Σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και μετά από την τελευταία συνάντηση του κ.Τσίπρα με την Αγκέλα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 23/3/2015, τα ακόλουθα έξι σενάρια διαφαίνονται στον ορίζοντα για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις:
- «Κολοτούμπα»( Προσαρμογή στις απαιτήσεις του Βερολίνου)
- Αργός θάνατος
- Υποχώρηση του Βερολίνου με βελτιωμένες παραχωρήσεις
- Ατύχημα ( Άναρχο Grexit λόγω έλλειψης ρευστότητας- Graccident)
- Ολική ρήξη ( έξοδος από τη ευρώ και την ΕΕ και ένταξη σε Ρωσια και BRICS)
- Βελούδινο διαζύγιο ( Προσωρινό Grexit με διπλό νόμισμα)
Αναλυτικά παρουσιάζονται παρακάτω τα έξι σενάρια που διαφαίνονται στον ορίζοντα για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις:
1.«Κολοτούμπα» ( Προσαρμογή στις απαιτήσεις του Βερολίνου)
Το πρώτο αλλά όχι κατ΄αναγκη το επικρατέστερο, είναι να υπάρξει σταδιακή υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στις αυστηρές απαιτήσεις των Βρυξελών που υπαγορεύονται από το Βερολίνο. Θα συνοδευτεί από επικοινωνιακή επίθεση μιας εικονικής πραγματικότητας ότι, δήθεν επιτεύχθηκε ένας έντιμος συμβιβασμός προς όφελος της χώρας μας. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της λιτότητας θα συνεχιστεί, με συνέπεια την πτώση ή τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την υποκατάστασή του από δουλόφρονα κυβερνητικά σχήματα.
Το πρώτο αλλά όχι κατ΄αναγκη το επικρατέστερο, είναι να υπάρξει σταδιακή υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στις αυστηρές απαιτήσεις των Βρυξελών που υπαγορεύονται από το Βερολίνο. Θα συνοδευτεί από επικοινωνιακή επίθεση μιας εικονικής πραγματικότητας ότι, δήθεν επιτεύχθηκε ένας έντιμος συμβιβασμός προς όφελος της χώρας μας. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της λιτότητας θα συνεχιστεί, με συνέπεια την πτώση ή τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την υποκατάστασή του από δουλόφρονα κυβερνητικά σχήματα.
2. Αργός θάνατος
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο παραμένουμε στο ευρώ, υπό αδιευκρίνιστους όρους και υπό την πίεση της περιορισμένης ρευσότητας. Η αβεβαιότητα, ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας παραμένει και η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται μέσα στην ατέρμονη διαδικασία του αργού θανάτου. Η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης είναι χειρότερη από τη λήψη μιας κακής απόφασης. Αλίμονο αν αυτός ο αργός θάνατος είναι μακρύς.
3. Υποχώρηση του Βερολίνου με βελτιωμένες παραχωρήσεις
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το Βερολίνο υπό την πίεση των ΗΠΑ κυρίως, θα υποχωρήσει μερικώς και θα δεχτεί παραχωρήσεις για υλοποίηση σημαντικού μέρους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μάλλον απίθανο να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση Μέρκελ-Σόϊμπλε γιατί ανατρέπει όλη τη μέχρι τώρα πολιτική της, πλήττει ανεπανόρθωτα τις συμμαχικές-υποτακτικές της κυβερνήσεις και ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή της. Επί πλέον, η συνέχιση της παραμονής μας στο σκληρό ευρώ, παρ’ όλη την ποσοτική του χαλάρωσή πρόσφατα, δε θα μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα..
4. Ατύχημα ( Άναρχο Grexit λόγω έλλειψης ρευστότητας- Graccident)
Το τρίτο σενάριο, της εξόδου λόγω ατυχήματος, αυτού του Graccident, είναι η άτακτη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη λόγω έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων, με συνακόλουθη τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Αυτό θα οδηγήσει σε πανικό με απρόβλεπτες συνέπειες, χωρίς να αποκλείεται η άμεση πτώση της κυβέρνησης, η δημιουργία υπάκουου κυβερνητικού σχήματος στις Βρυξέλες, με παράδοση άνευ όρων στις πιο σκληρές απαιτήσεις του Βερολίνου. Προσωπικά φοβάμαι ότι το σχέδιο ενός Graccident βρίσκεται μέσα στους σχεδιασμούς του Βερολίνου και αυτό διαφαίνεται, εκτός των άλλων, από την πρόσφατη ποσοτική χαλάρωση-υποτίμηση του ευρώ που αποφάσισε η ΕΚΤ. Αν βέβαια η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί και το επιδιώκει με μυστικό σχέδιο όπως υποστηρίζει ο Βέρνερ Ζιν, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα.
5. Ολική ρήξη ( έξοδος από τη ευρώ και την ΕΕ και ένταξη σε Ρωσια και BRICS)
Το τέταρτο σενάριο είναι αυτό της ολικής ρήξης με την ευρωζώνη,πιθανώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπαγωγή της Ελλάδας στην πολιτική και οικονομική ομπρέλα της Ρωσίας και της αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS ( Ρωσία, Κίνα, Ινδία,Βραζιλία, Νότια Αφρική ).Το σενάριο αυτό είναι αναμφίβολα επικίνδυνο και κινείται στην κόψη του ξυραφιού και πολύ απίθανο να συμβεί.
6. Βελούδινο διαζύγιο ( Προσωρινό Grexit με διπλό νόμισμα)
Το πέμπτο σενάριο είναι αυτό του βελούδινου διαζύγιου, της συντεταγμένη προσωρινής εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit) και της επανένταξής της αργότερα, όταν ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της και υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. (Το αποκαλούμε Greeback). Η μετάβαση στη δραχμή, με νοικοκύρεμα και αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομίας, μπορεί να συνυπάρξει με τη χρήση του ευρώ, μια πρακτική που λειτουργεί σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός αυτής. Με το προσωρινό Grexit, θα αποφευχθεί το φαινόμενο ντόμινο που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης, κάτι που το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχτεί τουλάχιστον σήμερα. Αλλιώς τα προκεχωρημένα φυλάκια των υποτακτικών του κυβερνήσεων στο νότο και αλλού θα σαρωθούν από τις εσωτερικές τους αντιπολιτεύσεις. Το σενάριο αυτό αποτελεί την πλέον ανώδυνη και αποτελεσματική λύση και ίσως θα πρέπει να συνδυαστεί με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Άδηλο και ρευστό μέλλον
Από τα παραπάνω σενάρια, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί σε ποιο απ’ όλα θα καταλήξουμε. Επειδή δε διεκδικούμε φήμη “αστρολόγων”, παραθέτουμε όλες τις εναλλακτικές πιθανότητες, με την ελπίδα και την προτροπή να εφαρμοστεί η καλύτερη δυνατή επιλογή. Επειδή τα “μελλούμενα δεν τα γνωρίζουν οι άνθρωποι αλλά μόνον οι Θεοί” όπως θα έλεγε ο Καβάφης, η κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για όλα αυτά τα εναλλακτικά σενάρια χωρίς να τις κοινολογεί φυσικά. Αλίμονό αν συμβαίνει το αντίθετο.
AΡΘΡΟ ΤΟΥ Θ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ – Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου