slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φώσφορος και Έσπερος – Διάλογος / Έκθεση Τέχνης / Πύργος Μπαζαίου, Νάξος / 8.6.2024

Οι Λιθουανοί καλλιτέχνες Diana Radavičiūtė και Saulius Valius ξεκινούν ένα ταξίδι στη Νάξο με σκοπό να συνομιλήσουν με τον εκλιπόντα καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer στην έκθεση “Φώσφορος & Έσπερος - Διάλογος” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2024. Παρά τη φυσική του απουσία, η διαχρονική παρουσία του Klaus Pfeiffer, μέσα από τα έργα του στον Πύργο Μπαζαίου, υποδηλώνει την υπέρβαση της απλής φυσικής υπόστασης. Αυτή η δυαδικότητα απουσίας-παρουσίας χρησιμεύει στους καλλιτέχνες ως θεματικό πλαίσιο για να εξερευνήσουν την πολυπλοκότητα της ταυτότητας και της ύπαρξης.

"Εμείς οι δύο, η Diana και ο Saulius, ερχόμαστε από τη Λιθουανία στη Νάξο για να συζητήσουμε με τον αγαπητό μας Klaus Pfeiffer, αλλά αυτός δεν είναι πια στο νησί... και ταυτόχρονα βρίσκεται παντού εδώ και καιρό". Ο διάλογος των καλλιτεχνών με τον Klaus εκτυλίσσεται με φόντο το πρωινό φως, που ενσαρκώνει ο Φώσφορος και τη βραδινή λάμψη, που αντιπροσωπεύει ο Έσπερος. Αυτή η συμβολική αναπαράσταση του φωτός όχι μόνο υπογραμμίζει τη χρονική έκταση του διαλόγου, αλλά χρησιμεύει επίσης ως μεταφορά για την έμπνευση και τη διαφορετικότητα. Η μεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ του Φώσφορου και του Έσπερου αντανακλά τη ρευστότητα και την ασάφεια που ενυπάρχει στις δηλώσεις ταυτότητας, τονίζοντας τη διαφορετική φύση της αντίληψης και της ερμηνείας.

Ο Πύργος Μπαζαίου, ο οποίος χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης, γίνεται χώρος σύγκλισης της φιλοσοφικής έρευνας και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η αρχιτεκτονική και η ιστορική σημασία του πύργου προσθέτουν ένα ακόμη νοηματικό επίπεδο στο διάλογο, εδώ και τώρα.



Επιμέλεια: Britta Breuers - Μάριος Βαζαίος




Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός - Φεστιβάλ Νάξου 2024

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου

(12o χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασού, Τ.22850 31402)

Εγκαίνια: Σάββατο 8/6 | 11:00-15:00

Διάρκεια: 8/6 – 6/10/2024

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας,

10:00-17:00

Ε-mail: naxosculture@gmail.com

www.bazeostower.gr|naxosfestival.gr



Elegxos Fasas Xorigwn 2024.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: