slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αναφορα Συρμαλένιου προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για τον Υπουργό Οικονομικών για τον φορολογικό νόμος 4174/2013 και την επιβολή προστίμων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το Δ.Τ πέντε συλλόγων λογιστών από τις Κυκλάδες. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «O νέος φορολογικός νόμος 4174/2013 που ήδη εφαρμόζεται από 01/01/2014 οδηγεί σε εξόντωση τις επιχειρήσεις αλλά και τους λογιστές φοροτεχνικούς αφού η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων είναι.....
παράλογη ακόμα και στις περιπτώσεις ανθρώπινου λάθους ή ανωτέρας βίας, για τις οποίες καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στον ισχύοντα νόμο….. Για μία ακόμη φορά ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν του την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας, αφού είναι γνωστό ότι σε πολλά νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχουν Τράπεζες. Ζητάμε και θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση αναστολή εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων και παράλληλα τον εξορθολογισμό των προβλεπόμενων προστίμων, αφού σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε νέα λουκέτα αυτή τη φορά όχι μόνο λόγω της οικονομικής ύφεσης αλλά υπό το βάρος αδυναμίας καταβολής υπέρογκων και άδικων προστίμων.»



                                             Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.



Αθήνα, 04.02.2014

Ο καταθέτων Βουλευτής



Νικόλαος Συρμαλένιος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O νέος φορολογικός νόμος 4174/2013 που ήδη εφαρμόζεται από 01/01/2014 οδηγεί σε εξόντωση τις επιχειρήσεις αλλά και τους λογιστές φοροτεχνικούς αφού η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων είναι παράλογη ακόμα και στις περιπτώσεις ανθρώπινου λάθους ή ανωτέρας βίας, για τις οποίες καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στον ισχύοντα νόμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αρκεί η εκπρόθεσμη υποβολή κατά δύο ημέρες, λόγω π.χ. ασθένειας του λογιστή, χρεωστικής δήλωσης ΦΠΑ ποσού 10,00 ευρώ για να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.000,00 ευρώ στην επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και 2.500,00 ευρώ στην επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση που η επιχείρηση υποπέσει σε αντίστοιχο λάθος εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται ενώ σε τρίτη επανάληψη εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ανεξαρτήτου οφειλόμενου ποσού, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πλήθος παραδειγμάτων τα οποία καταδεικνύουν ότι οι εμπνευστές του συγκεκριμένου νόμου αντί να νομοθετήσουν προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός απλού σωστού και δίκαιου φορολογικού συστήματος καταφέρνουν να δημιουργήσουν σύγχυση και ανησυχία. Ταυτόχρονα επιβάλλουν καθεστώς φόβου σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο που απειλείται άμεσα με δυσβάστακτα και άκρως δυσανάλογα πρόστιμα σε σχέση με το μέγεθος και το είδος των φορολογικών παραβάσεων, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την εισπρακτική διάθεση της πολιτείας.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στην απόφαση για την εξόφληση όλων των δαπανών μιας επιχείρησης αξίας άνω των 500,00 ευρώ μέσω τραπεζικού μέσου πληρωμής, προκειμένου η δαπάνη να αναγνωρισθεί φορολογικά. Για μία ακόμη φορά ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν του την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας, αφού είναι γνωστό ότι σε πολλά νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχουν Τράπεζες.
Ζητάμε και θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση αναστολή εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων και παράλληλα τον εξορθολογισμό των προβλεπόμενων προστίμων, αφού σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε νέα λουκέτα αυτή τη φορά όχι μόνο λόγω της οικονομικής ύφεσης αλλά υπό το βάρος αδυναμίας καταβολής υπέρογκων και άδικων προστίμων.



Λογιστικός Σύλλογος Σύρου & Τήνου
Σύλλογος Λογιστών Μυκόνου
Σύλλογος Λογιστών Θήρας
Σύλλογος Λογιστών Νάξου Αμοργού & μικρών Κυκλάδων
Σύλλογος Λογιστών Πάρου & Αντιπάρου


Δεν υπάρχουν σχόλια: