slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σκέψεις του δημοτικού Συμβούλου Ηλία Μάνη για το άρθρο 44

 Το άρθρο  44 με τίτλο Θεσμικά ζητήματα Ο.Τ.Α του νόμου Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλες  διατάξεις που ψηφίστηκε στις 24/05/2011 δημιουργεί καινούριες καταστάσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα το άρθρο λέει ότι στους νησιωτικούς δήμους ο αριθμός των αντιδημάρχων που ορίζεται βάσει του πληθυσμού τους αυξάνεται (δηλαδή 4 για την Νάξο )ισάριθμα με τον αριθμό των δημοτικών κοινοτήτων της παρ.3 του άρθρου 2 του Ν.3852/2010.
Τι λέει όμως αυτό το άρθρο :
Δημοτική κοινότητα συγκροτούν τα τοπικά διαμερίσματα νησιών που έχουν πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων (Απείρανθος , Νάξος-Χώρα, Φιλότι , Αγ . Αρσένιος) .Επίσης συγκροτούν δημοτική κοινότητα ανεξαρτήτως πληθυσμού πρώην κοινότητες ή τοπικά διαμερίσματα που εκτείνονται σε όλη την περιφέρεια του νησιού και δεν αποτελούν δήμο σύμφωνα με το άρθρο 1. (δηλαδή η Σχοινούσα , η Ηρακλειά , η Δονούσα και το Κουφονήσι ) .Άρα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα έχει     12 Αντιδημάρχους.  Συν  1     ΑΡΘΡΟ 59 ΠΑΡ 2
 Ο αριθμός των αντιδημάρχων
αυξάνεται κατά έναν (1), εάν ο αριθμός των δημοτικών
ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε (5) έως και
επτά (7), Σύνολο 13
Οι αντιδήμαρχοι αυτοί ορίζονται σύμβουλοι της πλειοψηφίας οι οποίοι έχουν εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική δημοτική κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια.
Οι αντιδήμαρχοι αυτοί θα ασκούν τις αρμοδιότητες τους σύμφωνα με το άρθρο 207.
 Εδώ η κατάσταση περιπλέκεται . Ήδη στις δημοτικές κοινότητες , Ηρακλειά , Δονούσα ,Κουφονήσι , Δονούσα ,ενώ είχαν εκλεγεί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου και είχε επικυρωθεί η εκλογή από την περιφέρεια  , ένα έγγραφο πληροφοριών από το ΥΠΕΣΑΗΔ  είχε σαν αποτέλεσμα την ανάκληση των αποφάσεων εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου. Το ίδιο έγγραφο ζητούσε να προβεί το συμβούλιο μόνο σε εκλογή αντιπροέδρου αφού σύμφωνα με το άρθρο 207 πρόεδρος είναι ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο Δήμαρχος .
Το άρθρο 207 με τίτλο Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες λέει ότι :Στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων του τελευταίου εδαφίου της παρ 3 του άρθρου 2 , δηλαδή  η Απείρανθος , το Φιλότι , η Χώρα Νάξου και ο Αγ . Αρσένιος και τα νησιά Ηρακλειά , Δονούσα , Κουφονήσι , Σχοινούσα ,προεδρεύει ο αρμόδιος για την δημοτική κοινότητα αντιδήμαρχος χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ο αντιδήμαρχος έχει και τις αρμοδιότητες του προέδρου της δημοτικής κοινότητας.
Μέχρι στιγμής η εφαρμογή του άρθρου 207 έγινε μόνο για τα νησιά Σχοινούσα , Ηρακλειά , Δονούσα , Κουφονήσι  γιατί ερμηνεύτηκε ότι το τελευταίο εδάφιο της παρ 3 του άρθρου 2 αναφέρονταν μόνο σε αυτά.
Σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο www.greek-language.gr  που είναι ένα λεξικό που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποτελεί αποτέλεσμα πολύχρονης και συστηματικής επεξεργασίας : εδάφιο είναι η μικρότερη αριθμημένη υποδιαίρεση κειμένου πχ  το γ’ της παρ . 2 του άρθρου 362 .
