slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ρύθμιση-ανάσα για οικογένειες με φοιτητές

«Ναι» στις μετεγγραφές φοιτητών που είναι αδέλφια και σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις ώστε οι οικογένειες να μην πληρώνουν τρία διαφορετικά σπίτια, λέει ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με «Τα Νέα» ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε στη βουλή ότι εντός της εβδομάδας σκοπεύει να επαναφέρει τη ρύθμιση για μετεγγραφές αδελφών που σπουδάζουν σε διαφορετικά ΑΕΙ, η οποία ίσχυε και παλιότερα.

«Οταν υπάρχουν οικογένειες οι οποίες αναγκάζονται να συντηρούν ένα και δύο νοικοκυριά διότι έχουν ένα και δύο παιδιά που σπουδάζουν, τα πράγματα είναι δύσκολα. Γι' αυτό θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των οικογενειών που έχουν δύο και τρεις φοιτητές την ίδια στιγμή που είναι σε άλλες πόλεις. Αυτά θα τα δούμε και θα συζητήσουμε σε νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Σημειώνεται ότι από το 2011 οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ασθενείς κ.α.) καταργήθηκαν και θεσπίστηκε ειδική κατηγορία εισαχθέντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στην κατηγορία αυτή δίνονται εκ των προτέρων συγκεκριμένες θέσεις και οι δικαιούχοι δεν έχουν εκ των υστέρων δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ίδρυμα από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι επιτελείς του υπουργού Παιδείας του έχουν προτείνει και άλλες ευέλικτες λύσεις που δε θα δεσμεύουν τα ιδρύματα στη χειρότερη οικονομική περίοδο της ιστορίας τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η πρόταση για «επισκέπτες φοιτητές» οι οποίοι θα είναι μεν εγγεγραμμένοι στο Τμήμα που εισήχθησαν αλλά θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο ίδρυμα που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής τους, εφόσον όμως υπάρχει εκεί αντίστοιχο τμήμα. Ο συγκεκριμένος θεσμός έχει σήμερα ευρεία εφαρμογή στο πλαίσιο προγραμμάτων διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: