slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – μια πρώτη άποψη


Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο (30 – 03-2011) κατατέθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο οποίος και τελικά ψηφίστηκε και από τα μέλη της πλειοψηφίας. Επίσης συζητήθηκε και η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της Περιφέρειας, η οποία και ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις του Συμβουλίου πλην αυτής του κ.  Χ. Κόκκινου. Ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα ήθελα ….

να καταθέσω το σκεπτικό της πλειοψηφίας για την σύνταξη αυτού του προϋπολογισμού.
Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με βάση τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) τον Ιανουάριο του 2011 ενώ γίνεται επίσης χρήση ταμειακών υπολοίπων των ταμείων των Νομαρχιών. Είναι ένας προϋπολογισμός μιας μεταβατικής περιόδου με δύο σκέλη, που στην ουσία αποτελούν ξεχωριστούς προϋπολογισμούς για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Από το 2012 και μετέπειτα θα υπάρχει ενιαίος προϋπολογισμός για όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι ένας προϋπολογισμός ‘συμμαζέματος’. Δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλα ‘ανοίγματα’ με εντάξεις έργων που δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν και καλύπτει όλες τις μέχρι σήμερα νομικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Νομαρχία Κυκλάδων. Κατά την σύνταξη του, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα υπό ωρίμανση έργα. Ως πλειοψηφία, δεν θέλαμε να λαϊκίσουμε εντάσσοντας ‘έργα-τίτλους’ χωρίς τις κατάλληλες πιστώσεις μιας και δεν θα είχαν καμία τύχη να υλοποιηθούν.
Επίσης ο προϋπολογισμός αντανακλά την πολιτική διάθεση να γίνουν έργα ουσιαστικής ανάπτυξης για τα νησιά μας και όχι απλά ‘έργα βιτρίνας’ που μπορεί μεν να εξυπηρετούν διάφορα μικροπολιτικά συμφέροντα όμως σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με το συμφέρον των πολιτών. Ο οριζόντιος σχεδιασμός δράσεων που θα καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας (π.χ. ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης σκουπιδιών για όλα τα νησιά) αποτελεί προτεραιότητα. Από αυτήν την άποψη, ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί μια αλλαγή νοοτροπίας η οποία και αποτελεί προϋπόθεση για την απάλειψη των κακών τακτικών των προηγούμενων χρόνων. Ένας τέτοιος ειλικρινής προγραμματισμός μπορεί να μην μας κάνει αρεστούς σε κάποιους, ωστόσο πιστεύουμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της Περιφέρειας μας.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός είναι μεταβατικός μιας και περιλαμβάνει αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στους Δήμους (π.χ. μεταφορές μαθητών από το δεύτερο μισό του 2011, συντηρήσεις οδικού δικτύου από το 2013). Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα μετατραπεί στο δεύτερο μισό του 2011 για να ανταπεξέλθει στις καινούριες αυτές συνθήκες.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων μας μεγάλη σημασία δόθηκε στον περιορισμό δαπανών οι οποίες στερούν πόρους από άλλους αναπτυξιακούς σκοπούς. Για τις Κυκλάδες ιδιαίτερα δαπανηρές εξακολουθούν να είναι οι μετακινήσεις υπαλλήλων σε διάφορα νησιά καθώς και τα μισθώματα των ενοικιαζόμενων κτηρίων. Και για τα δύο αυτές δαπάνες υπήρξαν δεσμεύσεις για την μείωση τους μέσω μιας ορθολογιστικής διαχείρισης κτηρίων και αυστηρότερου ελέγχου των μετακινήσεων των Υπαλλήλων.
Επίσης, έχοντας υπόψη το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο προϋπολογισμός προσπαθεί να φέρει μια ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών νησιών καθώς και των διαφορετικών αναγκών που επικρατούν σε αυτά. Η πρόκληση είναι μεγάλη μιας και είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν όλα τα εντασσόμενα μικρά και μεγάλα έργα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε τις επόμενες προγραμματικές περιόδους. Η Περιφέρεια λοιπόν πρέπει να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να απορροφήσει το σύνολο των πόρων που της αντιστοιχεί. Ωστόσο, οι εθνικές χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του γεωγραφικού μας χώρου. Για αυτό το λόγο, στόχος της Περιφέρειας δεν είναι μόνο η αναζήτηση πόρων από το κεντρικό κράτος αλλά η ενεργή συμμετοχή μας στην εξεύρεση χρηματοδοτήσεων μέσα από διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τόσο η απογραφή όσο και ο προϋπολογισμός ήταν διαδικασίες δύσκολες, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. Δεν θα ήταν δυνατή η σύνταξή τους χωρίς την σκληρή δουλειά των Υπαλλήλων της Περιφέρειας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω προσωπικά για τις προσπάθειες που κατέβαλαν καθώς και για το χρόνο που διέθεσαν για να απαντήσουν στα ερωτήματα μας.
Βασίλης Μαργάρας (vmargaras@yahoo.com)
Ερευνητής Ευρωπαϊκών Επιστημών
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: