slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ιδρύεται στην Κωμιακή «Μουσείο της Ιστορίας και του Πολιτισμού» μεγάλη δωρεά της οικογένειας του αείμνηστου Σταθάκη Χωριανόπουλου


                Η οικογένεια του αείμνηστου Ευστάθιου Γ. Χωριανόπουλου-Σταθάκη (τα παιδιά του Σοφία χήρα Αν. Κατσίλα, Αικατερίνη χήρα Γ. Σιδερή, Γιάννης Ευστ. Χωριανόπουλος και τα εγγόνια του Μανώλης, Ειρήνη και Στάθης Γ. Σιδερή), με επιστολή που έδωσαν αυτοπροσώπως στον Δήμαρχο Νάξου την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, του ανακοίνωσαν την απόφασή τους να δωρίσουν την πατρογονική τους οικία στην Κωμιακή, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το «Μουσείο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κωμιακής». Η ιδέα ίδρυσης μουσείου στην Κωμιακή έχει τεθεί από....
χρόνια.
                Οι φορείς, αλλά και προσωπικότητες της Κωμιακής στηρίζουν με ενθουσιασμό αυτή την προσπάθεια. Μια ομάδα μάλιστα γνωστών στη Χώρα Κωμιακιτών παραβρέθηκε στην συνάντηση της οικογένειας των δωρητών με τον Δήμαρχο, δίνοντας με την παρουσία τους τη διαβεβαίωση ότι πολλοί Κωμιακίτες, επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολλοί άλλοι, θα εργαστούν και θα συμβάλουν με κάθε μέσο και τρόπο για να γίνει πράξη αυτή η ιδέα.
                Επιθυμία της οικογένειας, αλλά και θέση των φορέων της Κωμιακής είναι το μουσείο να ονομαστεί «Ευστάθιος Γ. Χωριανόπουλος».
                Ο δήμαρχος Νάξου τους ευχαρίστησε για τη σπουδαία αυτή χειρονομία και τους διαβεβαίωσε ότι και ο Δήμος θα συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που παραβρέθηκε στη συνάντηση ενημέρωσε ότι η θα θέσει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να γίνει αποδεκτή η προσφορά και στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης και υπογραφής του συμβολαίου.
            Η επιστολή των δωρητών είναι η παρακάτω: « Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Εμείς που υπογράφουμε αυτή την επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας την απόφασή μας να παραχωρήσουμε δωρεάν στον Δήμο για πολύχρονη χρήση τη διώροφη παραδοσιακή πατρική μας κατοικία στην Κωμιακή, ως ελάχιστη προσφορά προς το χωριό μας στη μνήμη του πατέρα μας Ευσταθίου Χωριανόπουλου, προκειμένου να συμβάλουμε στην υλοποίηση της ιδέας που εδώ και αρκετά χρόνια συζητείται ανάμεσα στους χωριανούς μας, για την ίδρυση στην Κωμιακή «Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής». Στην απόφαση μας αυτή συνέβαλαν και οι κληρονόμοι μας Μανώλης, Ειρήνη και Στάθης Γεωργίου Σιδερή.
Η κατοικία αυτή βρίσκεται μέσα στην πλατεία «Εθνικής Αντίστασης» στο κέντρο του χωριού μας, είναι περίπου 100 τ. μ.,  έχει μεγάλη αυλή, ευρύχωρα δωμάτια, είναι παλαιά και έχει όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά μιας νησιώτικης οικίας (πετρόχτιστη, με βόρτα κ.λπ.).
Την σκέψη μας αυτή , που δεν είναι τωρινή, ενίσχυσε η ισχυρή θέληση των φορέων και των κατοίκων του χωριού, με προεξάρχοντες αρκετούς συγχωριανούς μας επιστήμονες-μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, να συμβάλουν με κάθε μέσο, με προσφορά ακόμη και εθελοντικής εργασίας, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα.
Το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια αυτή έχει ενταθεί με αποκορύφωμα το καλοκαίρι που πέρασε να γίνουν πολλές συζητήσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του χωριού μας. Μια από τις προτάσεις που έγιναν τότε ήταν να ζητηθεί από το Δήμο μια αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου για να στεγαστεί προσωρινά εκεί το μουσείο μέχρι να αποκτήσει τη δική του στέγη.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι τρεις κληρονόμοι της πατρικής μας κατοικίας σε συνεννόηση με τους δικούς μας κληρονόμους Μανώλη, Ειρήνη και Στάθη Σιδερή, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση της δωρεάς μας στον Δήμο, στη νομική μορφή που περιγράφουμε: «πολυετή δωρεάν παραχώρηση στον Δήμο για χρήση», κατά το πρότυπο με το οποίο παραχωρήθηκαν στον Δήμο Δρυμαλίας προ ετών ο νερόμυλος και το πατητήρι των κληρονόμων του Νικολάου Κ. Κορρέ στο χωριό μας, προκειμένου να αναπαλαιωθούν, όπως και έγινε.
Η πρότασή μας προς εσάς είναι αναλυτικά η εξής:
1. Η δωρεάν παραχώρηση για χρήση θα γίνει στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθότι είναι ο μόνος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης της Νάξου. Σε περίπτωση που αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συγκεκριμένη δωρεά παραχώρησης για χρήση να μεταφέρεται αυτοδίκαια στο Δήμο ή στον Φορέα στον οποίο θα υπάγεται η Τοπική Κοινότητα της Κορωνίδας.
2.  Η δωρεάν παραχώρηση θα γίνει τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται από το νόμο, ώστε να έχει ο Δήμος και το Τοπικό Συμβούλιο Κορωνίδας τη δυνατότητα ένταξης του κτιρίου στον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό τους, σε  αναπτυξιακά, πολιτιστικά, ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα.
3. Αποκλειστικός σκοπός της δωρεάν παραχώρησης για χρήση θα είναι η χρησιμοποίηση ολόκληρης της οικίας για να στεγαστεί το μουσείο το οποίο θα περιλαμβάνει και το παραδοσιακό μαραγκούδικο του πατέρα μας. Αν ο σκοπός αυτός δεν υλοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. εντός 5 ετών από τη ημέρα της υπογραφής του συμβολαίου), η δωρεάν παραχώρηση καθίσταται άμεσα άκυρη και το κτίριο επανέρχεται στη δικαιοδοσία των ιδιοκτητών του.
4. Επιθυμία μας ως δωρητών  είναι να δοθεί στο μουσείο το όνομα του πατέρα μας Ευσταθίου Γεωρ. Χωριανόπουλου.
                Ο πατέρας μας διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Κωμιακής με σημαντικό κοινωνικό έργο. Ο Σταθάκης, όπως τον αποκαλούσαν οι Κωμιακίτες, έδωσε στο χωριό και στους ανθρώπους του: α) το ημερολόγιό του με σπουδαία ιστορικά και όχι μόνο ντοκουμέντα, όπως το γενεαλογικό δέντρο των Χωριανοπουλαίων το οποίο ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την έρευνα τη σχετική με τον Πατριάρχη Άνθιμο Γ΄, β) την εκπαίδευση πολλών νέων Κωμιακιτών στη σπουδαία τέχνη του μαραγκού, γ) την επί 50 χρόνια παρουσία του στα εκκλησιαστικά δρώμενα της Κωμιακής ως ιεροψάλτης, δ)           ένα ιδιόκτητο οικόπεδο για να χτιστεί η βρύση των Ροδινών στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ε) τις γνώσεις του σε πολλούς Κωμιακίτες, συντάσσοντας πολλά ιδιωτικά συμφωνητικά προίκας, παραχώρησης και αγοραπωλησίας περιουσιακών στοιχείων.
          Ο Πατέρας μας ήταν υπερήφανος που ο γιος του και αδελφός μας Γιώργος σκοτώθηκε την Κατοχή στην προσπάθειά του να πολεμήσει τους κατακτητές.  Ο αδελφός μας σκοτώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Νάξου και Δονούσας, ενώ επιχειρούσε μαζί με άλλους έξι νέους του χωριού να φύγουν στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν ως εθελοντές στον εκεί ελληνικό στρατό.
          Για τους παραπάνω λόγους, δίπλα στον γενικό τίτλο του μουσείου επιθυμούμε να υπάρχει το όνομα του πατέρα μας π.χ. «Μουσείο ιστορίας και πολιτισμού της Κωμιακής: Ευστάθιος Γεωρ. Χωριανόπουλος».
5. Για την σωστή οργάνωση και λειτουργία  του μουσείου επιθυμούμε να μπει στο συμβόλαιο άρθρο, το οποίο θα προβλέπει τη συγκρότηση Διοικούσας Επιτροπής του μουσείου με θητεία, η οποία θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας του και θα αποτελείται αποκλειστικά από συγχωριανούς μας.
Συγκεκριμένα προτείνουμε η Διοικούσα Επιτροπή να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο:
      α)  έναν εκπρόσωπο της οικογένειας των δωρητών που θα τον ορίζουν τα μέλη της οικογένειας. β) τον εκάστοτε εκλεγμένο Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κορωνίδας. γ) έναν εκπρόσωπο από κάθε Πολιτιστικό Σύλλογο της ευρύτερης περιοχής της Κωμιακής, εφόσον αυτοί υφίστανται και το επιθυμούν,  που θα τον ορίζουν τα διοικητικά τους συμβούλια. δ) έναν κοινό εκπρόσωπο από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κωμιακής και του Απόλλωνα που εδρεύουν στην Αθήνα, εφόσον αυτοί υφίστανται και το επιθυμούν, που θα ορίζεται από τα διοικητικά τους συμβούλια με κοινή απόφαση. ε)  έναν ή δύο Κωμιακίτες επιστήμονες–μελετητές, γνώστες της ιστορίας και του πολιτισμού της Κωμιακής, οι οποίοι θα επιλέγονται από τα λοιπά μέλη της επιτροπής.
          Η Διοικούσα Επιτροπή θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας του μουσείου, θα διοργανώνει στα πλαίσια της λειτουργίας του επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ημερίδες κ.λπ., με στόχο την προβολή της ιστορίας, των μνημείων και του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της περιοχής.
        Κύριε Δήμαρχε, από σας ζητούμε, αποδεχόμενος την προσφορά αυτή για το χωριό μας, να προχωρήσετε το συντομότερο δυνατό στις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να υπογραφεί ανάμεσά μας το σχετικό συμβόλαιο.
        Οι πληροφορίες και τα μηνύματα που έχουμε ως οικογένεια είναι ότι οι φορείς του χωριού μας, είναι έτοιμοι να συμβάλουν με κάθε τρόπο, τόσο στην επισκευή του κτιρίου, όσο και σε κάθε εργασία που θα απαιτηθεί για να εγκαινιασθεί το μουσείο το συντομότερο δυνατό.
        Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον πολιτισμό και την παράδοση και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα περιοριστείτε μόνο στην αποδοχή της δωρεάς μας, αλλά θα συμβάλετε κι εσείς  στο να αποκτήσει το ιστορικό χωριό μας το μουσείο του.
               
Σας ευχαριστούμε
Με εκτίμηση
Σοφία χήρα Αν. Κατσίλα, Αικατερίνη χήρα Γ. Σιδερή,  Γιάννης Ευστ. Χωριανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: