slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ)

o Μητροπολίτης
Παροναξίας κ. Καλλίνικος,
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) καθώς και η τιμητική εκδήλωση για τον κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλο την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του Δήμου Γαλατσίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, οι Βουλευτές κ.κ. Μανώλης Γλέζος, Παναγιώτης Ρήγας και Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κ. Λάζαρος Θεόφιλος, άλλα στελέχη της.....
Αυτοδιοίκησης, Καθηγητές Πανεπιστημίων, άλλοι επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και γενικά μεγάλο πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον κύριο χώρο της εκδήλωσης και τους διαδρόμους.
Το πρόγραμμα άρχισε με πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα που απέδωσε το μουσικό συγκρότημα των κ.κ. Γιάννη Ανδρή και Κώστα Ανδρή. Στη συνέχεια η φιλόλογος κ. Μαρία Ξεφτέρη αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων που έγινε στις 17 Ιανουαρίου 1997 διαβάζοντας το σχετικό πρακτικό ίδρυσης. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Βερνίκος με συντομία περιέγραψε την ιστορική πορεία και τα επιτεύγματα της ΟΝΑΣ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Κατόπιν έγινε η τιμητική εκδήλωση στον δικηγόρο, οικονομολόγο, δημοσιογράφο και λόγιο κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλο. Στην αρχή ο Αναπλ. Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανώλης Σέργης σκιαγράφησε αναλυτικά την προσωπικότητα του τιμωμένου κ. Φραγκουλόπουλου, το εξαίρετο ήθος του, την άριστη επιστημονική του κατάρτιση, τη σημαντική επαγγελματική του πορεία, αλλά και τη συμμετοχή του στα δρώμενα των ναξιακών φορέων για την πρόοδο της Νάξου και μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή του στην Επιτροπή έκδοσης του σημαντικού έργου “Ναξιακά”, Επετηρίδα της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων. Επίσης ο κ. Φραγκουλόπουλος επιμελήθηκε την έκδοση του σπουδαίου επίσης βιβλίου-αφιερώματος στον αείμνηστο αγωνιστή της Δημοκρατίας Νικηφόρο Μανδηλαρά. Είναι επίσης ο κ. Φραγκουλόπουλος ένας από τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων και μέλος της (αρχικής) πενταμελούς διοικούσας επιτροπής, η οποία μερίμνησε και για τη νομική αναγνώριση του πανναξιακού αυτού δευτεροβάθμιου συλλογικού οργάνου.
Την προσωπικότητα του κ. Φραγκουλόπουλου εξήρε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, ο οποίος ανέφερε και το ότι ο κ. Φραγκουλόπουλος υπήρξε ο εμπνευστής της ίδρυσης και πρώτος Πρόεδρος του κυκλαδικού αυτού δημοσιογραφικού οργάνου των Κυκλάδων, της ΕΚΥΤ.
Αμέσως μετά η ΟΝΑΣ διά του Προέδρου της κ. Νίκου Βερνίκου βράβευσε τον κ. Φραγκουλόπουλο επιδίδοντάς του τιμητική πλακέτα και έντυπο δίπλωμα. Αντιφώνησε ο κ. Φραγκουλόπουλος ευχαριστώντας για την τιμή που του έγινε.
Ακολούθησε άνοδος στην εξέδρα του Αμφιθεάτρου της εκδήλωσης των προσφάτως εκλεγέντων μελών του (νέου) Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΝΑΣ και παρουσίασή τους στο κοινό. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος (συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Χρήστο Λογαρά και τον Ιεροδιάκονο πατέρα Δωρόθεο Βενετσανόπουλο) ετέλεσε την ακολουθία της ευλογίας της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας και άρχισε την κοπή της πίτας και συνέχισε την κοπή ο Πρόεδρος της ΟΝΣ βοηθούμενος και άλλα μέλη του Δ.Σ. και διένειμε τεμάχια της βασιλόπιτας στους επισήμους και δόθηκαν και τεμάχια βασιλόπιτας και στους υπολοίπους προσελθόντες στην εκδήλωση. Κατά την προσφορά του τεμαχίου της βασιλόπιτας στον τιμώμενο κ. Φραγκουλόπουλο, ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος του πρόσφερε εικόνα απεικονίζουσα την Παναγία την Εκατονταπυλιανή. Επίσης ο κ. Καλλίνικος προσέφερε δύο νομίσματα “χρυσά κωνσταντινάτα” για τους τυχερούς της βασιλόπιτας.
Παραλαμβάνοντας τα τεμάχια της βασιλόπιτας που τους δόθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Μανώλης Γλέζος και Νίκος Συρμαλένιος τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας μιας Ομοσπονδίας Κυκλαδικών Συλλόγων.
Μετά το τέλος του βασικού μέρους της εκδήλωσης ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με νησιώτικη μουσική με το συγκρότημα των κ.κ. Κώστα και Γιάννη Ανδρή και στο τραγούδι και ο κ. Χρήστος Τσελέντης (ο οποίος ήταν άξιος συντονιστής τη ροής του όλου προγράμματος της εκδήλωσης) και τραγούδησε και η κ. Υπαπαντή Φλεριανού και κάποιοι από τους παρευρεθέντες χόρεψαν.
Επίσης στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πρόχειρο γεύμα, αναψυκτικά και ποτά σε όλους τους παρευρεθέντες σ’ αυτήν.
Η προαναφερθείσα εκδήλωση αυτή της ΟΝΑΣ, πέραν από τους συγκεκριμένους στόχους που είχε, και με τη συγκέντρωση και παρακολούθησή της από τόσους Ναξίους και φίλους της Νάξου, είχε και μια άλλη ιδιαιτερότητα και μια συμβολικότητα. Άφησε να διαφανεί η συσπείρωση και η δυναμικότητα του ναξιακού στοιχείου.
Η παρουσία αντιπροσωπείας του κλήρου με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο, η παρουσία βουλευτών, κορυφαίων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων, διακεκριμένων επιστημόνων, καταξιωμένων καλλιτεχνών, αλλά και ανθρώπων κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας καθώς  και ανθρώπων όλων των ηλικιών, συμπύκνωναν και φανέρωναν τη δυναμική αυτή που και γεννά μια αισιόδοξη προοπτική, τονώνει το όραμα για την πρόοδο της Νάξου.
Αυτή η συσπείρωση και η δυναμική του ναξιακού στοιχείου πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση βασικών προβλημάτων της Νάξου (συγκοινωνιακό, υποδομές, κλπ.) και για την εν γένει πρόοδο του νησιού δεδομένου μάλιστα και του γεγονότος ότι η Νάξος διαθέτει στελέχη που καταξιώνονται όχι μόνο στον ναξιακό χώρο αλλά και ευρύτερα.
Το συλλογικό ναξιακό όργανο, η ΟΝΑΣ, κατά τις ημέρες της προαναφερθείσας εκδήλωσης, συμπλήρωσε 37 χρόνια συνεχούς και επιτυχούς δράσης και, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ κ. Νίκος Βερνίκος, η Ομοσπονδία έχει μια σπουδαία πορεία δράσης και ενεργοποίησης στα κοινά ζητήματα της Νάξου. Έχει κάνει συνεχείς και επιτυχημένες παρεμβάσεις για την επίλυση τοπικών θεμάτων, έχει διοργανώσει σπουδαίες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και ση Νάξο και στην Αθήνα που πρόβαλαν ευρύτερα τη μουσικοχορευτική παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού και επίσης έχει συμβάλει στη διοργάνωση σημαντικών επιστημονικών πανναξιακών συνεδρίων.
Για την ιστορία αναφέρομε ότι η ΟΝΑΣ ιδρύθηκε στις 17-1-1977 και η ιδρυτική της συνέλευση έγινε στη Λέσχη Κορωνιδιατών Νάξου στην Κυψέλη και εξελέγη τότε η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι: Νίκος Βερνίκος, Στέφανος Μανιός, Μανώλης Μανωλάς, Μανώλης Φάρκωνας και Βασίλης Φραγκουλόπουλος. Την ιδρυτική πράξη υπέγραψαν οι παρακάτω εκπρόσωποι ναξιακών Συλλόγων (σε παρένθεση αναγράφεται το χωριό καταγωγής τους): Στέφανος Μανιός (Δανακός), Λάμπρος Λιανός (Εγγαρές), Νίκος Ε. Λεβογιάννης (Κορωνίδα), Μανώλης Μανωλάς (Κόρωνος), Νίκος Γιαμπουράς (Ποταμιά), Νίκος Βερνίκος (Σαγκρί), Ηλίας Παπαϊωάννου (Σκαδό-Μέση), Γιάννης Ζούλης (Τρίποδες), Γιάννης Μαργαρίτης (Αγερσανί), Γιάννης Δοντάς (Απείρανθος), Στέφανος Μανδηλαράς (Κεραμωτή).
Σημειώνουμε επίσης ότι το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΝΑΣ αποτελούν οι εξής: Πρόεδρος: Βερνίκος Νικόλαος (Σαγκρί), Α΄ Αντιπρόεδρος: Κονδύλης Σταύρος (Κουρουνοχώρι- Μύλοι, Β΄ Αντιπρόεδρος: Τσάφου-Στεφάτου Αικατερίνη (Δανακός), Γεν. Γραμματέας: Μαργαρίτης Μάρκος (Απείρανθος), Ταμίας: Μαργαρίτης Γιάννης (Τρίποδες), Ειδ. Γραμματέας: Δέτση Ζαννέτα (Δαμαλάς), Έφορος: Τσελέντης Χρήστος (Κινίδαρος), Μέλη: Βερνίκος Κωνσταντίνος (Σαγκρί), Ζιούλη Ευανθία (Δαμαλάς), Καλαϊτζής Εμμανουήλ (Δαμαριώνας), Λεγάκης Ιωάννης (Κεραμωτή), Μουστάκας Εμμανουήλ (Κορωνίδα), Μπερεδήμα Ιωάννα (Γλινάδο), Νίνος Δημήτριος (Δαμαριώνας), Δρυμαλίτου-Παγωνίδου Αναστασία (Δανακός), Παπαϊωάνου Ανδρέας (Σκαδό-Μέση) Σκουλάξινος Ανδρέας (Κινίδαρος), Σουσούνη Αικατερίνη (Κορωνίδα), Σπυρόπουλος Δημήτριος (Απείρανθος), Χατζόπουλος Μιχαήλ (Απόλλωνας), Χωριανόπουλος Αντώνιος (Απόλλωνας).
Γιάννης Λογαράς














Δεν υπάρχουν σχόλια: