slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νάξος – Μυρτιδιώτισσα: Το έργο στη χερσαία ζώνη θα ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο σύντομα (photos)

Από naxospress 
Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννης Βλαχάκης 
Το λιμενικό έργο που αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών του κρηπιδώματος της χερσαίας ζώνης έναντι της εκκλησίας της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, που βρίσκεται επί της εγγύς του λιμένα Νάξου νησίδας, «τρέχει»…

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννης Βλαχάκης

Παρότι αρχικά υπήρξε η εκτίμηση ότι παύση των εργασιών εκεί θα σημειωθεί περί τα μέσα του τρέχοντος μηνός, η ολοκλήρωση του ελέγχου που έγινε από δύτες της Διευθύνσεως Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (σ.σ. οι οποίοι για όχι μικρό διάστημα και για λόγους ευνόητους «ακτινογράφησαν» τον βυθό), είχε αίσιο τέλος. 

Γι’ αυτό και κατ’ εκτίμηση των υπευθύνων, το έργο δεν πρόκειται να σταματήσει.



Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και σε λιγότερο από τρείς μήνες το «τσακισμένο» μήκους περίπου 150 μ. κρηπίδωμα θα παραδοθεί προς χρήση (στους ερασιτέχνες αλιείς του νησιού και στους πολίτες).

Κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, που ο γερανοφόρος εκσκαφέας «οργώνει» την μέχρι πρότινος περιοχή – αγκυροβόλιο των μικρών αλιευτικών σκαφών των ερασιτεχνών αλιέων, όντως παρατηρείται μια αταξία στον χώρο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Πρόκειται για μια εικόνα-κατάσταση που ποικιλοτρόπως (δικαίως ή/και αδίκως), σχολιάζεται…

Οι θιασώτες του εκτελούμενου έργου, κάνουν λόγο «για ένα έργο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει τώρα και μάλιστα να ολοκληρωθεί πριν χειμωνιάσει». Υπάρχουν όμως και εκείνοι που παρατηρούν ότι, «μεσοκαλόκαιρα δεν γίνονται τέτοιες δουλειές». Και, επιπροσθέτως, σημειώνουν ότι «μπαζώνουν το νησάκι και καταστρέφουν τα λιγοστά δεντράκια (αρμυρίκια) που υπάρχουν εκεί επάνω».



Το ζητούμενο…

Κατά τους κρατούντες (Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Λιμενικό Ταμείο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων), «το εκτελούμενο έργο (σ.σ. η δαπάνη κατασκευής του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 596.705,12 ευρώ), ξεκίνησε και πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι, «ο πέριξ της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας χώρος, θα έχει την φροντίδα που του πρέπει!». Και προσθέτουν: «Και περισσότερα αρμυρίκια θα φυτευτούν, αφού αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του αύλειου χώρου της εκκλησίας».

Να θυμίσουμε ότι οι εργασίες αποκαταστάσεως του κρηπιδώματος (που χρηματοδοτούνται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων), ξεκίνησαν προ μηνών (06/02), με την καθαίρεση του διαλυμένου κρηπιδώματος. Και συνεχίζονται, εδώ και μερικές εβδομάδες, με την βύθιση τεχνητών ογκολίθων στον εγγύς και κατά μήκος της χερσαίας ζώνης πυθμένα, ώστε το νέο κρηπίδωμα να «δέσει» με την τελευταία, με βάση όλα όσα προβλέπει η υλοποιούμενη μελέτη κατασκευής του έργου (της αποκαταστάσεως).



Τέλος, ας αναφερθούν και τα ακόλουθα:
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, στην από 23 Μαρτίου 2024, με αρ. πρωτ. 886, «Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης», μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι κατόπιν σχετικού ελέγχου, ενέκρινε, δέσμευσε και διέθεσε την (σχετική) πίστωση των 596.705,12 € για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών κρηπιδώματος έναντι Μυρτιδιώτισσας, λιμένα Νάξου».

Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του Δ.Λ.Τ., ελέγχθηκε και βεβαιώθηκε ότι: α) για την ανωτέρω δαπάνη ύψους Πεντακοσίων Ενενήντα Έξι Χιλ. Επτακοσίων Πέντε κόμμα Δώδεκα ευρώ (596.705,12 €), υπάρχει πίστωση στον Κ.Α. 30- 7336.004 του προϋπολογισμού έτους 2024 και β) η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ. 1 α’ του άρθ. 4 του πδ 80 / 2016. καταχωρήθηκε με α/α Α-187 στο Μητρώο Δεσμεύσεων. Υπόλοιπο προς ανάληψη: Εκατόν Τρείς Χιλ. Διακόσια Ενενήντα Τέσσερα κόμμα Ογδόντα Οκτώ ευρώ (103.294,88 €).



Ας σημειωθεί ότι, προ ετών (σ.σ. Δεκέμβριος 2017), με την υπ. Αρ. 93 απόφασή του, το ημέτερο Δ.Λ.Τ. (επί προεδρίας Ν. Σέργη) – με την διαδικασία της «απευθείας αναθέσεως» – διάθεσε το ποσό των 11.594,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.(24%), για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης του περί ου λόγος λιμενικού έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: