slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στις Παντελούδες είναι τεχνοοικονομικά ασύμφορος. Γιατί επιμένουν στην κατασκευή του;


του Ιακώβου Γιακουμή
Αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών ΚυκλάδωνΧημικού Μηχανικού ΕΜΠ, Υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Ιουνίου 2014 τέθηκε το θέμα κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Δημοτική Ενότητα Δρυμαλίας. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, μετά τις αντιδράσεις, μάζεψε την ραδιοφωνική του δήλωση περί κατασκευής ΣΜΑ στο Φιλώτι και πρότεινε εναλλακτική χωροθέτηση τον πρώην παράνομο ΧΑΔΑ στην ....θέση Παντελούδες της Τοπικής Κοινότητας Χαλκείου.
Η αντιπολίτευση, και εγώ προσωπικά, διαχωρίσαμε την θέση μας ψηφίζοντας εναντίον στην δημιουργία ΣΜΑ σε οποιοδήποτε σημείο της Δρυμαλίας. Ένα από τα επιχειρήματά μας ήταν η μη εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης κατασκευής ΣΜΑ.

Η συμπολίτευση κατέθεσε τα κάτωθι επιχειρήματα:
Την δημιουργία ΣΜΑ και τις δύο εναλλακτικές θέσεις τις πρότεινε το Υπουργείο
Θα μειωθεί το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων (καύσιμα, λάστιχα, φθορές κλπ)
Και, φυσικά, το αμίμητο επιχείρημα από σύμβουλο της συμπολίτευσης «Αφού μας δίνουν τα λεφτά γιατί να μην το κάνουμε;»Διαβάζουμε, λοιπόν, την μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (που βασίζεται στο Διεπιστημονικό – Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Στερεών Απορριμμάτων και Ιλύος»*) «Η εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης είναι αποδοτική όταν η απόσταση του χώρου διάθεσης είναι μεγαλύτερη των 30km και η ημερήσια ποσότητα των απορριμμάτων ξεπερνά τους 20 τόνους».
Η θέση «Παντελούδες» απέχει 15km από τον Χώρο Απόρριψης στην Κορφή Ξύδη. Σύμφωνα, επίσης, με τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, την μη τουριστική περίοδο (300 από τις 365 μέρες του χρόνου) τα απορρίμματα της Δρυμαλίας είναι 3tn ημερησίως. Αν υποθέσουμε ότι κατά την τουριστική περίοδο 5πλασιάζονται τότε τις υπόλοιπες 65 ημέρες το χρόνο έχουμε15tn απορριμμάτων την ημέρα.
Επομένως, σύμφωνα με το γράφημα κόστους** θα κατασκευαστεί ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που θα στοιχίσει στον φορολογούμενο περίπου 1εκ. ευρώ, για να αυξηθεί το κόστος αποκομιδής για το Δήμο από τα 7,5€ τον τόνο στα 12,5€ τον τόνο.
Προφανώς οι «ειδικοί» που εκπόνησαν τις μελέτες είναι οι ίδιοι που προϋπολόγισαν το συνολικό έργο στις 610χιλ. ευρώ, και τελικά θα υπερβεί τα 4εκ. ευρώ.
Ο, υπό κατασκευή ΣΜΑ, είναι τεχνοοικονομικά ασύμφορος και πρέπει να ακυρωθεί η κατασκευή του.

*:http://www.eedsa.gr/Contents.aspx?CatId=96#Μεταφόρτωση_στερεών_αποβλήτων
**:

Δεν υπάρχουν σχόλια: