slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σενάριο κυβέρνησης της Αριστεράς με την ανοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

- Ποιοι "βλέπουν" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με ΔΗΜ.ΑΡ. και με ποιον Πρωθυπουργό
- Η συνεργασία με Οικολόγους και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το μπόνους των 50 εδρών μετά από νέες εκλογές
- Τι προβλέπει το Σύνταγμα για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας στην παρούσα Βουλή
- Στις 14:00 η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Α. Τσίπρα


Τα αριθμητικά δεδομένα της παρούσας Βουλής οδηγούν σε αδιέξοδο με βάση τα όσα ακούγονται από τα επίσημα χείλη.

"Όχι" λένε άλλοι. Υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης της Αριστεράς, υπό δύο προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση με δεδομένη την πλειοψηφία της Ν.Δ. θα είναι Κυβέρνηση μειοψηφίας. Έτσι έχουμε το ένα δεδομένο την έμμεση ή άμεση ανοχή της Ν.Δ. σε αυτό το σχήμα.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η μίνιμουμ συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα. Ως προς αυτό όλοι δείχνουν την Δημοκρατική Αριστερά, ειδικά μετά τις δηλώσεις Κουβέλη που απέκλεισε μόνο τη συνεργασία σε ένα σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Έτσι έρχεται το σενάριο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜ.ΑΡ. και μάλιστα για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ανοχής στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη.

Μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής του προτεινόμενου Κυβερνητικού σχήματος τον Φώτη Κουβέλη "προσφέρεται" για την ανοχή ή και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό είναι ένα ακόμη δεδομένο.

Βάσει Συντάγματος το όποιο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να συγκεντρώνει είτε 151 ψήφους, είτε 120 ψήφους επί των παρόντων βουλευτών.

Το σενάριο των 120 βουλευτών γίνεται υπαρκτό με τη στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ, αλλά προϋποθέτει την απουσία από τη βουλή την ώρα της ψηφοφορίας των βουλευτών της Ν.Δ. ώστε επί των παρόντων να υπάρχει πλειοψηφία.

Χρειάζεται δηλαδή την έμμεση ανοχή της Ν.Δ.

Εκλογές και συνεργασία με όσους δεν μπήκαν στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει σε επαφές όχι μόνο με κόμματα της Βουλής που ανήκουν στην Αριστερά αλλά και στον ευρύτερο χώρο.

Οι επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιοριστούν στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή αλλά και σε κόμματα όπως Οικολόγοι Πράσινοι και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο ακόμη και τη σύμπραξη στις επερχόμενες εκλογές ώστε ένας ευρύτερος συνασπισμός δυνάμεων να διεκδικήσει την πρωτιά στην κάλπη.

Το αποτέλεσμα άλλωστε των εκλογών και η βραχεία κεφαλή της Ν.Δ. έδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Μια συσπείρωση γύρω γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μπόνους των 50 εδρών και να δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στην επόμενη βουλή.

Όλα αυτά ξεκινούν το μεσημέρι, στις 14:00 οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

roufa to avgo sou twra admin