slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στα 11 δισ. ευρώ τα πρόσθετα βάρη για το 2012... αλλά η ΝΔ δεν τα ψηφίζει ;)

[Κατά τ' άλλα η ΝΔ λέει ότι δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα! Αλλά η δικαιολογία είναι έτοιμη: "Αυτά είχαν ψηφιστεί απ' το ΠΑΣΟΚ" θα πούνε και καθάρισαν... έτσι νομίζουν τουλάχιστον...]

Νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012 που θα κατατεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, λίγες ώρες μετά την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.


Οι ξένοι εμπειρογνώμονες που έρχονται για να συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο επί του προγράμματος, αλλά και να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν οι επαρκείς διαβεβαιώσεις για να προχωρήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης, θα έχουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από το οικονομικό επιτελείο υποστήριζαν ότι η επίσκεψη δεν σχετίζεται με τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης για έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη τρόικας να διερευνούν επίσης τη στάση που θα κρατήσουν οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το θέμα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα παρουσιάσει στις 12.30 ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικό συμβουλίου.

Ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των τόκων, λόγω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων μειώνοντας το στόχο του ελλείμματος στο 5,4% από 6,8% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Θα προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 57 δισ. ευρώ από 51 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 66 δισ. ευρώ από 71 δισ. φέτος.

Σήμερα, εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί και με την τρόικα, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ. Η τρόικα αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Χθες, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη νέα τρικομματική κυβέρνηση ότι είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή των οικονομικών στόχων του νέου δανειοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμεύσει την έκτη δόση.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: