slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Άρχισαν τα όργανα» για το νέο μνημόνιο - «Έκρηξη» Βενιζέλου


Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του νομοσχέδιου που περιλαμβάνει τα σκληρά νέα μέτρα.
Το θερμό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που εξελίχθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης δυναμίτισε και άλλο την ατμόσφαιρα. Ο υπουργός, εμφανώς εκτός εαυτού κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη ότι είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της φτώχιας. «Βγείτε και πείτε ανοιχτά και δημόσια ότι διαφωνείτε με τα μέτρα, δεν θέλετε τα λεφτά, ότι θέλετε να οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία… Η πλάκα τελείωσε. Βγείτε και πείτε τις θέσεις σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου». ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ.......




Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό για το ότι εισάγει το νέο μνημόνιο με κατεπείγουσα διαδικασία, μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς «κανείς δεν θα προλάβει να το διαβάσει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «υποκριτικές» τις τοποθετήσεις βουλευτών που διαμαρτυρήθηκαν πως δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν το «πακέτο» μέτρων επισημαίνοντας ότι: «Καταρρέει το σύστημα γιατί προτάσσει λόγο υποκριτικό. Περιμέναμε να πάρουμε το εξειδικευμένο κείμενο του EFSF που δυσκολεύει και τους ειδικούς για να τοποθετηθούμε; Γιατί δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης 258 βουλευτές στον κ. Παπαδήμο; Μα για να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και ότι απορρέει από αυτή. Ε λοιπόν αυτό το κείμενο απορρέει από εκείνη την απόφαση και γι’ αυτό δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο. Έχουμε πρόβλημα εμείς με την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά θέλουμε η Γερμανική βουλή να δώσει έγκριση με έκτακτη σύνοδο… Είναι υποκριτική η άποψη αυτή. Πείτε διαφωνώ με τα μέτρα δεν θέλω τα λεφτά , θέλω να οδηγηθεί η χώρα στην δραχμή, όχι όμως ότι έχω πρόβλημα με την διαδικασία. Αποτελεί ύβρη και θράσος να μιλάμε για την διαδικασία».

Πάντως, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής ενέκρινε την κατεπείγουσα διαδικασία ώστε το νέο μνημόνιο να συζητηθεί και να ψηφιστεί αύριο Κυριακή στην Ολομέλεια.

Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστου Μαγκούφη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπερψηφίσει τις διατάξεις για τα εργασιακά λέγοντας ότι είναι «δειλία το να κρύβεσαι πίσω από την κομματική πειθαρχία για να έχεις άλλοθι για το τομάρι σου. Η συνείδηση δεν παζαρεύεται».

Έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Έλενα Παναρίτη, σε μία ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία. «Πώς μου ζητάτε εμένα που με φέρατε από το εξωτερικό πριν από 2 χρόνια να ψηφίσω αυτό το κείμενο; Ψηφίζοντας αυτό λέμε: ή χρεοκοπούμε σήμερα ή σε 3 μήνες. Τότε δεν θα μπορούμε να χρεοκοπήσουμε γιατί θα μας τρέχουν στα δικαστήρια. Τότε θα δείτε πόση αξιοπρέπεια θα έχουμε, που θα έχουμε γίνει ρόμπες. Θέλω έγγραφη δέσμευση από την κυβέρνηση ότι δεν εκχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία, εγώ δεν είμαι βουλευτής της τρόικας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ Παναρίτη.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ.Κωστής Χατζηδάκης κινήθηκε στη γραμμή που χάραξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και μετά να υπάρξουν εκλογές.

«Η δική μας στάση δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό. Εάν αύριο το βράδυ η βουλή απορρίψει τη συμφωνία από Δευτέρα θα αρχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 μέρες για την πλήρη κατάρρευση. Αρκετή ζημιά κάναμε στον τόπο, δεν πρέπει και δεν συγχωρείται να κάνουμε άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ο καθένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με την συνείδηση του και το ιστορικό του χρέος. Είναι πολύ μεγάλη η φόρτιση. Είναι φυσικό να υπάρχει φόρτιση και αγανάκτηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε πάνω από όλα Έλληνες. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού. Το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε σε πολλές προβλέψεις του. Πάνω από τα πρόσωπα και το κόμμα για εμάς είναι η πατρίδα και το εθνικό συμφέρον. Ξέρω ότι αυτοί που απαντούν όχι είναι σε καλύτερη θέση από εμάς, δεν τους κατηγορώ έχουν τους δικούς τους λόγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: