slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΕΘ: Ο Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος"Δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη"

 

Με κριτική απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές και καταθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «για τα φλέγοντα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους», ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρόεδρος της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. 


«Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Ελλάδας και λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή. Για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα είτε στον οικιστικό ιστό. Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές οθόνες οι εικόνες με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών όπως είδαμε πριν από λίγες μέρες στον Παγασητικό. Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες όπως το έγκλημα των Τεμπών. Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, για να μην παρακολουθούνται παράνομα υπουργοί, αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης. Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους. Για να μην καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί. Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να μην είμαστε πρωταθλητές το κόστος της ενέργειας, για να μην χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι αυτής της χώρας το μισό της εισόδημα απλώς για να στεγαστούν. Για να μην αποκλείεται το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και το τραπεζικό δανεισμό…».


Όλα τα παραπάνω, υποστήριξε ο κ. Παππάς, είναι αποτελέσματα των επιλογών και των πολιτικών του κύριου Μητσοτάκη. «Δεν είναι όμως η αναπόφευκτη μοίρα του ελληνικού λαού», είπε.



«Καλούμε και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν τις προτάσεις μας», είπε ο κ. Παππάς


Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια κουβέντα, έχουμε όλες μας τις δυνάμεις διοχετεύσει για να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αλλά τους πάντες. ‘Αρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει».


«Η οικονομική κρίση έχει αφήσει πίσω της απόνερα και είναι βρόγχος για τα νοικοκυριά»τόνισε ο κ.Παππάς.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση».

Ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα».


«Το θεμέλιο της πρότασής μας για τα φλέγοντα ζητήματα θέλουμε να γίνει αντικείμενο συζήτησης και σύγκλισης και με άλλα προοδευτικά κόμματα. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος, σεβόμενοι και τις εσωτερικές μας διαδικασίες και μην ξεχνώντας δευτερόλεπτο κατά πρώτιστο λόγο και κατά μέγιστο βαθμό, να εννοούμε και να φαίνεται προς τα έξω ότι ασχολούμαστε με τα προβλήματα της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Παππάς.


Πρόσθεσε ότι υπό το φως αυτής της εξελίξεις οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι «έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα». Με αφορμή τις εκλογές στα Επιμελητήρια σχολίασε ότι θα είναι ευχής έργον να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα που θα πλειοψηφήσουν.


Για την άνοδο των τιμών ενέργειας ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «ανεξαρτήτως προθέσεων, έχει δημιουργηθεί τεράστια στρέβλωση στην ελληνική οικονομία.Συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος πλούτος σε πολύ λίγες εταιρείες του κλάδου ενέργειας».


«Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας, εδώ πρέπει να υπάρξει ένα με μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια», είπε σε άλλη ερώτηση.


Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει την Αμερική να επαναφέρει τον τροχό διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 και με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τότε να υιοθετήσουν άλλες χώρες, που όπως είπε – «Πολιτικές που ήταν έξω από το κουτί συνηθισμένων πρακτικών της Ευρώπης. Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές των golden boys στη διοίκηση της ΔΕΗ», τόνισε.


Ο Κασσελάκης μπορεί να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία

Ερωτηθείς αν είναι έκπτωτος ο κ. Κασσελάκης και αν τίθεται ζήτημα συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Παππάς απάντησε ότι«Δεν υπάρχει θέμα με την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό. Και το καταστατικό δεν προβλέπει ούτε εκτροπές ούτε πραξικοπήματα. Προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα είναι και ελεγκτέα και ανακλητά». 


«Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή. Θα σας παραπέμψω στην απόφαση της ΠΓ και ΚΕ που έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα σεβαστούμε το καταστατικό, τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή», πρόσθεσε.


Για ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, το κόμμα επί των ημερών του αξιοποίησε το ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο για να γίνει από ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς σε πρωταγωνιστική δύναμη. Ας μην τον επικαλούνται κάποιοι και τον μεθερμηνεύουν. Είναι κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά, έχει διεθνή ακτινοβολία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει και βελτιώσει το διπλωματικό εκτόπισμα της χώρας. Από εκεί και πέρα οφείλουμε όλοι να μένουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις του».


Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τα απόνερα ενός δυσμενούς αποτελέσματος

Όσον αφορά τις αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει, δυστυχώς, τα απόνερα ενός δυσμενούς αποτελέσματος, της άνοιξης του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικό τρόπο θα προχωρήσει στη διαδικασία για να εκλέξει την ηγεσία του».


Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κ. Σακελλαρόπουλου ή την κ. Αγγελλοπούλου, ο κ. Παππάς απάντησε: «Θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας δείχνει ότι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με αυξημένη πολιτική πείρα και εκτόπισμα. Η δική μας παράταξη έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος από τη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο; Είναι σε θέση ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την υπέρβαση;».


Δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη – Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι

Ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη και συμπλήρωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι, υπάρχουν αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης, έχουμε το καταστατικό μας και με αυτό πορευόμαστε».


Για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απάντησε διά του παραδείγματος της Γαλλίας: «Στη Γαλλία φάνταζε μακρινό το ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Όμως μετά τις εκλογές τα κόμματα που ήταν συγγενή κατέληξαν σε συνεργασία. Ωστόσο, τα κόμματα είναι ανταγωνιστικοί σχηματισμοί και διεκδικούν τη ψήφο των πολιτών».


Για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη επανέλαβε ότι «το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ανακλητές και ελεγκτέες εξουσίες. Τίποτε πρωτότυπο δεν συνέβη, είναι κάτι που προβλεπόταν από το καταστατικό μας».


«Ήταν ένα αποτέλεσμα καθαρό, υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό μας για όλα και νομίζω ότι από όλες τις πλευρές μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα για να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης», είπε ο Ν. Παππάς, ερωτηθείς τι κατά τη γνώμη του έπαιξε ρόλο και υπήρξαν τα 163 «ναι» στην ΚΕ υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη.


«Όλοι έχουν να προσφέρουν, το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί ένα αποτελεσματικό συνδυασμό και της συσσωρευμένης πείρας και της φρεσκάδας, την οποία χρειάζεται ένα ακόμα για να αναπτυχθεί, να οικοδομήσει τις συμμαχίες του και να πλειοψηφήσει», ανέφερε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: