slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Αληθινά παραμύθια της Νάξου» αφηγούνται αρχαιολόγοι σε εκδήλωση της MONUMENTA.

Τσικαλαριό Νάξου 1965. Τη φωτογραφία μας παραχώρησε η αρχαιολόγος Φωτεινή Ζαφειροπούλου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά το τέλος της ανασκαφικής περιόδου στο Τσικαλαριό, την περίφημη νεκρόπολη της Νάξου των γεωμετρικών χρόνων.
Τις αναμνήσεις τους από τις ανασκαφές στις οποίες συμμετείχαν στη Νάξο αλλά και από τη γνωριμία τους με τους κατοίκους του νησιού θα ξετυλίξουν αρχαιολόγοι, δάσκαλοι και συνεργάτες του Πανεπιστημίου Αθηνών το Σάββατο 13 Οκτωβρίου σε μία εκδήλωση με τίτλο «Αληθινά παραμύθια της Νάξου» που θα γίνει στην πρώην Σχολή Ουρσουλίνων (Κάστρο Χώρας Νάξου).


Αρωγοί στην αφηγητική τους προσπάθεια είναι κάτοικοι και φίλοι του νησιού. Το «παραμύθι» θα τελειώσει με γιορτή με τους μουσικούς Απόστολο Μουστάκη (βιολί) και Βασίλη Τζανίνη (λαούτο).

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Νότα Κούρου και Εύα Σημαντώνη- Μπουρνιά, που εργάστηκαν για πολλά χρόνια στο νησί, συμμετέχουν στη δράση της MONUMENTA «Αληθινά Παραμύθια της Νάξου» που ξεκίνησε πέρσι και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Με τη δράση αυτή, η MONUMENTA, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, μέσα από το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», συνεχίζει να ερευνά μια εναλλακτική σκοπιά, ερμηνευτικά ανεξερεύνητη, σχετικά με το κοινωνικό παρελθόν και παρόν των μνημείων.

Σκοπός των «Αληθινών Παραμυθιών», παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται μέσω των ετήσιων, ανοιχτών δημοσίων συναντήσεων στο νησί και των άλλων δραστηριοτήτων, είναι να φωτιστούν διαφορετικές εκδοχές και προσεγγίσεις της βιογραφίας των μνημείων και του τοπίου της Νάξου.

Στόχος είναι να στηθεί μια εναλλακτική ιστορία για την πολιτιστική κληρονομιά, την αρχαιολογική έρευνα, τη σχέση με το κοινό και άλλα σχετικά θέματα, μέσα από εξιστορήσεις διαφόρων κοινοτήτων που σχετίστηκαν και συνεχίζουν να έχουν σχέση με τη διαχείριση των μνημείων του νησιού, έμμεσα και άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: