slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Μειωμένη φέτος η παραγωγή Πατάτας Νάξου, αυτή είναι η τιμή που ζητούν οι παραγωγοί του νησιού!».




Το πώς η ανομβρία και η λειψυδρία, από τις οποίες η Νάξος υποφέρει, επηρεάζουν τόσο την παραγωγή όσο και την τιμή διάθεσης της περίφημης Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. ανέλυσαν, μιλώντας ζωντανά από το Γλινάδο στην κάμερα του «Mega Σαββατοκύριακο», ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο πατατοπαραγωγός του νησιού μας, Στέλιος Ζαχαράτος.

«Αυτήν την εποχή γίνεται η συγκομιδή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. και στις αρχές του άλλου μήνα το προϊόν θα ξεκινήσει να διατίθεται στην αγορά. Ωστόσο, εξ αιτίας της ανομβρίας και της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος, η παραγωγή Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. θα είναι φέτος μειωμένη κατά 30-40% (κι αν είναι και τόσο, θα είναι καλά, μην είναι και περισσότερο!). Αυτό θα εκφράζεται σε αυξημένο κόστος για τον παραγωγό και φυσικά θα το δούμε στο ράφι, με λίγο "τσιμπημένη", σε σχέση με πέρυσι, την τιμή της πατάτας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης, ο οποίος διευκρίνισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστεί και η τιμή που θα αγοράσει η Ε.Α.Σ. τις πατάτες των παραγωγών της.

Από την πλευρά του, ο Σ. Ζαχαράτος, αφού επιβεβαίωσε ότι η χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη και η παραγωγή μειωμένη λόγω της ανομβρίας και της λειψυδρίας, ξεκαθάρισε πως οι παραγωγοί ζητούν να διαθέσουν τις πατάτες τους «στα 65-70 λεπτά», ούτως ώστε να βγάλουν τα έξοδά τους.

Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης στάθηκε στη συνάντηση που είχε μεσοβδόμαδα με τον Πρόεδρο του Ε.Λ.Γ.Α., Ανδρέα Λυκουρέντζο και στα θέματα που του επεσήμανε: «Λόγω της ανομβρίας η παραγωγή πατάτας είναι μειωμένη στο μισό (μισοκαρπία) κι έτσι ζήτησα να ενταχθεί η μισοκαρπία σε πρόγραμμα επιδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατέστησα, επίσης, σαφές ότι οι αγρότες δεν θα έχουν νερό για να φυτέψουν τη φθινοπωρινή πατάτα τον Σεπτέμβριο, άρα δεν θα το κάνουν κι έτσι θα χάσουν και δεύτερο εισόδημα. Τρίτον, τόνισα ότι ο Ε.Λ.Γ.Α. πρέπει να καταβάλλει στους παραγωγούς τα ασφάλιστρα για τη γη και για τα ζώα».

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ζωντανής σύνδεσης, ο Δ. Καπούνης ανέδειξε για μία ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα των παράνομων «βαπτισμάτων» της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. (νοθεία), που τόσο μεγάλη ζημιά κάνει στον παραγωγό μα και στο ίδιο το προϊόν.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Πατάτα Νάξου στη λαϊκή, μόνο λίγες ποσότητες και μια μικροποσότητα σε μία αλυσίδα. Οι "Πατάτες Νάξου" που υπάρχουν είναι από άλλες περιοχές και εξ αιτίας αυτής της νοθείας ο παραγωγός αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Μία πατάτα Αιγύπτου μπορεί να έχει 20-30 λεπτά και ο παραγωγός ζητά 70. Η Ε.Α.Σ. Νάξου παράγει και συσκευάζει την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. Η νοθεία δεν γίνεται από εμάς – γίνεται από κάπου αλλού και αυτό σημαίνει κερδοσκοπία. Η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. τυποποιείται και διατίθεται από εμάς συσκευασμένη σε διχτάκι στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ – ελάχιστες ποσότητες πάνε στην κεντρική λαχαναγορά. Η Πατάτα της Νάξου είναι ένα brand δυνατό. Πρέπει να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να μην υπάρχει νοθεία», ήταν τα λόγια του Δ. Καπούνη.

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: