slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΑΞΟΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2011 ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΘΥΔΟΤΙΑ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ   ΑΠΟ NAXOSFAN   

ΚΑΙ  ΑΠΟ  ΚΩΣΤΑ ΣΥΜΕΩΝΟΓΛΟΥ   Ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ το πρώτο μέρος της αποκριάτικης εορταστικής τριλογίας που διοργανώνεται φέτος στο νησί της Νάξου.
Μια ομάδα νεαρών εθελοντών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του ηθοποιού Λευτέρη Ελευθερίου και την άψογη χορογραφία της Μαργαρίτας Τσίγκου αναβίωσαν ένα αρχαίο παγανιστικό έθιμο, τα "Μεθυδότια".
20 πανέμορφες Ναξιώτισες ντυμένες Μαινάδες χόρευαν γύρω από το άρμα του Θεού Διόνυσου ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να "ξεφύγουν" από τις ερωτικές επιδιώξεις των σατύρων οι οποίοι επιδεικνύοντας το αντρικό του μόριο τις κυνηγούσαν μέσα στους δρόμους της Νάξου. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν πρόσφεραν μοναδικές συγκινήσεις στους θεατές που απολάμβαναν αποσβολωμένοι το εντυπωσιακό αυτό δρώμενο. Πειράγματα, ερωτικές προτροπές και λικνίσματα έδιναν κι έπαιρναν, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα συναισθημάτων σ' αυτούς που συμμετείχαν αλλά και σ' αυτούς που παρακολουθούσαν.
Οι πρωταγωνιστές έκαναν την πρώτη τους στάση μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς για να προσφέρουν σπονδή στον Πάνα, τον τραγοπόδαρο Θεό της πανίδας και της ανθρώπινης γονιμότητας.
Αμέσως μετά ξεκίνησαν για τον..... τελικό τους προορισμό, την κεντρική πλατεία του νησιού.
Εκεί κάτω από τον αρχαίο ναό του Βάκχου, την Πορτάρα, τους περίμενε ο οικοδεσπότης (Διόνυσος) της τελετής, ο αρχαίος Θεός της Νάξου, του κρασιού και των οργίων.
Μουσική, μεζέδες και άφθονο κρασί προσφέρθηκε στο κοινό το οποίο μαγεμένο από τις τελετές αλλά και από την έντονη συναισθηματική φόρτιση της βραδιάς το γλέντησε δεόντως.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εορταστικό μέρος της Ναξιώτικης αποκριάς με τις Λαμπαδηφορίες.










Δεν υπάρχουν σχόλια: