slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Άλλο ένα πόρισμα a la ΠΑΣΟΚ: "Ζημιά" 19-42 εκ ευρώ απ' το ομόλογο παρότι αυτό επέστρεψε ολόκληρο στα ταμεία

Τρία ολόκληρα χρόνια, τώρα, ακούμε την σημερινή κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση να «φωνάζει» πως υπάρχει «Μέγα» σκάνδαλο στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και πως τα ταμεία ζημιώθηκαν κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ από την αγορά των ομολόγων αυτών.

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που η εξεταστική επιτροπή της Βουλής έβγαλε το πόρισμα της. Διαβάζοντας το, με μεγάλη έκπληξη και ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαπιστώνω πως τα συμπεράσματα της επιτροπής ήταν προαποφασισμένα και ο σκοπός της, όπως και ο σκοπός των υπολοίπων εξεταστικών, ήταν και είναι καθαρά για αποπροσανατολιστικούς λόγους της κοινής γνώμης από την σκληρή και άδικη πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.

Τι μας λέει, λοιπόν, επί της ουσίας το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των ομολόγων? Μας λέει πως μετά από σχεδόν 6 μήνες εργασιών και καταθέσεις 72 μαρτύρων, η εξεταστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία που αγόρασαν το «περιβόητο» δομημένο ομόλογο των 280 εκ ευρώ κυμάνθηκε μεταξύ 19 εκ ευρώ και 42 εκ ευρώ. Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από υπολογισμούς των μελών της επιτροπής, από κατάθεση πρώην στελέχους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και από το πόρισμα του πρώην εισαγγελέα κ. Ζορμπά.

Φυσικά, το πόρισμα της επιτροπής δεν αναφέρει πραγματογνωμοσύνες ειδικών πάνω στις αποτιμήσεις δομημένων ομολόγων, όπως καθηγητών Αγγλικών πανεπιστημίων, οι οποίες κατατέθηκαν στην επιτροπή και ανέφεραν πως το συγκεκριμένο ομόλογο 5 μήνες μετά την έκδοσή του ήταν στο 110% της αρχικής του αξίας. Όπως καταλαβαίνετε, τα μέλη της επιτροπής δεν μπήκαν καν στον κόπο να καλέσουν στην επιτροπή τέτοιους ανθρώπους. Γιατί να το κάνουν άλλωστε? Αφού τα συμπεράσματα τους ήταν ήδη προαποφασισμένα.

Όμως, η μεγαλύτερη παραπλάνηση και προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας, προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ το εν λόγω δομημένο ομόλογο επαναγοράσθηκε εξ' ολοκλήρου από τους εκδότες του, με αποτέλεσμα να μην ζημιωθούν καθόλου τα ταμεία, αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο πόρισμα της επιτροπής, παρά μόνο σε μια υποσημείωση!! Δηλαδή, με άλλα λόγια στα συμπέρασμα του πορίσματος αναφέρεται πως η ζημιά κυμάνθηκε μεταξύ 19 και 42 εκ ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία ζημιά!!

Μετά από αυτό το πόρισμα-φιάσκο, αναμένω και εγώ όπως και σύσσωμος ο ελληνικός λαός με ιδιαίτερη ανυπομονησία το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens…… Για να δούμε τι άλλο θα δουν τα μάτια μας…

http://neaoikonomiki.typepad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: