετείχαν επίσης:
-Οι Δήμαρχοι: Δήμαρχος Λέρου και πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α Δωδεκανήσου κ.  Κόλιας Μιχαήλ, Χίου  κ.  Βουρνούς Εμμανουήλ, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Χερσονήσου Κρήτης κ. Μαστοράκης Ιωάννης, Νάξου κ. Μαργαρίτης Εμμανουήλ, Άνδρου κ. Σουσούδης Θεοδόσιος, Τήνου   κ. Ορφανός Σίμος,  Θήρας  κ. Ζώρζος Νικόλαος, Ίου  κ. Πετρόπουλος Μιχαήλ, Σίφνου  κ.  Μπαμπούνης Ανδρέας, Σερίφου κ. Αντωνάκης Αντώνιος, Κέας   κ. Ευαγγέλου Ιωάννης
-Οι Αντιδήμαρχοι: Ψαρρών κ. Μπεναρδής Γεώργιος, Ρόδου, Σύρου, Ικαρίας και καλυμνίων καθώς και δημοτικού σύμβουλοι Αμοργού και  Καρπάθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: