slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΘΗΣΕΑΣ»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΗΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει αιφνίδια το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (1/14-7-2010), μαζί με άλλους 9 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

κείμενο της επερώτησης, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει, ότι η ανυπαρξία πολιτικής διεξόδου από την κρίση, οδήγησε την κυβέρνηση στον εύκολο δρόμο της άκριτης περικοπής των δαπανών, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και να φανεί συνεπής προς τις επιταγές του Μνημονίου. Τακτική, που όμως φαίνεται να έχει οδυνηρά αποτελέσματα για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Κυκλάδων επισημαίνει, ότι μεταξύ των πόρων που περικόπτονται από την κυβέρνηση, είναι και οι θεσμοθετημένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μετά τις περικοπές του τελευταίου τριμήνου της περασμένης χρονιάς, έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με μια νέα και άνευ προηγουμένου μείωση πόρων της τάξης των 40%. Εξέλιξη, εξαιρετικά δυσμενής αφού η πλειοψηφία των δήμων οδηγείται σε στάση πληρωμών, ενώ παράλληλα όσοι δήμοι διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα καταφεύγουν στο δανεισμό.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρει, ότι η απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, ενισχύεται και από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα τους από κάθε μορφής δικαιώματα και τέλη. Γεγονός, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αδυναμία είσπραξης αυτών των εσόδων από τους δοκιμαζόμενους από την πρωτοφανή ύφεση, επαγγελματίες.

«Η απίστευτη αυτή παλινωδία της κυβέρνησης στο θέμα της αιφνίδιας διακοπής του αναπτυξιακού προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται έξω από κάθε λογική συνέπειας και συνέχειας των κυβερνητικών δεσμεύσεων, δίνει τη χαριστική βολή στους Δήμους και δικαιολογημένα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων», τονίζει ο κ. Βρούτσης.

«Οι δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα, είναι αιφνιδιασμένες από την αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να σταματήσει απρόσμενα όλα τα προγραμματισμένα έργα του «ΘΗΣΕΑ» και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προ των πυλών».

Στην επερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής, αναφέρει επίσης ότι το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», θεσμοθετήθηκε επί Ν.Δ. με το Νόμο 3274/2004, ως πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας (2005-2009), προϋπολογισμού 3,5 δις €. Με το άρθρο 6 του εν λόγω νόμου προβλεπόταν η δυνατότητα, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, παράτασης του Προγράμματος κατά δυο έτη ακόμη (31/12/2011). Δυνατότητα, που δόθηκε από τη κυβέρνηση με την υπ’ αρ. 27/22-12-2009 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας μια σημαντική ανάσα στους Δήμους.

Παρόλα αυτά, με αιφνιδιαστικό τρόπο την 25η Μαΐου η Κεντρική Επιτροπή του προγράμματος έρχεται με μια απόφαση καταπέλτη και ορίζει την 31η Αυγούστου του 2010, ως καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία οι δήμοι οφείλουν να ολοκληρώσουν πλήρως διαδικασίες και συμβάσεις με εργολάβους για την ένταξη των προγραμματισμένων από το πρόγραμμα έργων. Σε αντίθετη περίπτωση τα προγραμματισμένα έργα θα απεντάσσονται.

Αυτή την απόφαση σοκ, διαδέχεται μια νέα (1247/22-6-2010), σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή όρισε την 25η Ιουνίου 2010 (!), ως καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου τα προγραμματισμένα έργα να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται από το «ΘΗΣΕΑ».

Ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι: «Όλες οι παραπάνω ενέργειες καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους ΟΤΑ όλης της χώρας, προκαλώντας μια πρωτοφανή αναστάτωση, αφού οι Δήμαρχοι αναγκάζονται – εν μέσω προεκλογικής περιόδου – να εμφανίζονται ασυνεπείς απέναντι στους δημότες τους».

Ο Βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση στο θέμα και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τόσο την αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργείου να διακόψει αιφνίδια το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», όσο και την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια αντιαναπτυξιακή πολιτική που βυθίζει ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση τις τοπικές οικονομίες.
«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι με τις τακτικές που ακολουθεί, όπως αυτή της αδιάκριτης περικοπής των θεσμοθετημένων πόρων, δεν προάγει την ανάπτυξη. Αντίθετα, οι τοπικές κοινωνίες χάνουν μικρά και μεγάλα χρήσιμα έργα, τα οποία δίνουν πνοή στην δοκιμαζόμενη περιφέρεια, ενώ παράλληλα οι τοπικές οικονομίες στερούνται τη ζωτική χρηματοδότηση για την επιβίωση των μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: