slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αυξημένος αλλά γεωγραφικά δυσανάλογος ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση

Την Τρίτη (15/10) η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των καταλυμάτων και των υπηρεσιών της εστίασης για τον μήνα Αύγουστο ανά Περιφέρεια, που αντανακλούν προφανώς στην τουριστική κίνηση των εκάστοτε περιοχών. Πέρα από την προφανή αύξηση του τζίρου (10,9% και 9,6% σε καταλύματα και εστίαση αντίστοιχα), τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο τουρισμός συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές:

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το reporter.gr 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταγράφει τον Αύγουστο συνολικό τζίρο 613 εκατ. ευρώ. Η Αττική είχε κύκλο εργασιών ελαφρώς χαμηλότερο στα 611 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η Κρήτη με 480 εκατ., η Κεντρική Μακεδονία με 241 εκατ. και τα νησιά του Ιουνίου με 213 εκατ.

Άλλες Περιφέρειες ωστόσο καταγράφουν αρκετά χαμηλότερα ποσά στον τζίρο. Το Βόρειο Αιγαίο λόγου χάρη καταγράφει 21 εκατ. τζίρο τον Αύγουστο, μια διαφορά της τάξης των 592 εκατ. (!) ευρώ με το Νότιο, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη, η οποία μετριέται ξεχωριστά. Μπορεί το Νότιο Αιγαίο να διαθέτει παραπάνω προορισμούς για τους εγχώριους και ξένους επισκέπτες, ωστόσο η διαφορά του τζίρου ανάμεσα στο Βόρειο και στο Νότιο παραμένει υπέρμετρη και είναι δείγμα της ασύμμετρης κατανομής.

Ανησυχητικές είναι επίσης οι μεγάλες ανισότητες και εντός των Περιφερειών. Στην Στερεά Ελλάδα για παράδειγμα, η οποία αποτελείται από πέντε περιφερειακές ενότητες, η Εύβοια αντιπροσωπεύει μόνη της το 66,4% του τζίρου.

tziros avgoustou part 2 

«Υπερσυγκεντρωτισμός» τζίρου στις προβεβλημένες περιοχές

Καθώς η τουριστική σεζόν δεν έχει ακόμη φτάσει στο τέλος της, δεν υπάρχουν τελικά στοιχεία για τον κύκλο εργασιών σε καταλύματα και εστίαση που θα έδιναν μία πληρέστερη εικόνα. Ωστόσο συγκρίνοντας τα διαθέσιμα στοιχεία με την τάση του 2023 δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές. Αττική και Θεσσαλονίκη παρήγαγαν πέρυσι μόνες τους 39,5% του τζίρου, ενώ αν συνυπολογίσουμε τον τζίρο του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιονίου, που είχανε επίσης δυνατές επιδόσεις, κάλυψαν 78,5% (!) του κύκλου εργασιών των συγκεκριμένων κλάδων σε όλη τη χώρα, αφήνοντας στο υπόλοιπο 21,4% μεταξύ άλλων την Ήπειρο, το Βόρειο Αιγαίο, τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και την Θεσσαλία. Η τελευταία για παράδειγμα, το 2023 είχε συνολικό τζίρο 583,1 εκατ., δηλαδή λιγότερο από τον τζίρο που σημειώσαν μόνο τον φετινό Αύγουστο το Νότιο Αιγαίο ή η Αττική.

Ως εκ τούτου, εφόσον πολιτικοί και επιχειρηματίες του κλάδου επιθυμούν να «απλώσουν» τον τουρισμό σε ολόκληρη την επικράτεια, θα χρειαστεί να εφαρμόσουν μία διαφορετική προσέγγιση, ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές στις λιγότερες προβεβλημένες περιοχές, οι οποίες θα πρέπει να προβληθούν αναλόγως.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: