slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, για την επικείμενη μεταρρύθμιση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2024, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο  Δημαρχείου Πάρου, κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για τις Δ.Ε.Υ.Α., αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα:

 

Ψήφισμα

 

- Το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται διότι με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται η λειψυδρία ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι νομικά έωλη και λειτουργικά μη εφαρμόσιμη.

- Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μη τήρηση από την ίδια την Κυβέρνηση του Ν. 5037/2023, με τον οποίο υπήγαγε τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ε.Υ.Α., στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α.

- Επισημαίνει ότι η αναγκαστική επέκταση Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Νήσων σε δημοτική περιουσία, όπως είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και κατά συνέπεια παράνομη.

- Ζητά να δοθεί στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην ΚΕΔΕ το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

- Τάσσεται υπέρ της ολιστικής πρότασης της ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης με παρόχους τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους.

- Τάσσεται κατά της οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής συνένωσης – συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της Κυβέρνησης.

 

-Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού, σχετικά με τα μέτρα κατά της λειψυδρίας, ένα χρόνο περίπου μετά την δημιουργία της ΡΑΑΕΥ, δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Διαφορετικά δεν θα υπήρχε και λόγος ύπαρξης ενός κεντρικού φορέα ελέγχου τιμολογιακής πολιτικής.

-Κατά την άποψη μας, η κατάργηση των παρόχων (ΔΕΥΑ, Δήμοι) δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος της λειψυδρίας και καλύτερης διαχείρισης των υδάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι ΔΕΥΑ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, είναι γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στο υψηλό ενεργειακό κόστος τους,  αφού ως γνωστό αντιμετωπίζονται ως οικιακοί καταναλωτές.

-Στην περίπτωση δε του νησιού μας η ΔΕΥΑ Πάρου, την οποία και επισκεφθήκατε, στα 20 χρόνια λειτουργίας της, με γνώμονα πάντα ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό, συντηρεί, βελτιώνει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και κατασκευάζει έργα υποδομής.

-Η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων όπως και τα όποια μέτρα κατά της λειψυδρίας στα νησιά μας,  απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα από μέρους της κυβέρνησης, όπως:

  • Χρηματοδότηση έργων υποδομής π.χ. αποκατάσταση αναβαθμίδων, μικρά φράγματα ανάσχεσης, τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων κλπ. Οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορούν παρά να αποτελούν συμπληρωματικό και όχι κύριο τρόπο υδροδότησης των νησιών μας.
  • Μειωμένο ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ.
  • Δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από τις ΔΕΥΑ
  • Διαφορετική πολιτική στην διάνοιξη γεωτρήσεων προς όφελος του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Απαγόρευση κατασκευής πισίνων με εξαίρεση στις ξενοδοχειακές μονάδες για τις οποίες έχουμε ως Δήμος καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο πλαίσιο εκπόνησης του Τ.Π.Σ Πάρου.

 

-Η διαφαινόμενη από μέρους του Υπουργείου πολιτική της ένταξης όλων των παρόχων των Κυκλάδων στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, δεν θα λύσει κανένα ζήτημα. Αντίθετα θα δημιουργήσει θέμα στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε κάθε νησί, προγραμματισμού έργων και συνθήκες τιμολογιακής πολιτικής που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μην προχωρήσετε στην κατάργηση των ΔΕΥΑ. Αντίθετα, να στηρίξετε την λειτουργία τους με τα προτεινόμενα από εμάς μέτρα.

 

 

 

 

 

Με εκτίμηση,
Το Γραφείο Τύπου 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: