slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΜΟ

ΜΟΥΧΛΑ 
Νέα Δημοκρατία: Τα φώτα πέφτουν σε επτά δελφίνους
Το ενδιαφέρον όλων στη Νέα Δημοκρατία εστιάζεται στις κινήσεις τους, την ώρα που συνεχίζονται τα μυστικά δείπνα και οι συναντήσεις
Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να δήλωσε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ότι το θέμα της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου, και κατ’ επέκταση της...
επόμενης μέρας, έκλεισε οριστικά, ωστόσο οι ζυμώσεις για το μέλλον του κόμματος όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και τοποθετούνται σε νέες βάσεις.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στον τρόπο που θα επιλέξουν να κινηθούν οι κορυφαίοι της Ν.Δ. και ιδιαίτερα εκείνοι που αμφισβητούν ανοικτά το modus operandi του προεδρικού περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, οι προβολείς πέφτουν κυρίως στους χειρισμούς των Ντόρας Μπακογιάννη, Νίκου Δένδια και Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι οποίοι συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ της προοπτικής διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, όπου θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο εκκίνησης των διαδικασιών διαδοχής.

Ενα κεντρικό ζητούμενο για την εν λόγω τριάδα είναι σε ποιο βαθμό μπορεί να καταστεί εφικτό ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ τους για ανάληψη κοινής δράσης, την οποία ζητούν όλο και πιο επιτακτικά στελέχη που συνομιλούν μαζί τους και επιθυμούν αλλαγή σελίδας στη Ν.Δ. Την ίδια στιγμή, σε αστάθμητους παράγοντες στη «γαλάζια εξίσωση» εξελίσσονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η στάση των οποίων προκαλεί πολλές συζητήσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης



Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου, προκειμένου να συζητηθεί το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της παράταξης, αποσυνδέοντας όμως την εν λόγω διαδικασία από τα σενάρια περί αλλαγής της ηγεσίας. Ο ίδιος αποφεύγει να συμπεριλάβει εαυτόν στο κάδρο των «δελφίνων», ωστόσο τεχνηέντως αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Σε αυτή τη φάση, έχουν αραιώσει σημαντικά οι επαφές του με στελέχη όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νίκος Δένδιας, με τους οποίους είχε ανοικτή γραμμή προ των εκλογών, ενώ εσχάτως φαίνεται να βρίσκει κοινούς κώδικες με στελέχη με τα οποία δεν είχε κοινές εσωκομματικές αναφορές στο παρελθόν, όπως ο Μάκης Βορίδης.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αναμένεται νέα παρέμβασή του



«Και μόνο η παραίτησή του, αλλά και οι επισημάνσεις του στην Πολιτική Επιτροπή λένε πολλά», αναφέρουν με νόημα όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο Ελληνας επίτροπος. «Ουσιαστικά, σηματοδοτούνται η οριστική αποστασιοποίησή του από τον Αντ. Σαμαρά και το ενδιαφέρον του για τα συμβαίνοντα στην παράταξη, έστω κι αν κάποιοι κάνουν ότι δεν κατάλαβαν», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο διάστημα που μεσολάβησε από την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι τη συνεδρίαση της Π.Ε. της Ν.Δ. συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου υπενθύμιζαν ότι εκείνος ήταν που είχε βγει μπροστά το 2009 προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την εκλογή του προέδρου της παράταξης και να ανοιχτεί το κόμμα στην κοινωνία. Στη λογική αυτή, κάθε άλλο παρά έκπληξη θα πρέπει να αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, μια νέα και ακόμη πιο δυναμική παρέμβαση του επιτρόπου στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας (ίσως και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο), μέσω της οποίας θα καταστήσει σαφείς τις προτάσεις του για τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. Μέχρι τότε, ο επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν έχει στραμμένη την προσοχή του στις συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών, όπως επιτάσσει ο ρόλος του. Για την Ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως αυτό τον καιρό περισσότερο από ποτέ υπογραμμίζει την ανάγκη συνεννόησης του πολιτικού κόσμου, άποψη που θα καταθέσει πολύ πιο εμφατικά στο άμεσο μέλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Κατά τα άλλα, στη λίστα με τους τακτικούς συνομιλητές του από την ελληνική πολιτική σκηνή συμπεριλαμβάνονται οι Β. Μεϊμαράκης, Κ. Μητσοτάκης (οι γνωρίζοντες αποδίδουν ιδιαίτερη σημειολογική σημασία στις επαφές των δυο τους με τον Δ. Αβραμόπουλο), Β. Κικίλιας και Ολγα Κεφαλογιάννη.

Ντόρα Μπακογιάννη

Κατεβάζει τους τόνους, παίρνει πρωτοβουλίες



Αποφασισμένη να χαμηλώσει τους τόνους έως ότου ωριμάσουν οι συνθήκες για εκ νέου ανάληψη δράσης στην κατεύθυνση της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της. Εξάλλου, αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Γαλλία, λόγω των υποχρεώσεών της με το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα μιλήσει. Τοποθετήθηκε με σαφήνεια όσο ελάχιστοι», σημειώνουν στενοί συνεργάτες της. Ωστόσο, μέχρι την επόμενη παρέμβασή της, η κ. Μπακογιάννη εξακολουθεί να συνομιλεί σε καθημερινή βάση με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., αναζητώντας σημεία σύγκλισης. Σύμφωνα με συνεργάτες της, κοινός τόπος στις συζητήσεις αυτές είναι η ανάγκη αύξησης των συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της «δημοκρατικότητας» στη διάρκειά τους. «Δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο να εξελίσσεται η συζήτηση στην Κ.Ο. σε μονόλογο του αρχηγού. Το βασικό σκεπτικό είναι να τοποθετούνται μονίμως οι βουλευτές», λένε οι εν λόγω κύκλοι, προαναγγέλλοντας σειρά σχετικών πρωτοβουλιών. Αντιστοίχως, στο πλαίσιο της ίδιας λογικής, η συγκεκριμένη ομάδα θα επιδιώξει εκπροσώπηση στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς το σύνολο των μελών που το απαρτίζουν είναι επιλογή του συστήματος Σαμαρά. Οσον αφορά το μέτωπο αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την εκλογή της στις κοινοβουλευτικές θέσεις του Π.Σ. η ίδια η κ. Μπακογιάννη. «Αν θέλει δηλαδή η Ντόρα μπορεί να είναι παρούσα και πιθανώς να το επιδιώξει με τα σημερινά δεδομένα», λένε στελέχη που κινούνται παραδοσιακά πέριξ της πρώην υπουργού. Μέσα σε όλα αυτά, η κ. Μπακογιάννη (πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων κοινοβουλευτικών στελεχών) διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τον Κώστα Καραμανλή όσο και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ έχει πυκνώσει τις επαφές της και με τον Νίκο Δένδια.

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Στήριγμά του οι καραμανλικοί



Εχοντας ως σταθερή αναφορά τις καραμανλικές καταβολές του, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν ανοικτά την έναρξη διαλόγου στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και την κορύφωσή του με τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, στην ατζέντα του οποίου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το θέμα της ανανέωσης προσώπων. Η αρχική ορμή που επέδειξε με την επιχείρηση συλλογής υπογραφών από συναδέλφους του μετριάστηκε στη συνέχεια (πολλοί λένε και κατόπιν σχετικής προτροπής του Κώστα Καραμανλή), ωστόσο ο πρώην υπουργός παραμένει σταθερός στις απόψεις του, τις οποίες και εξέφρασε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή. Παράλληλα, μέχρι να έρθει η ώρα της... κρίσης, στρέφει την προσοχή του στην αύξηση των ερεισμάτων του στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης, ένα πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται αθόρυβα, πλην όμως αποτελεσματικά εδώ και χρόνια. Στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ανοικτό δίαυλο με τους επίσης καραμανλικούς Γιώργο Βλάχο, Γιάννη Ανδριανό, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Ευάγγελο Μπασιάκο και Μάριο Σαλμά, αλλά και με τον Κώστα Καραμανλή junior. Στην Πολιτική Επιτροπή, πέραν των διαχρονικά αγαστών σχέσεών του με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο κ. Στυλιανίδης διατηρεί επαφή από την εποχή Καραμανλή με τον πρώην πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, τον Χαράλαμπο Κόκκινο κ.ά. Πάντως, είναι κοινή εκτίμηση ανάμεσα στους συνομιλητές του Θρακιώτη πολιτικού πως αυτή η κινητικότητα που αναπτύσσει δεν πρόκειται να πάρει συγκεκριμένη μορφή, αν δεν δώσει την ευχή του ο Κώστας Καραμανλής.

Νίκος Δένδιας

Ρίχνει το βάρος στη «γαλάζια» βάση



Τις επαφές που απέκτησε εσχάτως -και δη προεκλογικά- με το καραμανλικό περιβάλλον επιχειρεί να προβάλλει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος στηρίχθηκε ανοικτά στη μάχη του στη Β’ Αθήνας από κομματικά στελέχη που έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου ή ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Μετά τη βαριά ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κερκυραίος πρώην υπουργός ήταν από τα πρώτα «γαλάζια» στελέχη που επισκέφθηκαν τον Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού, γεγονός που δεν είχε περάσει τότε απαρατήρητο από το σύστημα Σαμαρά. Ακολούθησαν η παρουσία του στο περιβόητο δείπνο που διοργάνωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά και η ξεκάθαρη τοποθέτησή του τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στην Πολιτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσει να διατηρήσει εαυτόν σε κατάσταση ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο, στρέφοντας την προσοχή του στην ενίσχυση της δημοφιλίας του στην παραδοσιακή βάση της Ν.Δ., αλλά και στο επίπεδο της Πολιτικής Επιτροπής (το μέλος της οποίας Τάσος Κορίλλης λειτουργεί ήδη ως άτυπος ομαδάρχης του). «Μέχρι τώρα, και ορθώς, ο Ν. Δένδιας φρόντιζε να διαφημίζει διακριτικά και εντέχνως το έργο του κυρίως στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τις υψηλές γνωριμίες του στην Ευρώπη και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς και τις επαφές του με ισχυρούς εκπροσώπους του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Τώρα πια ρίχνει βάρος στον κόσμο της παράταξης», επισημαίνουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ. Μέχρι πρότινος, ο πρώην υπουργός θεωρείτο ότι κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος με την Ολγα Κεφαλογιάννη και τον Μ. Βαρβιτσιώτη, ωστόσο η στήριξη των τελευταίων στον Αντ. Σαμαρά έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα στο εν λόγω μέτωπο. Στον αντίποδα, κοντά στον Ν. Δένδια είναι και ΟΝΝΕΔίτες της περιόδου Καραμανλή, που πραγματοποιούν συναντήσεις στο εστιατόριο «Πούλιτζερ», ενώ εσχάτως έχει έρθει κοντά με τον Ε. Στυλιανίδη, με τον οποίο δείπνησε πρόσφατα.

Μάκης Βορίδης

Παίζει στο δίπολο Δεξιάς-Αριστεράς



Σε διαφορετικό «γήπεδο» κινείται ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος παραμένει αμετακίνητος στην άποψη της μη διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου και της διατήρησης του εσωκομματικού status quo, με φόντο τις προβλέψεις περί αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με το δεδομένο αυτό, εξακολουθεί να έχει στραμμένη την προσοχή του στο δεξιό κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ., που θεωρείται ακόμη «ελεγχόμενο» από την ομάδα Σαμαρά. Συνομιλητές του πρώην υπουργού αναφέρουν πως μετά το τέλος του διλήμματος «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», το επόμενο μεγάλο δίπολο θα συνιστά η κόντρα Δεξιάς-Αριστεράς, που για πολλούς θεωρείται προνομιακό πεδίο για τον κ. Βορίδη, δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να αναλάβει πολυδιάστατες πρωτοβουλίες. «Θα συνεχίσει να απευθύνεται στο θυμικό των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων και να ανοίγει δική του περπατησιά, έστω κι αν σε αυτή τη φάση επιλέγει να μη διαφοροποιείται από τους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά», λένε οι γνωρίζοντες τις θέσεις που αναπτύσσει ο πρώην υπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του. Ενδεικτικός, εξάλλου, των σκέψεων και των προθέσεων του κ. Βορίδη είναι ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται εσωκομματικά αυτή την περίοδο, με φόντο τις ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μία, ευθυγραμμίζεται με τον πρόεδρο της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τις «γαλάζιες» διεργασίες και, από την άλλη, κρατά ζεστές τις εσωκομματικές συμμαχίες του και τις φιλίες που ανέπτυξε τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνταν το δείπνο που διοργάνωσε παρουσία των Χρήστου Κέλλα, Δημήτρη Κυριαζίδη και Κώστα Σκρέκα, με το περιβάλλον του να αφήνει να διαρρεύσει πως δεν επρόκειτο για ένδειξη στήριξης στην κομματική ηγεσία, αλλά για συνάντηση με καθαρά φιλικό περιεχόμενο.

Βαγγελης Μεϊμαράκης

Ετοιμος να αρνηθεί την αντιπροεδρία



Την πρόθεσή του να ταυτιστεί με τη στάση του Κώστα Καραμανλή κάνει εμφανή ο Β. Μεϊμαράκης. Οπως και ο προκάτοχος του Αντώνη Σαμαρά στη «γαλάζια» ηγεσία, έτσι και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να ακούσει μόνο τον αρχηγό του κόμματος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ήταν απών από την Πολιτική Επιτροπή. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η κυριακάτικη απουσία του προκάλεσε την απορία και τη δυσαρέσκεια ενός σημαντικού κομματιού του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού, που περίμενε πιο δυναμική στάση από την άλλοτε... ψυχή της παράταξης. Οπως και να έχει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κρατά ενεργό το δίκτυο των συνομιλητών του στους κόλπους της Ν.Δ. και, φυσικά, τα λέει συχνά με τον πρώην πρωθυπουργό. Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τη στάση του, παραδοσιακοί συνομιλητές του επισημαίνουν το γεγονός ότι θα λάβει θέση όταν οι όποιες συζητήσεις για το μέλλον της παράταξης σχηματοποιηθούν και μπουν σε στέρεα βάση, σε συνάρτηση βεβαίως με την κατάσταση της χώρας. Την ίδια στιγμή, άνθρωποι πέριξ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα δεχθεί πρόταση του συστήματος Σαμαρά για την ανάληψη της αντιπροεδρίας του κόμματος, όπως είχε κάνει άλλωστε και με τα σενάρια περί ανάδειξής του ως μεταβατικού αρχηγού. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι υπέρ της έναρξης διαλόγου για τα αίτια της ήττας και το μέλλον της παράταξης, ωστόσο ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος της άποψης πως δεν χρειάζονται βιαστικές και μεμονωμένες κινήσεις, αλλά συγκροτημένες ενέργειες και πάντα με βάση τα συμβαίνοντα στο μέτωπο των συζητήσεων με τους εταίρους», λένε «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες που συνομιλούν μαζί του. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το σύνολο των «γαλάζιων» κορυφαίων, αφήνοντας «πίσω» τις όποιες επαφές του με τη Συγγρού, έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την ιχνηλάτηση του τοπίου σχετικά με την παρούσα στάση του και τις μελλοντικές κινήσεις του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΑΝΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ;