slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών – Οι ευνοημένοι από το ενδεχόμενο μοίρασμα [vid]

 Της ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΟΥ
Το προηγούμενο με τον Δημήτρη Τσοβόλα το 1992
Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί η ποινική δίωξη σε βάρος των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών που κατηγορούνται για εξαπάτηση των εκλογέων από τον Άρειο Πάγο.
Παρά το γεγονός πως οι βουλευτές του κόμματος «πηδούν» ένας – ένας από το «καράβι» των Σπαρτιατών, φαίνεται πως η συγκεκριμένη τακτική δεν θα τους βοηθήσει με τα δικαστικά τους μπλεξίματα, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση του Χάρη Κατσιβαρδά που αν και ανεξαρτητοποιήθηκε, διώκεται κανονικά μαζί με τους υπόλοιπους. 

Η ποινική δίωξη για την εξαπάτηση των εκλογών, δεν είναι αυτή που θα τους στερήσει τις έδρες τους. Είναι όμως εκείνη που θα στοιχειοθετήσει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί εναντίον των Σπαρτιατών για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές, απόφαση η οποία αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι



Τα σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών


Τι θα συμβεί όμως με τις 11 ή τις 12 έδρες που θα μείνουν «ορφανές» αφού εκπέσουν οι βουλευτές των Σπαρτιατών. Δύο μοιάζουν τα πιο «ακραία» σενάρια. Το ένα, είναι αυτό των επαναληπτικών εκλογών στις Περιφέρειες που οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν έδρα.

Πρόκειται για τις Περιφέρειες: Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βόρειου Τομέα Αθήνας, Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Το σενάριο μοιάζει ακραίο, όμως δεν είναι πρωτοφανές. Έχει συμβεί και τον Απρίλιο του 1992, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε καταδικαστεί από το ειδικό δικαστήριο, χάνοντας την έδρα του. Είχε προηγηθεί η παραίτηση όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε την επιλογή του νέου βουλευτή σε αναπληρωματικές εκλογές.

Σ’ αυτές δεν συμμετείχαν η ΝΔ, που δεν ήθελε να πολιτικοποιήσει ακόμα περισσότερο τη δίκη, όσο και το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Ανανέωση, που δεν συμφωνούσαν με την καταδίκη. Το ΠΑΣΟΚ κατέβασε στη Β’ Αθηνών, την περιφέρεια που έγιναν οι εκλογές, τον καθηγητή Μαγκάκη, ο οποίος πήρε το 67% των ψήφων. Αντίπαλός του ήταν ο Βασίλης Λεβέντης με την Ένωση Κεντρώων που προσπάθησε να επωφεληθεί, εξασφάλισε όμως μόλις το 19,57% των ψήφων.

Αν από την άλλη η ποινική δίωξη αφορά αποκλειστικά τους 11 βουλευτές και όχι το σύνολο του κόμματος, το οποίο έλαβε την υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, τότε οι έκπτωτοι βουλευτές θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τους… επιλαχόντες. Σενάριο που επίσης δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Τιμές Ρεύματος ανά Εταιρείαzitarevma.gr

Αθήνα: Εξωτικά σετ σουτιέν και εσωρούχων για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σαςΣουτιέν | Διαφημίσεις αναζήτησης





Όταν το θέμα είχε προκύψει για πρώτη φορά, ο καθηγητής της Νομικής, Νίκος Παπασπύρος είχε τοποθετηθεί σχετικά με τα εν λόγω σενάριο, λέγοντας: «Θα συμβεί ότι οι βουλευτές και οι επιλαχόντες τους δεν μπορούν να εκλεγούν. Άρα οι έδρες τους παραμένουν αδιάθετες και θα διατεθούν στα υπόλοιπα κόμματα χωρίς συμπληρωματικές εκλογές. Είναι καθαρό ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος γιατί αφορά κώλυμα και δεν αφορά τις εκλογές, δεν έχει παραβιαστεί η διαδικασία των εκλογών».

Οι πιο πιθανές επιλογές

Περισσότερο πιθανά σενάρια μοιάζουν εκείνα της κατανομής των 11 ή 12 εδρών των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα. Και σ’ αυτά τα σενάρια όμως υπάρχουν εναλλακτικές.

Η μια είναι η αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση τα κόμματα θα ανέβαζαν τα ποσοστά τους και μαζί και τις έδρες τους. Χαρακτηριστικά η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε 6 ο ΣΥΡΙΖΑ 3 κ.ο.κ.

Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, θα προκαλούνταν «ντόμινο» αλλαγής εδρών που θα αφορούσε και τους ήδη εκλεγμένους. Μπέρδεμα.

Έτσι το πιο πιθανό σενάριο μοιάζει αυτό της κατάληψης των αντίστοιχων εδρών στις περιφέρειες από τις οποίες θα εκπέσουν οι Σπαρτιάτες σε περίπτωση που καταδικαστούν, από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο από τα υπόλοιπα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: