slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: Αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο.

O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης συμμετείχε στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκε η εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία επικεντρώνεται σε πέντε φιλόδοξους στόχους που αφορούν στους τομείς της απασχόλησης, της έρευνας, της εκπαίδευσης, της μείωσης της φτώχειας και του κλίματος/της ενέργειας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Βρούτσης, αναφέρθηκε στην..... πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα με σκοπό την εξυγίανση της οικονομίας της τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η νέα ελληνική κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση μιας σειράς δημοσιονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Παρά την κρίση χρέους η οποία έχει επιφέρει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που υπήρχε έχει ανακοπεί και πλέον διαμορφώνεται κλίμα πολιτικής ομαλότητας και θετικών προσδοκιών για την ελληνική οικονομία».

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης χρέους αλλά και για το μέλλον του κοινού μας νομίσματος και της Ευρώπης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που λαμβά­νουν μέρος στο πεδίο της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες είναι:



- Η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Η μεγάλη μάχη εναντίον της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

- Οι δράσεις για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας.

- Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες

- Η επιδίωξη της στρατηγικής εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκη­σης και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.



Το Συμβούλιο Απασχόλησης έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:


Κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των ελάχιστων προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας όσον αφορά στην έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους προερχόμενους από φυσικούς παράγοντες (ηλεκτρομαγνητικά πεδία)
Υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με τους νέους ‘’Στοχεύοντας σε μια ανάκαμψη πλούσια σε θέσεις εργασίας και προσφέροντας ευ­καιρίες στους νέους της Ευρώπης’’


Υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με την ‘Πρόληψη και αντιμετώ­πιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προώθηση της παιδικής ευημερίας.


Ενέκρινε την γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας σχετικά με την στρατηγική 2020 και την νέα Ευρωπα­ϊκή διακυβέρνηση.



Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας είχε συναντήσεις με τον Σουηδό ομόλογο του υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ulf Kristersson, την Ιταλίδα υπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Πολιτικής κα. Elsa Fornero και την Ιρλανδή Υπουργό Κοινωνικής Προστασίας κα. Joan Burton.



Κατά τις συναντήσεις αυτές ο Σουηδός υπουργός αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας του, το οποίο είναι από τα πιο προηγμένα συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε τη διάθεση συνεργασίας στην παροχή στοιχείων προκειμένου να γίνει ένας εμπλουτισμός τεχνογνωσίας της ελληνικής πλευράς σε σχέση με αυτά τα ζητήματα,

Με την Ιταλίδα υπουργό Απασχόλησης έγινε μια ευρεία συζήτηση για τα νέα μέτρα που έλαβε η Ιταλία με σκοπό την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαιτέρως των νέων. Επίσης, έγινε αναφορά στο σύστημα μαθητείας που λειτουργεί στην Ιταλία, σύστημα συγγενές με αυτό που λειτουργεί σήμερα στον ΟΑΕΔ, ως μια αποτελεσματική μέθοδο αποδοτικής ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης μιας κοινής πρωτοβουλίας κυρίως των μεσογειακών χωρών για την υπέρβαση της κρίσης με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, η υπουργός Κοινωνικής Προστασίας της Ιρλανδίας ενημέρωσε τον κ. Βρούτση για τις βασικές προτεραιότητες της ιρλανδικής Προεδρίας που είναι η επάνοδος των ανέργων στην εργασία, με έμφαση στους νέους, και θέματα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.



Επίσης:

Ο δικηγόρος Μιχάλης Κανδαράκης αναλαμβάνει καθήκοντα Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).



Τον νέο Ειδικό Γραμματέα χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:



«Το ΣΕΠΕ αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Άλλωστε, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την θωράκιση και την αναβάθμιση του. Καλωσορίζω το νέο Ειδικό Γραμματέα και του εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του».

Ο νέος Ειδικός Γραμματέας μετά την ανάληψη καθηκόντων του έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ τον υπουργό που με τιμά με την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου. Θα συμβάλλω με το μέγιστο των δυνατοτήτων μου στην αναβάθμιση του έργου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας. Οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν εγρήγορση και μαχητικότητα για την προάσπιση τόσο των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζόμενων όσο και της υγιούς επιχειρηματικότητας».



Ο κ. Κανδαράκης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ασχολείται με την μαχόμενη δικηγορία, κυρίως στο Εργατικό και Αστικό Δίκαιο. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και ισπανικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλα δεν βαριοσουνα να γραψεις ολα αυτα τα ανουσια? τι εισαι συνταξιουχος? εγω παντως δεν τα διαβασα