slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΝΔ υπό τον Αντ. Σαμαρά δεν… τραβάει πια


Τα γκάλοπ δείχνουν τη βαθειά κρίση της ΝΔ του Α.Σαμαρά

Η ραγδαία πτώση της δημοφιλίας του Αντώνη Σαμαρά προβληματίζει όλο και περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ραγδαία πτώση της δημοφιλίας του Αντώνη Σαμαρά και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται πίσω ακόμα και από τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προβληματίζει όλο και περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ υπό τον Αντ. Σαμαρά δεν… τραβάει πια και δε διαφαίνεται καμία ελπίδα ανάκαμψης στην παρούσα φάση. Η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ - στις τελευταίες μετρήσεις ήταν περίπου 14 ποσοστιαίες μονάδες-  οδηγεί πολλά κεντρικά στελέχη στο συμπέρασμα ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει τάχιστα σελίδα.
Η πτωτική πορεία της ΝΔ προκαλεί πολύ μεγάλη αναστάτωση σε συνδυασμό με την κακή εικόνα του κόμματος, η οποία καταγράφεται και σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Και όπως λέει και ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης, «η ΝΔ είναι ένα τοξικό προϊόν».
Ακριβώς όπως οι τηλεοπτικοί αστέρες σφαδάζουν πάνω από τα νούμερα της AGB όταν αυτά είναι απογοητευτικά, έτσι και η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει αυτή τη στιγμή την αυτοπεποίθησή της. Σε αυτό το πλαίσιο τίθενται εκ νέου και ορισμένα αγωνιώδηερωτήματα από αρκετά κεντρικά στελέχη της ΝΔ.
Μήπως πρέπει να τα αλλάξουμε όλα; Τι δεν αρέσει στην πολιτική, στην επικοινωνία, στην εικόνα μας; Φταίει η ασάφεια της πολιτικής γραμμής, η οξύτητα και η προηγούμενη μνημονιακή κυβερνητική μας πορεία;
Όλα αμφισβητούνται και μπαίνουν πάλι στη ζυγαριά. Ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι θα πάρει την πολιτική ρεβάνς, θεωρεί ότι σταδιακά δικαιώνεται, ενώ αποδίδει τη μείωση της απήχησής του σε «σκοτεινές δυνάμεις» που με δαιμονικά τεχνάσματα προσπαθούν να τον φθείρουν. Ανεπισήμως αναζητεί επειγόντως, εν μέσω διαφορετικών εισηγήσεων, τη χαμένη δημοτικότητά του.
Ήδη, τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος άρχισαν τη μουρμούρα. Αυτές οι δημοσκοπήσεις χτύπησαν άθελά τους ­ την καρδιά της στρατηγικής της ΝΔ. Πράγματι στη ΝΔ κυριαρχεί η άποψη ότι ο Αντ. Σαμαράς πλέον καθίσταται η «αχίλλειος πτέρνα» της και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής το… «φάρμακο» για να αντιμετωπιστεί η κρίση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Οι σύμβουλοί του τον διαβεβαιώνουν ότι, αν διατηρήσει την ψυχραιμία του και αν ακολουθήσει ορισμένους χρυσούς κανόνεςσύγχρονης πολιτικής, θα κερδίσει προσεχώς το παιχνίδι των αριθμών. Μόνο που παραβλέπουν το απλό στοιχείο, όπως λένε οι «καραμανλικοί» και από το επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη: ο Αντ. Σαμαράς ηττήθηκε την 25η Ιανουαρίου, τόσο αυτός, όσο και η πολιτική του και οι δημοσκοπήσεις απλά επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να ηγείται της ΝΔ.

Πολλά μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ επισημαίνουν ότι η εικόνα που βγάζει στην τηλεόραση δεν είναι καλή. «Δεν αποπνέει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, δίνει την αίσθηση ενός πολιτικού που κλυδωνίζεται» λένε και αρκετοί στέκονται ακόμα στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε και η οποία κατά τους ίδιους ήταν «τραγωδία», αφού ακόμα και η σκηνική του παρουσία να κουνιέται δεξιά-αριστερά, όταν μίλαγε, απωθούσε τους τηλεθεατές.Τα όσα λέει η ΝΔ δεν ακούγονται, καθώς είναι ακόμα νωπό το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ο Αντ. Σαμαράς άκουσε αυτές τις ημέρες πολλές εξηγήσεις για τη χαμένη δημοτικότητά του και δέχθηκε πολλά σημειώματα. Από κανέναν δεν έκρυψε πάντως τη στενοχώρια και την απογοήτευσή του.

Ακόμη πιο αυστηροί στις επισημάνσεις τους είναι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, οι οποίοι, ωστόσο, αποφεύγουν να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στον πρόεδρο του κόμματος. Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι η μείωση της απήχησης του Αντ. Σαμαρά οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική και η στρατηγική του έχουν κουράσει γιατί έχουν γίνει στατικές.

Δεν είναι λίγοι όσοι επιμένουν, όπως π.χ. οι Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, ότι η ΝΔ με τον τρόπο που πολιτεύεται, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον «αργό πολιτικό θάνατο», καθώς δεν μπορεί, τρεις μήνες μετά την εκκωφαντική ήττα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, να σηκώσει κεφάλι και να ανακάμψει.«Οι κινήσεις του είναι εντελώς προβλέψιμες» τονίζουν αυτά τα στελέχη και εξηγούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ χάνει ακόμα και από το ηλιακό στοιχείο και το γεγονός ότι έχει απέναντί του έναν πολιτικό αντίπαλο, έναν 40χρονο Πρωθυπουργό. Επίσης αρκετά έμπειρα κεντρικά στελέχη της κεντροδεξιάς στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, όπως π.χ. ο κοινοτικός επίτροποςΔημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνουν ότι η ΝΔ φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί σε παραδοσιακές πολιτικές πρακτικές της δεκαετίας του '80.

«Η φωνή της δεν ακούγεται όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους» λένε πολλά κεντρικά στελέχη της που βρίσκονται απέναντι από την ηγεσία του κόμματος και επιμένουν ότι είναι μέγα λάθος ότι ακόμα δεν έχει γίνει γενναία αυτοκριτική.
Πάρα πολλοί βουλευτές θέτουν ευθέως το ερώτημα: «Πώς η Ν.Δ. θα ανακάμψει, όταν ο αρχηγός της δεν έχει καταλάβει τα λάθη του;». Και γι’ αυτό πολλοί θέτουν το ζήτημα της αναγκαίας εις βάθους συζήτησης για το πώς η κεντροδεξιά παράταξη θα διεκδικήσει ξανά ηγετικό ρόλο. Αυτό όμως προϋποθέτει ανάλυση για τον λάθος δρόμο που έχει πάρει η ΝΔ, η οποία κινείται σε τεντωμένο σχοινί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: