slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

5ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Γυναικών στην Τήνο

         Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες το 5ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17-19 Μαΐου στην Τήνο και στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από το Σύλλογο Γυναικών Τήνου, με τη συνεργασία του Δήμου Τήνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Γυναίκα και...
Τέχνη», ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων: Θολαρίων Αμοργού, Άνδρου, Κέας – η Μελίτη, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου – Ανωμερίτισσες, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Μυκόνου, Νάουσας Πάρου , Πάρου – Αρηίς, Σερίφου – Ανδρομέδα, Σίφνου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σύρου – Το Καστρί.  
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αποφασίστηκε το όνομα της υπό σύσταση Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων: «Οι κόρες των Κυκλάδων», με σύμβολο ένα κυκλαδικό τηγανόσχημο σκεύος της πρωτοκυκλαδικής περιόδου από το νησί της Νάξου. Πέρα από το συνέδριο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, την τέχνη και τον πολιτισμό, τα χωριά και την γαστρονομία της Τήνου.
Παραθέτουμε τμήμα από τον χαιρετισμό του Δημάρχου στην έναρξη του συνεδρίου: «Το νησί της Τήνου φιλοξενεί φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το 5ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών με θέμα «Γυναίκα και Τέχνη». Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου, κατάφερε, ακόμα και εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, οργανώνοντας άψογα το φετινό Συνέδριο στο νησί μας. Καλωσορίζουμε στην Τήνο τη «γυναικεία φωνή και δύναμη» του Κυκλαδικού συμπλέγματος στη γενέτειρα των σημαντικότερων νεοελλήνων καλλιτεχνών, στο «χειροποίητο νησί», σμιλευμένο και κοσμημένο από άκρη σε άκρη, για ένα τριήμερο γεμάτο από κυκλαδική και τηνιακή τέχνη. Καλωσορίζουμε τους ιδιαίτερα ενεργητικούς και δραστήριους Συλλόγους που εκπροσωπούν επάξια το γυναικείο φύλλο σε κάθε πτυχή της κυκλαδίτικης κοινωνίας. Προσφέρουν απλόχερα και με βαθύ το αίσθημα της εθελοντικής προσφοράς στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία και στον τόπο μας. Ακόμη, συμβάλλουν με τις πρωτότυπες και φρέσκιες ιδέες τους, τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους στη διατήρηση της παράδοσης, στην πολιτιστική άνθιση, στην ανάπτυξη των νησιών μας. Ο Δήμος Τήνου στηρίζει την διοργάνωση του συνεδρίου που προάγει και προβάλλει την γυναικεία πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον πολιτισμό του νησιού.  Φιλοσοφία μας άλλωστε η προώθηση κάθε πρωτοβουλίας της γυναίκας μητέρας, εργαζόμενης, συζύγου - συντρόφου, ενεργής στα κοινά και στην κοινωνική ζωή του τόπου μας,  δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες δράσης της με την λειτουργία υποστηρικτικών κοινωνικών δομών και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και επιμόρφωσης. Συγχαίρουμε τον ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Τήνου για την πρωτοβουλία, τους συμμετέχοντες, αλλά και όλους τους εθελοντές που στήριξαν ηθικά και οικονομικά την διοργάνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: