slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έρευνα Opinion Poll: Το διπλό μήνυμα των πολιτών σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Τι βάρυνε στην ψήφο τους


Διπλό μήνυμα των πολιτών, προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μεταφέρει η μεγάλη έρευνα Opinion Poll, για το Libre.gr, ενώ από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες προκύπτουν και οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η φθορά της Νέας Δημοκρατίας.

Το μήνυμα στην κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να πάρει επειγόντως μέτρα για την ακρίβεια. Το μήνυμα για την αντιπολίτευση είναι ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς, πρέπει να συνενωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανασχηματισμός είναι τελευταίος στη σειρά ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

Ερωτώμενοι ποια ήταν τα θέματα που που βάρυναν στην ψήφο τους κατά τις ευρωεκλογές, οι πολίτες απαντούν ότι ήταν το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο προκρίνουν κατά 54,3%. Ακολουθεί με 22,6% η επιθυμία να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας, συνολικά για την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση. Για την αρνητική ψήφο στην κυβέρνηση φαίνεται ότι βάρυνε και ο νόμος για την ισότητα στο γάμο (γάμος ομόφυλων ζευγαριών) κατά 16,3%.



Το μήνυμα στην κεντροαριστερά

Για την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο) οι ερωτώμενοι θεωρούν (κατά 15,7%) ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η αδυναμία της να διατυπώσεις εναλλακτική πρόταση. Κι εδώ επισημαίνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας με 15,6%, την τραγωδία των Τεμπών με 14,6% και άλλα. ‘Οπως προκύπτει από την δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Libre, επτά στους δέκα δηλώνουν ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.



Το αίτημα συνεργασίας

Ωστόσο, εκείνο που αποτελεί το πιo σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αφορά στην βούληση που εκφράζει πλειοψηφικά το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας, ακόμα και την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς. Στο σύνολο της κοινής γνώμης, για παράδειγμα, το 57,5% θεωρεί ότι θα ήταν θετική εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου η συμπόρευση των κομμάτων αυτών, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά αυτά “εκτοξεύονται” στο 79,8% και στο 73,5% αντίστοιχα.





Επίσης, το 45,6% στο σύνολο βλέπει θετικά όχι απλά την συνεργασία των δυνάμεων στον ίδιο χώρο αλλά και την ίδρυση ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 47,8%, με το 46% να προτιμά την συνεργασία αλλά με αυτονομία, ενώ στο ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 44,9% με το 48% να προτιμά την αυτονομία.



Σχετικά με το ποιός θα έπρεπε να ηγηθεί ενός τέτοιου νέου σχήματος, στο σύνολο των ψηφοφόρων προκρίνεται ένα τρίτο πρόσωπο, ενώ υψηλά ποσοστά λαμβάνει η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 40,4% προτιμά τον πρώην πρωθυπουργό να ηγηθεί ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, έναντι 36,8% που επιλέγουν τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.



Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη

Συνολικά οι ψηφοφόροι, σε ποσοστό 28,2% θεωρούν θετικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. Αντιθέτως το 65% θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
Η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το 65.8% θεωρεί, ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό ενώ το 30.7% έχει αντίθετη άποψη.





Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό εκείνων που θεωρούν θετικό το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιο του ποσοστού που συγκέντρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κάλπες των ευρωεκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: