slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανέφικτος ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,4% για την τρόικα

http://www.newsbomb.gr/photos/images/sized/articles/elleima-425x287.jpgΗ τελική διαμόρφωση του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ για το 2010 έβγαλε εκτός στόχους τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις στο Μνημόνιο. Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για παρατεταμένη ύφεση στην οποία και αποδίδεται η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010.

Τώρα η τρόικα, τεχνικό κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται ήδη στην Αθήνα από την αρχή της εβδομάδας, εκτιμά ότι είναι ανέφικτη η επίτευξη του στόχου για το 2011, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της
η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».



Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2011, δηλαδή μείωση του από τα 24,1 δις. ευρώ το 2010 (10,5% του ΑΕΠ) σε 16,8 δις. ευρώ για το 2011 (7,4% του ΑΕΠ). Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας εκτιμά ότι το φετινό έλλειμμα θα διαμορφωθεί περίπου στο 9,4% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα της αρχικής εκτίμησης για το 2010!.


Η τρόικα υποστηρίζει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», ότι το ανέφικτο της επίτευξης του στόχου για το 2011 δεν έγκειται τόσο στις δημοσιονομικές αστοχίες και στην μη απόδοση των μέτρων αλλά στις συνθήκες που επικρατούν στο οικονομικό περιβάλλον. Αν η ελληνική οικονομία επιχειρήσει να μειώσει το έλλειμμα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, τα επιπρόσθετα μέτρα θα έφταναν στα 10 δις. ευρώ για να καλυφθεί η ύφεση της οικονομίας και οι μεγαλύτερες δαπάνες για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ.


Επιπλέον οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να πιστεύουν ότι η λήψη νέων μέτρων θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση την ελληνική οικονομία , άρα το έλλειμμα θα πρέπει καταρχάς να πέσει από το 10% και τα επόμενα χρόνια να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες όταν το πρόσημου του ρυθμού ανάπτυξης θα είναι θετικό για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: