slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ

Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες  και επιτηδευματίες  σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο αφ' ενός τη μείωση της φοροδιαφυγής αφ' ετέρου για να κλείσει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που όπως φαίνεται επισπεύδεται, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί με αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας να εξασφαλίσει έσοδα άνω των δύο δισ. ευρώ για το 2013. Όλες οι αλλαγές που θα εγκριθούν τις επόμενες μέρες από την τρόικα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ειδικότερα σχεδιάζονται οι εξής αλλαγές:

1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογούμενους που ασκούν ατομική επιχείρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα στα όρια του αφορολογήτου ορίου του 2010 (ήταν 12.000 ευρώ). Αντίθετα θα διατηρηθεί για μισθωτούς και συνταξιούχους.
2. Κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύει σήμερα για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, τόκους δανείων, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, ενοίκια και άλλες δαπάνες.  Για να περιορισθεί η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει για όλους τους φορολογούμενους το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογούμενων, δαπάνες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών όπως για παράδειγμα από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.
3. Ενιαίος συντελεστής φορολόγησης των καθαρών κερδών όλων των μορφών εταιρειών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, κοινοπραξιών κ.λπ.). Ο συντελεστής αυτός θα καθοριστεί αρχικά στο 20% και όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες θα μειωθεί στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: