slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προγράμματα «Αγροτικής Εστίας» σε 584.550 δικαιούχους του ΟΓΑ - Ομιλία Γ. Βρούτση

Ομιλία του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση στον ΟΓΑ στην παρουσίαση των Νέων Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού της «Αγροτικής Εστίας» έτους 2014
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι και εφέτος στη συνέντευξη τύπου, για την παρουσίαση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, αλλά και των άλλων παροχών της «Αγροτικής Εστίας».
Αρχικά θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στους υπαλλήλους και στη διοίκηση του ΟΓΑ για τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν. Τόσο για την εκπόνηση των σημαντικών προγραμμάτων που παρουσιάζουμε σήμερα, όσο και για τη συνολικότερη οργανωτική αναβάθμιση αυτού του μεγάλου και ιστορικού Οργανισμού.
Με τις οργανωτικές πρωτοβουλίες του διοικητή κ. Βεργίνη και την αμέριστη συμπαράσταση των υπαλλήλων του Οργανισμού, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που έχουμε χαράξει στο υπουργείο Εργασίας, ο ΟΓΑ έχει μπει πλέον σε μια νέα εποχή. Σε τίποτα δεν θυμίζει τον ΟΓΑ που ξέραμε.
Στο πλαίσιο του νέου κοινωνικού του ρόλου ο ΟΓΑ μέσω της «Αγροτικής Εστίας», οργανώνει προγράμματα κοινωνικού και για πρώτη φορά και ιαματικού τουρισμού, οργανώνει εκδρομές, χορηγεί βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, χορηγεί βοηθήματα και βραβεία σε πολύτεκνες μητέρες, παρέχει τροφεία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και κάτι ακόμα που θεωρώ πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη του τόσο κρίσιμου για τη χώρα μας πρωτογενούς τομέα: αναλαμβάνει τις δαπάνες για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών με στόχο την περαιτέρω κατάρτιση και την ενίσχυση των ικανοτήτων τους.
Συνολικά, οι επωφελούμενοι δικαιούχοι για το έτος 2014 φτάνουν τους 584.550 με προϋπολογιζόμενη δαπάνη ύψους 26.900.000 ευρώ.
Κυρίες και κύριοι, σήμερα μου δίνεται η δυνατότητα να αναφερθώ στο νέο ρόλο του ΟΓΑ για το μέλλον. Ρόλος που προδιαγράφεται ιδιαίτερα ενισχυμένος για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όπως υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας προχθές το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας.
Δεύτερον, διότι ο ΟΓΑ μέσα στον κοινωνικό ανασχεδιασμό που προγραμματίζουμε θα παίξει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλωστε το έργο της καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων που πρώτη φορά έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο και μέσω του ειδικού ψηφιακού εντύπου Α21, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Επιβεβαιώνοντας, έτσι, όχι μόνο την αναγκαιότητα της αυτόνομης παρουσίας του Οργανισμού αλλά και της διαρκούς αναβάθμισής του, κάτι που θα επιχειρήσουμε μεθοδικά το επόμενο διάστημα χτίζοντας το σύγχρονο κοινωνικό πρόσωπο του κράτους πάνω σε νέες υγιείς και σταθερές βάσεις.
Για να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, απόλυτα διαφανές και χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών.
Αναλυτικά όλα τα προγράμματα θα τα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο κ. Διοικητής. Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού της «Αγροτικής Εστίας», μιας μεγάλης δράσης που θα ωφελήσει 130.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ και που θεωρώ ότι αποτελεί μια πολυδιάστατη κοινωνική παρέμβαση.
Όχι μόνο επειδή δίνει ανάσες και στήριξη σε χιλιάδες αγρότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Αλλά και επειδή τα χρήματα αυτά γυρίζουν ξανά στην πραγματική οικονομία και τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφού ενισχύει τον εγχώριο τουρισμό και τονώνει την τοπική ανάπτυξη μικρών τουριστικών περιοχών.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, εξάλλου, δρομολογήσαμε το σχεδιασμό παρόμοιου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για 120.000 άτομα από τον ΟΑΕΔ συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητα της Εργατικής Εστίας, Οργανισμός που είναι γνωστό ότι είχε ήδη καταργηθεί από το Φεβρουάριο του 2012.
Συνολικά λοιπόν για εφέτος ΟΓΑ και ΟΑΕΔ θα προσφέρουν κοινωνικό τουρισμό σε 250.000 εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της αξιοπρεπούς δουλειάς, οι μικροί επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοί που αναμφισβήτητα έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες τα τελευταία χρόνια. Αυτοί σήκωσαν και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της εθνικής προσπάθειας να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της.
Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη όλοι μας. Γι’ αυτό και εμείς ως κυβέρνηση, εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, των ανέργων, των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Κατανέμοντας δίκαια το μέρισμα της οικονομίας και ενισχύοντας ορθολογικά το δίκτυο κοινωνικής προστασίας για όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία, να αναφερθώ και σε μια από τις δεσμεύσεις που έκανα απο την πρώτη στιγμή που ανέλαβα αυτό το κρίσμο υπουργείο. Δεσμευτήκαμε ότι θα νοικοκυρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα και το κάναμε!
Γιατί αποτελούσε ντροπή για ολόκληρες δεκαετίες να μην ξέρουμε ποιος και γιατί παίρνει σύνταξη. Αποτελούσε όνειδος να έχουμε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα διάτρητο και αδιαφανές. Έπρεπε επιτέλους να απαντήσουμε οριστικά στις αγωνίες των εργαζομένων -και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη- αν θα κατάφερναν τελικά να πάρουν επικουρική σύνταξη και εφάπαξ μέσα από ένα δίκαιο σύστημα.
Σήμερα με το σύστημα «Ηλιος» η χώρα μας διαθέτει, ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και έλεγχου του ασφαλιστικού συστήματος σε όλη την Ευρώπη. Θωρακίζουμε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία -και φυσικά τον ΟΓΑ- με οργανωμένες διαδικασίες και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου που αποκλείουν οριστικά τη γέννηση οποιασδήποτε παραβατικότητας στο μέλλον.
Δώσαμε, ακόμη, οριστική λύση στο πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων και των παροχών, διασώζοντας τα αντίστοιχα ταμεία απο μια προδιαγεγραμμένη κατάρρευση. Διότι εάν δεν παρεμβαίναμε με αποφασιστικά μέτρα – όπως η οργανωτική ενοποίηση των επικουρικών και η καθιέρωση αντικειμενικών μαθηματικών τύπων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους – το μέλλον αυτών των παροχών θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιο. Έτσι σήμερα εξασφαλίσαμε ότι τα ταμεία αυτά, υγιή και ακμαία πλέον, δεν θα παρουσιάσουν ποτέ ξανά ελλείμματα στο μέλλον. Κυριότερα, όμως, δώσαμε απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα όλων, εξασφαλίζοντας ότι και οι επόμενες γενιές, οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι, θα λάβουν και αυτοί επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
Με τις παρεμβάσεις μας, τέλος, απλοποιήσαμε διαδικασίες και βελτιώσαμε δραστικά την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Σκεφτείτε ότι εφέτος κανένας από τα 2,8 εκατ. συνταξιούχων της χώρας -και φυσικά και του ΟΓΑ- δεν μπήκε σε ουρές και δεν ταλαιπωρήθηκε προκειμένου να πάρει βεβαίωση αποδοχών αλλά τη βρήκε προσυμπληρωμένη στη φορολογική του δήλωση.
Ποιος θα το πίστευε αυτό αν θα το λέγαμε πριν λίγους μήνες.
Και σκεφτείτε ότι σε λίγες ημέρες από σήμερα, κανένας ασφαλισμένος Ελληνας δεν θα ταλαιπωρηθεί πλέον και δεν θα μπει ποτέ ξανά σε ουρά για να θεωρήσει το ασφαλιστικό του βιβλιάριο. Με το σύστημα «Ατλας» έχουμε ήδη χαρτογραφήσει όλους τους ασφαλισμένους Ελληνες. Πραγματική επανάσταση. Αυτό και αν το πίστευε κανένας.
Ετσι αποδεικνύεται στην πράξη ότι με πολιτική βούληση και πολλή δουλειά νοικοκυρέψαμε και εκσυγχρονίσαμε το υπουργείο Εργασίας της χώρας μας καθιστώντας το - μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες – ένα από τα πιο σύγχρονα υπουργεία της Ευρώπης.
Γιατί, σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, προσαρμόζεται και κινείται, θα ήταν έγκλημα εμείς να παραμείνουμε προσκολλημένοι στις αδράνειες και τις παρωχημένες νοοτροπίες του παρελθόντος. Βυθισμένοι στο λαϊκισμό και την αυταπάτη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν παλιά, με τις ίδιες νοσηρές συμπεριφορές και αντιλήψεις που μας έφεραν ως εδώ.
Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Αλλάζει σελίδα και σταδιακά στέκεται ξανά στα πόδια της, χτίζει τις δικές της δυνάμεις για να μην έχει ποτέ πια στο μέλλον την ανάγκη προγραμμάτων διάσωσης. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αποδίδουν.
Πλέον διαφαίνεται καθαρά η «έξοδος» από το σπιράλ της κρίσης και της ύφεσης στο οποίο είχε βυθιστεί η ελληνική οικονομία και όλοι αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει στην πορεία σταθεροποίησης και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.


Προγράμματα «Αγροτικής Εστίας» 2014:

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων για 584.550 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ

Τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το έτος 2014, που αφορούν 584.550 δικαιούχους, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε ότι η υποβολή αιτήσεων για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ για τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας ξεκινά την Τρίτη 27-05-2014 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 20-06-2014. Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας
Στις τομές που έγιναν φέτος στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας αναφέρθηκε ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού, που απευθύνεται σε 15.000 συνταξιούχους αγρότες. «Ο ΟΓΑ εκσυγχρονίζεται σε όλα τα επίπεδα και στηρίζει τον αγροτικό πληθυσμό προς κάθε κατεύθυνση. Αναβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ενεργούς αγρότες, τους νέους αγρότες, τους συνταξιούχους κάθε κατηγορίας και τους ασφαλισμένους. Συντομεύει κατά πολύ τους χρόνους υποβολής συντάξεων και επιδομάτων. Επεκτείνει με τολμηρές αλλαγές-τομές τις παροχές του θεσμού της Αγροτικής Εστίας με κοινωνική ευαισθησία και άμεση αποτελεσματικότητα. Επενδύει ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και τη γνώση, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασφαλισμένων και συνταξιούχων με νέα και καινοτόμα προγράμματα, ενώ απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων προς όφελος όλων», δήλωσε ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης.
Στο αναπτυξιακό σχέδιο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και στο οποίο περιλαμβάνεται ο πρωτογενής τομέας ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης αναφέρθηκε, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης. Τόνισε μάλιστα πως οι προσπάθειες του ΟΓΑ συμβάλλουν στο πλαίσιο αυτό, τόσο με την στήριξη των ενεργών ασφαλισμένων όσο και των συνταξιούχων. «Το Υπουργείο με τη Διοίκηση του ΟΓΑ εμπλουτίζει τα προγράμματα, απλοποιεί τις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμών των παρόχων με στόχο ο ΟΓΑ να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες», κατέληξε ο κ. Κοκκόρης.

Τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2014
στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι δικαιούχοι είναι:

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:
Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού περιλαμβάνει: α) 6ήμερες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις), σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) και απευθύνεται σε 115.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. (διάρκεια ισχύος μέχρι 03-05-2015) β) 6ήμερες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) και μέχρι τέσσερις απλές λούσεις, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού και απευθύνεται σε 15.000 συνταξιούχους. (διάρκεια ισχύος μέχρι 31-12-2014).

2. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
To εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• 3ήμερες εκδρομές για 5.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, εφόσον το κόστος της εκδρομής που επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του Δελτίου που είναι 120 ευρώ.
• 2ήμερες διακοπές για 7.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες εφόσον το κόστος της εκδρομής που επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του Δελτίου που είναι 65 ευρώ.
• 1ήμερες εκδρομές για 38.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.
Οι εκδρομές διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ σε όλους τους νομούς της χώρας. (διάρκεια ισχύος μέχρι 31-12-2014)

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων απευθύνεται σε 200.000 δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ), η δε αξία της παροχής ανέρχεται στα 20 ευρώ από συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλους τους νομούς της χώρας. Επίσης, θα διανεμηθούν δωρεάν απευθείας σε 100.000 δικαιούχους βιβλία με συγκεκριμένη θεματική ενότητα. (διάρκεια ισχύος μέχρι 31-12-2014)

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΘΕΑΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα δωρεάν Δελτίων Θεάματος απευθύνεται σε 93.000 δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ), για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σε συμβεβλημένα θέατρα. Τα Δελτία διανέμονται από τα ΚΕΠ. Εφόσον ο αριθμός αιτήσεων υπερβεί τον αριθμό των δικαιούχων θα διενεργηθεί κλήρωση. (διάρκεια ισχύος μέχρι 31-5-2015).

Επίσης, σε επόμενη φάση θα πραγματοποιηθούν α) Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων και Βραβείων σε 300 πολύτεκνες μητέρες, β) Πρόγραμμα Παροχής Τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς για 1.250 άτομα και γ) Πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για Επιμορφωτικά Σεμινάρια νέων αγροτών για 10.000 άτομα.

Δικαιούχοι των προγραμμάτων:
- Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
- Οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων
- Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης)
- Τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά)

Δικαιολογητικά:
Για την υποβολή της αίτησης στα ΚΕΠ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους:
- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.
- Βιβλιάρια Υγείας ΟΓΑ θεωρημένα - σε ισχύ για το έτος 2014, (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας.
- Ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης ή Απόκομμα πληρωμής σύνταξης (εφόσον υπάρχουν) ή Απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου

Κλήρωση Δικαιούχων:
Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα ενταχθούν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2014. Η κατανομή των δικαιούχων θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς της χώρας, σύμφωνα με τον αριθμό των δικαιούχων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στα προγράμματα, ανά νομό και ανά πρόγραμμα.
Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της κλήρωσης μέσω των ΚΕΠ ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr)

Παραλαβή Δελτίων:
- Τα Δελτία Κοινωνικού, Ιαματικού Τουρισμού και Εκδρομών θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και αστυνομική ταυτότητα.
- Οι δικαιούχοι της δωρεάν παροχής βιβλίων θα απευθύνονται στα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία - Εκδοτικούς οίκους και θα παραλαμβάνουν τα βιβλία.
- Οι δικαιούχοι των εισιτηρίων θεάτρου, που θα προκύψουν μετά από κλήρωση, θα παραλαμβάνουν τα εισιτήρια από τα ΚΕΠ.

Από Γραφείο Διοίκησης ΟΓΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: