slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τώρα είναι αργά Αρβανιτόπουλε: Στο Πειθαρχικό παραπέμπεται με απόφαση υπουργού ο Πελεγρίνης


Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για παράβαση καθήκοντος, παραπέμπεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, όπως έκανε γνωστό με δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα το καλοκαίρι.
Ο υπουργός καταλογίζει στον πρύτανη ότι αγνόησε την έκκληση που του είχε απευθύνει προ.... ημερών «να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσο άνοιγμα του Πανεπιστημίου». Τον καλούσε επίσης να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος, ωστόσο ο πρύτανης επέλεξε εν μέσω θυέλλης στα AEI, να μεταβεί στο Παρίσι προκειμενου να συμμετάσχει σε θεατρική παράσταση.

«Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης σε αντίθεση με τους άλλους 7 Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Γι' αυτό παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, καθώς όπως αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, οι πράξεις και οι παραλείψεις του πρύτανη έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου.

Όσον αφορά το διάλογο με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ, ο υπουργός ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι μπορεί να γίνει μόνο υπό μία προϋπόθεση: «Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους».

Ταυτόχρονα, σημειώνει, ο διάλογος συνεχίζεται με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων όπου τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά.

Σύμφωνα εξάλλου με τον υπουργό Παιδείας, στο ΕΚΠΑ ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, «χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία», ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακατάλληλος ο κ. Πελεγρίνης

Νωρίτερα, ακατάλληλο για τη θέση του είχε χαρακτηρίσει τον κ. Πελεγρίνη και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι κρίμα που ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξε το θέατρο και όχι να λύσουμε από κοινού την τραγωδία και το δράμα που ζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του και, μέχρι στιγμής ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του», σχολίασε από την πλευρά της η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οπως παρατήρησε η κ. Χριστοφιλοπούλου, «ένα μεγάλο κομμάτι διοικήσεων, είτε στα Πανεπιστήμια, είτε στο δημόσιο, ζούσε με τη νοοτροπία της συνδιοίκησης, κυρίως με φοιτητικές ή συνδικαλιστικές παρατάξεις. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας και διοίκησης, με δημοκρατία και σεβασμό στους θεσμούς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: