slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στο Blue Sky: «Να μπει πλαφόν στην τιμή που θα πουλήσει το αρνί και το κατσίκι ο κτηνοτρόφος!».


Τη δική του πρόταση έτσι ώστε φέτος το Πάσχα ο Κτηνοτρόφος να αποσπάσει μία ικανοποιητική τιμή για το αρνί και το κατσίκι του κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντεβού με την επικαιρότητα» του Blue Sky.

Αρχικά, ο Δ. Καπούνης επιβεβαίωσε ότι, καθώς στη διάρκεια του Καθολικού Πάσχα «εξήχθησαν από την Ελλάδα μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων (μπορεί και πάνω από 350 χιλιάδες) σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία», το Ορθόδοξο Πάσχα «θα υπάρξουν ελλείψεις αρνιών και κατσικιών στην αγορά». Όσο για την τιμή με την οποία πούλησαν το προϊόν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αυτή, κατά τον Δ. Καπούνη, ήταν «γύρω στα 8 ευρώ».

Συνεχίζοντας, ο Δ. Καπούνης ανέφερε ότι φέτος το Πάσχα το εκλεκτό και πεντανόστιμο κατσίκι της Νάξου θα φθάσει στους καταναλωτές «από 8 έως 12 κιλά» και έπειτα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «αυτή τη φορά η Πολιτεία θα βοηθήσει τον κτηνοτρόφο. Ας βάλει ένα πλαφόν, λ.χ., στο σούπερ μάρκετ και στον κρεοπώλη για να μην αισχροκερδούν, να βάλει ωστόσο και ένα πλαφόν στην τιμή που θα πουλήσει ο κτηνοτρόφος, ότι θα είναι π.χ., 8 ευρώ και από αυτόν θα φτάνει στον καταναλωτή στα 14 ευρώ. Να μην γίνεται το ανάποδο, στην αγορά 14 ευρώ και ο κτηνοτρόφος να το έχει πουλήσει μόνο 4 ευρώ! Είναι λάθος αυτό! Δεν μπορεί στο "Καλάθι του Νοικοκυριού" το προϊόν να διατίθεται στα 10 ευρώ και να… κονομάνε όλοι οι άλλοι πλην των κτηνοτρόφων!».

Ύστερα, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε το περυσινό παράδειγμα της Νάξου, όπου οι κρεοπώλες «αγόρασαν 5,5 και 6 ευρώ το προϊόν και αυτό στον καταναλωτή έφθασε στα 14 ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα; Έτσι γίνεται πάντα!». Κατόπιν, είπε: «Γιατί δεν βάζει η Πολιτεία ένα πλαφόν στον κτηνοτρόφο; Δεν γίνεται να έχει διπλάσιο περιθώριο κέρδους ο έμπορος από τον κτηνοτρόφο που θρέφει τόσους μήνες ένα κατσίκι! Πρέπει και ο κτηνοτρόφος να πουλήσει σε μία τιμή ικανοποιητική. Όχι να πουλά τόσο λίγο, να κονομάνε όλοι οι υπόλοιποι και ο καταναλωτής να ματώνει για να αγοράσει το προϊόν!».

Όπως σχολίασε ο Δ. Καπούνης, με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα βήμα ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην παρατήσουν το επάγγελμά τους και να εξακολουθήσει να υφίσταται ντόπια παραγωγή. Παράλληλα, όμως, όπως υπογράμμισε, θα καταπολεμηθούν και οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. «Εισάγονται στην Ελλάδα ζώντα ζώα, ελληνοποιούνται έχοντας μείνει 10-20 μέρες στους στάβλους και μετά γίνονται ελληνικά. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για αυτό στην αγορά», ήταν η καταγγελία του.

Τέλος, ο Δ. Καπούνης εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο το αρνί και το κατσίκι της Νάξου είναι τόσο νόστιμα και ποιοτικά: «Κατ' αρχάς, να αναφέρω πως εδώ και δύο χρόνια η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κάνει τεράστια προσπάθεια για να κατοχυρώσει το κατσίκι της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού ως προϊόν Π.Ο.Π. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επέλθει αυτή η κατοχύρωση, είναι γραφειοκρατικό το θέμα. Το ναξιώτικο αρνί και το κατσίκι όντως είναι πεντανόστιμα. Τρώνε τη χλωρίδα της Νάξου, που έχει επάνω της την αλμύρα της θάλασσας και γι' αυτό είναι τόσο νόστιμο το κρέας αλλά και το γάλα τους, από το οποίο μάλιστα παράγουμε και τόσο ποιοτικά τυριά στο νησί, όπως η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.!».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: