slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο ελεγκτής που «έδεσε» τον Ακη

Ο ελεγκτής που «έδεσε» τον Ακη
Του  Βασίλης Γ. 
Ποιος είναι ο ειδικός ερευνητής του ΣΔΟΕ Νίκος Μαϊτός που έλυσε τον γρίφο της Torcaso

Μεθοδικός ερευνητής
Ο 49χρονος Νίκος Μαϊτός είναι ο προϊστάμενος ειδικής ελεγκτικής ομάδας του ΣΔΟΕ που κατέθετε το τελευταίο δεκαήμερο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη - με 19 κατηγορούμενους - για τις μίζες Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Μαϊτός είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Εχει ενταχθεί στο ΣΔΟΕ την τελευταία τριετία και έπαιξε ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο στις έρευνες για τις ύποπτες συναλλαγές του πρώην υπουργού και παρ' ολίγον πρωθυπουργού. Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ εντόπισε τις σχέσεις των υπεράκτιων εταιρειών Torcaso και Μorellia Trading με την υπόθεση Βατοπαιδίου, με ακίνητα που αγοράστηκαν από τον Α. Τσοχατζόπουλο, αλλά και με τις προμήθειες για την αγορά των υποβρυχίων. Ελυσε επίσης τον γρίφο με τον πραγματικό ιδιοκτήτη της... πανταχού παρούσας εταιρείας-μπαλαντέρ Torcaso, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον ξάδελφο του Α. Τσοχατζόπουλου και ήδη κατηγορούμενο για την υπόθεσηΝίκο Ζήγρα. Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ είναι αυτός που συντονίζει ακόμη πολλές από τις έρευνες του υπουργείου Οικονομικών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς δικηγόρων, γιατρών και άλλων ιδιωτών. Από τον ίδιο εξάλλου εκπορεύονται και άλλες σημαντικές αναζητήσεις του ΣΔΟΕ σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή παράνομων συναλλαγών που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Παράλληλα είναι από τους ανθρώπους που ζητούν την ενίσχυση των μηχανισμών του ΣΔΟΕ για τους ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών, απ' όπου μπορεί να προκύψουν μεγάλα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

Ισως όμως κανένας απ' όσους παρακολουθούσαν την προσεκτική όσο και «τεχνοκρατική» κατάθεση του κ. Μαϊτού στη δίκη Τσοχατζόπουλου δεν γνωρίζει ότι ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ έχει μια «άλλη ζωή» και παρουσία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο.

Αφοσιωμένος στη Νάξο
Ο κ. Μαϊτός, γιος γεωργού από το χωριό Γλινάδο, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝαΣ). Οπως δήλωσε προ μερικών μηνών σε ναξιώτικη εφημερίδα κατά τη διάρκεια της γιορτής «Φως του Αιγαίου» στο Ιερό του Διονύσου στα Υρια, «η Νάξος έχει έναν πολιτισμό ιδιαίτερα δυνατό στην ορεινή περιοχή. Είναι ένας πολιτισμός λαϊκός που μπορεί στο μέλλον να λειτουργήσει ως οδηγός για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πληθώρα εκδηλώσεων. Δεν έχει λογική όλος ο Αύγουστος να είναι γεμάτος από χορούς και πανηγύρια».

Στον κ. Μαϊτό έχει προταθεί να θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές για δήμαρχος στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (συμπεριλαμβάνει τα Κουφονήσια, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και τη Δονούσα), κάτι που φαίνεται ο ίδιος «να σκέφτεται και να εξετάζει διεξοδικά». Μάλιστα όταν ρωτήθηκε σχετικά στη Νάξο απάντησε: «Αυτό θα το συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι' αυτό το εγχείρημα. Ας μη βάζουμε από τώρα ταμπελίτσες».

Μάλιστα ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ έκανε προσφάτως και ένα άνοιγμα στην Αριστερά,λέγοντας ότι «τα κόμματα της Αριστεράς έχουν περισσότερες ευαισθησίες από άλλους πολιτικούς χώρους και θα πρέπει κάποια στιγμή να τις βάλουμε στο πλαίσιο του ρεαλισμού και να παλέψουμε να μην τις αφήσουμε γενικώς να πλανώνται στον αέρα. Να τις κάνουμε πράξη». Ωστόσο ο ερευνητής των λογαριασμών του Α. Τσοχατζόπουλου είναι και ραδιοφωνικός παραγωγός. Εχει κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι την εκπομπή «Το μπλε του Αιγαίου και της θάλασσας» με τραγούδια και αναφορές στην παράδοση της νησιωτικής Ελλάδας. Η εκπομπή αυτή ακούγεται τα τελευταία έξι χρόνια από τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία 94FM» του Ηρακλείου. Ο κ. Μαϊτός, που σκαρώνει και στίχους δημοτικών τραγουδιών, μιλάει συχνά για το μεράκι του και τη νοσταλγία του για την όμορφη Νάξο και το Αιγαίο γενικότερα.       

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Μαΐου 2013

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ γλυψιμο στον νεο υποψηφιο δημαρχο,παεικαι ο ναξιος μανωλακη

Ανώνυμος είπε...

ναι εντελως τυχαια ξεσκεπασε τον Ακη. Δεν το ηξερε τοσα χρονια...
αντε ρε να κοροιδεψετε κανενα βουδι...