Επειδή στο άρθρο 2 παρ 3 δεν υπάρχει με αύτη την έννοια τελευταίο εδάφιο ( από λάθος , από αμέλεια ή ακόμα και σκοπίμως ) η εφαρμογή του άρθρου 207 έπρεπε να αφορά και τις δημοτικές κοινότητες νήσου Νάξου.
Ενώ όλοι νομίζαμε ότι η διάρθρωση του κειμένου έγινε από λάθος , ήρθε το ίδιο το κράτος  με τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλες διατάξεις να επιβεβαιώσει  την ορθότητα της σκέψης μας. Ότι δηλαδή το άρθρο 207 αναφέρεται  και στη Χώρα Νάξου και στο Φιλότι και στην Απείρανθο και στον Αγ Αρσένιο . Επομένως έπρεπε και εκεί να γίνει ανάκληση από την περιφέρεια όπως στα νησιά.
Αλλά τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ , ενώ σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου από την Σχοινούσα έλαβε την απάντηση αρ πρωτ 6120 20/02/2011 του ΥΠΕΣΑΗΔ με το οποίο γνωστοποιείται ότι στη Σχοινούσα δε διεξάγεται ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου , αφού ο πρόεδρος ορίζεται από τον νόμο . Διεξάγεται όμως ψηφοφορία για την ανάδειξη αντιπροέδρου της δημοτικής κοινότητας.
Σε νέα ερώτηση προς το ΥΠΕΣΑΗΔ αν ο πρόεδρος του συμβουλίου στις δημοτικές κοινότητες, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ 1 και 3 ,είναι μέλος του 5μελούς δηλαδή 4 τα μέλη συν ο πρόεδρος του συμβουλίου 1 σύνολο 5 ή 5 τα μέλη συν 1 ο πρόεδρος του συμβουλίου σύνολο 6 ή ο πρόεδρος του συμβουλίου δεν είναι μέλος του συμβουλίου και ακόμα αν κάτι ανάλογο ισχύει για όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
 Έλαβε την αρ πρωτ 23567 23/05/2011 απάντηση που λέει ότι ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας είναι μέλος του συμβουλίου και εκλέγεται από αυτό με φανερή ψηφοφορία (σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν 3852/2010).
Τότε γιατί έγινε η ανάκληση στις δημοτικές κοινότητες των μικρών νησιών ;
Οι δημοτικές κοινότητες έχουν ή δεν έχουν πρόεδρο συμβουλίου;
Η απάντηση είναι ότι έχουν  (άρθρο 8 παρ 1 , απάντηση αρ πρωτ 23567 23/05/2011και αρ πρωτ 6120 20/02/2011)
Ο πρόεδρος του συμβουλίου είναι μέλος  του συμβουλίου ;
Είναι και εκλέγεται από αυτό (σύμφωνα με την απάντηση αρ πρωτ 23567 23/05/2011 και το άρθρο 8 και 79)
Το συμβούλιο έχει 5 μέλη;
Έχει (σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ 3)
Αν πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο αντιδήμαρχος και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος είναι μέλος του συμβουλίου , πόσα γίνονται τα μέλη;
Γίνονται 6. Βγάζει κανένας νόημα ;
Ποία εγκύκλιος μπορεί να ακυρώσει τον νόμο 3852/2010 που ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τους Έλληνες  Βουλευτές ;
Η εγκύκλιος είναι ερμηνευτική και διευκρινιστική του  νόμου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ούτε τροποποιητική ούτε  ακυρωτική του νόμου.
Γιατί η ρύθμιση για τους αντιδημάρχους δεν έγινε με εγκύκλιο αλλά με νόμο ;
Η ερμηνεία του νόμου που πάει να περάσει είναι ανεφάρμοστη.
Μήπως τελικά η πρόταση που έχουν καταθέσει τα νησιά είναι σωστή ;
Δηλαδή ο αντιδήμαρχος να είναι τιμητικά πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας  και προεδρεύων του συμβουλίου όταν παρίσταται  .
Το συμβούλιο να αποτελείται από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο που θα είναι μέλη του 5μελούς , με δικαίωμα ψήφου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: