slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νew Υork Times: "Έχει τα κότσια ο Τσίπρας να τα βάλει με την πτέρυγα Λαφαζάνη;"


"Έχει τα κότσια ο Τσίπρας  ώστε να τα "σπάσει" με την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος του;". 
Η τύχη της χώρας εξαρτάται από αυτή την απάντηση αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, ο Hugo Dixon.
Οι άμεσες προοπτικές για την Ελλάδα είναι παρακινδυνευμένες και η Αθήνα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία στα μέσα Απριλίου, αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν δανείσουν κεφάλαια ή αν δεν βρει χρήματα μέσω άλλων πηγών.
Η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο για να "μεταφέρουν" το πακέτο μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα πέτυχαν ελάχιστα.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να "παίξει" με την ιδέα των πρόωρων εκλογών-στις 9 Απριλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που χρωστάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για να ανανεώσει την υποστήριξη του ελληνικού λαού προς το πρόσωπό του, σε περίπτωση που ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε "αποδιοργάνωση" και η δημοτικότητά του είναι υψηλή, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να ελπίζει σε μια νίκη.
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει πέσει από το 83% το Φεβρουάριο στο 60% την περασμένη εβδομάδα και η δημοτικότητά του θα υποχωρήσει περισσότερο αν τα ΑΤΜ ξεμείνουν από χρήματα και βασικά αγαθά, όπως η βενζίνη, περιοριστούν μετά από την επιβολή capital controls, προσθέτει.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει της ακροαριστερή του φράξια, η οποία μετρά 30 με 40 βουλευτές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος.
Βέβαια, αυτοί θα τον κατηγορούσαν για ξεπούλημα και το πιθανότερο είναι ότι θα καταψήφιζαν ότι μέτρα παρουσίαζε. Πιθανώς ο κ.Τσίπρας να περνούσε τους νόμους με την βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης", σημειώνει ο Hugo Dixon.
Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ και σε αυτή την περίπτωση η πιο λογική κίνηση θα ήταν να κατέφευγε στις κάλπες.
"Τότε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, να διώξει το ακρο-αριστερό κομμάτι να το αντικαταστήσει με ένα μετριοπαθέστερο και να κερδίσει τις εκλογές με ευρεία πλειοψηφία", υποστηρίζει ο Dixon, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να μαζέψει τα κουράγια του για να τα "σπάσει" με τους πολιτικούς συντρόφους του".
Τέλος ο αρθρογράφος τονίζει ότι, ακόμη και αν η Ελλάδα πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές, κινδυνεύει να πάρει λάθος δρόμο. Χρειάζεται να πιάσει ένα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%, αλλά δίχως μέτρα λιτότητας δεν θα το καταφέρει. "Μπορεί ο Τσίπρας να σκέφτεται πως θέλει να γίνει ήρωας στο εσωτερικό με τη συμφωνία ενός κατώτερου πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει διαρρήξει τη σχέση εμπιστοσύνης προς τη χώρα και η έλλειψη ρευστότητας καταπνίγει τις επιχειρήσεις. Η ΕΚΤ διατηρεί το ''σφιχτό λουρί'' στις τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση παίρνει χρήματα από όπου μπορεί να κρατηθεί ζωντανή και να μην καεί".
Τι μπορεί να ησυχάσει τα πράγματα; Κατά το δημοσιογράφο του Reuters, μια μακρόχρονη συμφωνία με τους πιστωτές. Αυτό σημαίνει πως ο Τσίπρας θέτει τον εαυτό του στη διαδικασία μιας αποτυχίας να κάνει πράξη την υπόσχεση του 1,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Και καταλήγει: "Το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας δεν έχει πείσει τους πιστωτές του ότι σκέφτεται σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μια αλλαγή παιχνιδιού. Όντως, χρειάζεται μια ρήξη, αλλά με την αριστερή πτέρυγα και όχι με τους δανειστές".


Δεν υπάρχουν σχόλια: