slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΣΠΕ : Τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων

Αξιότιμο
Κύριο Γεώργιο Παπακωσταντίνου
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Αμαλιάδος 17, Τ.Κ. 115 23  Αμπελόκηποι 
  
Κύριε   Υπουργέ. 

1.         Για τ0 εν θέματι αντικείμενο σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: 
 α.        Η παρ. 1  του άρθρου 6 του ισχύοντος νόμου 1910/44, ορίζει ότι: «Πρὸς ἀνέγερσιν λαϊκῆς κατοικίας διὰ τοὺς ἀπόρους καὶ ἀστέγους πολυτέκνους παρέχεται ἐκ μέρους τοῦ Κράτους ἢ οἱουδήποτε Νομικοῦ Προσώπου Δημοσίου ἢ Ἰδιωτικοῦ Δικαίου, ἀναλόγως τῆς ἁρμοδιότητος ἑκάστου, πᾶσα σχετικὴ εὐκολία, ἤτοι ἀτέλεια ὑλικῶν, ἀπαλλαγὴ ἐκ φόρων. Αἱ ἄνω εὐκολίαι παρέχονται καὶ εἰς οἰκοδομικοὺς Συνεταιρισμοὺς πολυτέκνων» .


 β.        Η παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος επιτάσσει πως: «Οι πολύτεκνες οικογένειες … δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του κράτους». 

 γ.         Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σειρά αποφάσεών του αποφάνθηκε ότι: «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα» και 

 δ.        Ο νόμος 3775/2009 (ΦΕΚ122 Α /21.7.2009) περιελάμβανε ευνοϊκή διάταξη για την εισφορά που καταβαλλόταν από τους πολύτεκνους ιδιοκτήτες υπολογιζόμενη στο 5%  της τιμής ζώνης επί του εμβαδού του χώρου, πλην όμως δυστυχώς η διάταξη αυτή, που αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο, καταργήθηκε με το νόμο 3843/2010. 

 ε.      Τελευταία δόθηκε σε μία σειρά συμπολιτών μας: τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, πρόσωπα τα οποία παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες (ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%)   καθώς και σε παλιννοστούντες ομογενείς  σημαντικότατες εκπτώσεις (καταβάλουν 20% του προστίμου), ενώ αδικαιολόγητα εξαιρέθηκαν οι πολύτεκνοι! όταν οι πάντες γνωρίζουν, ότι η κατασκευή ενός αυθαιρέτου ή η προσθήκη μιας αυθαίρετης κατασκευής εκ μέρους των πολύτεκνων δεν έγινε για λόγους πολυτελείας, αλλά για να μπορέσει να αμβλύνει τις στεγαστικές ανάγκες, της μεγάλης οικογένειάς του…

 2.        Με τα παραπάνω δεδομένα και γνωρίζοντες την ευαισθησία της Κυβερνήσεως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι πολύτεκνες οικογένειες, σας παρακαλούμε, Κύριε Υπουργέ, όπως στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του ν.4046/2012» και συγκεκριμένα στο άρθρο 7  να προστεθεί,  3η παράγραφος ως ακολούθως:
«  Στο τέλος του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 προστίθεται νέα παράγραφος με αριθμό 24. - Τα πάσης φύσεως  ειδικά πρόστιμα διατήρησης που προβλέπονται ανωτέρω,  είναι μειωμένα κατά 60%, όταν πρόκειται για κατασκευές που ανήκουν σε πολυτέκνους και  κατά 90%, όταν αυτά ανήκουν σε υπερπολύτεκνους με έξι (6) παιδιά και άνω».

              Βέβαιοι όντες ότι με ευαισθησία θα δείτε το ανωτέρω δίκαιο αίτημά μας, 


Διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ

        Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας                 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                       Εμμανουήλ Χρυσόγελος   








Δεν υπάρχουν σχόλια: