slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δωρεά ακινήτου για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας στην Κωμιακή

Παραχώρηση για χρήση στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διώροφης παλαιάς παραδοσιακής οικίας στην Κωμιακή για τη στέγαση του υπό ίδρυση «Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής»
Ένα σημαντικό γεγονός για την Κωμιακή αλλά και για το νησί μας είναι η παραχώρηση της οικίας του Ευσταθίου Χωριανόπουλου στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προκειμένου να στεγαστεί σε αυτήν, το υπό ίδρυση «Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής».
Ο αείμνηστος Ευστάθιος Χωριανόπουλος διετέλεσε για αρκετά χρόνια Πρόεδρος της Κοινότητας Κορωνίδας και είχε πλούσια κοινωνική δράση. Ήταν πολύ αγαπητός στους συγχωριανούς του γιατί πάντα ήταν πρόθυμος να προσφέρει τη βοήθειά του, όπου χρειαζόταν.
Σήμερα 11 Οκτωβρίου 2012 μέλη της οικογένειας του Ευσταθίου Χωριανόπουλου (δύο κόρες και δύο εγγόνια) παρέδωσαν στο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη και στον Πρόεδρο της Κοινότητας Κορωνίδας Ιάκωβο Μπαρδή επιστολή, με την οποία δηλώνουν την επιθυμία τους να παραχωρηθεί η οικία.
Στην παράδοση αυτής της επιστολής ήταν παρόντες εκτός από το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κορωνίδας και τα μέλη της οικογένειας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Φώτης Μαυρομάτης , ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας Αντώνης Αλιμπέρτης , ο Προϊστάμενος του Πολεοδομικού Γραφείου Νάξου Αλέξανδρος Μυλωνάς και αρκετοί Κωμιακίτες.

Η κατοικία, που θα παραχωρήσουν, βρίσκεται στην πλατεία «Εθνικής Αντίστασης» στο κέντρο της Κωμιακής, είναι περίπου 100 τ.μ., έχει μεγάλη αυλή, ευρύχωρα δωμάτια και όλα τα χαρακτηριστικά μιας νησιωτικής οικίας (πετρόχτιστη, με βόρτα, κ.λ.π.). Στον ισόγειο χώρο υπάρχει παραδοσιακό μαραγκούδικο, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο μουσείο.
Την απόφαση της οικογένειας του Ευστάθιου Χωριανόπουλου για την παραχώρηση της οικίας ενίσχυσε, όπως γράφουν στην επιστολή τους, η ισχυρή θέληση των φορέων και των κατοίκων του χωριού, με προεξάρχοντες αρκετούς Κωμιακίτες επιστήμονες – μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, να συμβάλουν με κάθε μέσο, με προσφορά ακόμη και εθελοντικής εργασίας, προκειμένου να δημιουργηθεί το μουσείο.
Επιθυμία τους είναι, το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υπογραφή του συμβολαίου και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο χώρος να είναι έτοιμος για τη στέγαση του μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: